Кредити повернуться влітку - вважають експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити повернуться влітку - вважають експерти

Кредит&Депозит
7188
Кредити приватним клієнтам на суми більше 30 000 гривень зникли практично повністю. Експерти вважають, що така ситуація протриває мінімум до середини літа - 2009.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", жоден банк із 50-ти лідерів на ринку кредитування більше не пропонує кредити на іпотеку, а кредити на авто тепер можна одержати лише в одній установі - в Індекс-Банку. Єдине, на що може розраховувати потенційний позичальник, - це позики грошей, середня ставка по яких становить 55% річних (терміном на два роки в національній валюті), а максимальна сума кредиту - 30 000 гривень. За даними компанії, такий продукт пропонують сьогодні чотири банки: Індекс-банк, Надра, Сведбанк (Україна) і Кредобанк.
Експерти при цьому одностайно стверджують, що така ситуація надовго. "Повноцінне поновлення кредитування відбудеться не раніше кінця другого - початку третього кварталу 2009 року", - вважає Антон Шаперенков, начальник департаменту розвитку роздрібних продуктів VAB Банку. Погоджується з ним і Євген Склеповой, директор департаменту іпотечного кредитування ВАТ "Сведбанк", і додає: "На мою думку, на початкових етапах поновлення кредитування буде дуже жорсткий підхід до позичальників".
При цьому українців, які встигли взяти кредит, очікують як позитивні, так і негативні зміни, у зв'язку з Постановою НБУ № 413. "Якщо до цього кредитування було обмежено Постановою №319, станом ліквідності банківської системи та змінами економічної ситуації, то нова Постанова зобов'язує банки звернути увагу на розриви строковості пасивів та активів, що залучаються і розміщуються. Крім того, банки зобов'язані переглянути вартість забезпечення, що може привести до збільшення розмірів резервів під кредитні операції. - пояснює Антон Шаперенков. - Природно, є й позитивні сторони прийняття Постанови №413, адже Національний банк рекомендує стимулювати дострокове погашення кредитів (можлива відмова банків від штрафних санкцій за дострокове погашення), також дозволена пролонгація кредитів".
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас