Криза змусила київські бутіки переїхати в райони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза змусила київські бутіки переїхати в райони

1530
В умовах кризи столичні магазини не витримують ставок оренди на центральних вулицях Києва і переїжджають у торгові центри у спальних районах.
"Кількість вивільнюваних приміщень збільшується в геометричній прогресії", - говорить фахівець з нерухомості Наталя Степанюк. Ще місяць тому вільні площі в центрі Києва знайти було неможливо.
Згідно з прогнозом ріелторів, у січні-лютому 2009 року пропозиція вільних приміщень у центрі столиці значно збільшиться.
Масовий відтік орендарів змусив хазяїв торговельних площ у центрі задуматися про зниження цін. Доларові ставки оренди вже впали на 30%. Більше того, орендодавці стають більше згідливими і готові зафіксувати орендну плату в гривнях.
Порожніх вітрин з написом "Оренда" у столиці з кожним днем стає все більше.
Чому орендарі зникають
Як пояснила заступник директора консалтингової компанії "Нове місто" (консалтинг у сфері нерухомості) Ольга Читая, причиною виїзду з площ найчастіше є високі ставки оренди, які в кризових умовах орендарі просто не можуть оплачувати. Фахівець з нерухомості Марина Красноленська підтвердила, що часто хазяї невеликих торговельних площ не знижують ставки оренди, тому що впевнені, що однаково здадуть приміщення на своїх умовах.
Так, на вулиці Червоноармійській був магазин турецького одягу. Телефоном нам запропонували ці площі в оренду по 80 доларів за квадратний метр на місяць. На Хрещатику магазин "Бенетон" здає близько 370 квадратних метрів по 45 доларів за квадрат. Як розповів хазяїн приміщень, асортимент колись триповерхового магазина розмістили на двох поверхах, а третій тепер здається в оренду.
За словами фахівця з нерухомості Наталі Степанюк, торгівля одягом, взуттям та аксесуарами в нинішніх умовах стає нерентабельною. У магазинах на центральних вулицях практично немає відвідувачів. "Всі говорять, що на 30% впала купівельна спроможність, але не виключено, що продажі впали на всі 50%", - припускає Степанюк.
Однак криза торкнулася не тільки магазинів одягу. Наприклад, свої магазини в столиці закриває мережа "Будинок іграшок". "У ювелірному магазині, що знаходиться на вулиці Шота Руставелі, немає достатньої кількості відвідувачів. Вони закриваються й переїжджають", - розповідає Олександр Касученко, фахівець агентства нерухомості "Лавина".
Куди переїжджають магазини
Ті, хто дорогий торговельний майданчик вже дозволити собі не можуть, а закриватися не хочуть, підшукують альтернативу. Це можуть бути менші торговельні площі. Однак, за словами Володимира Степенка, директора з маркетингу SV Development, як правило, оператори в такому випадку надають перевагу торговим центрам.
Ставки оренди в торгових центрах можуть бути такими ж, як і на торговельні площі в центрі міста, а от потенційних покупців там може бути й більше.
"Якщо дивитися діапазон орендних ставок у торгових центрах, то на сьогоднішній день це від 20 до 300 доларів за квадратний метр", - говорить Володимир Степенко, директор з маркетингу SV Develop-ment.
При цьому ставки залежать не тільки від місця розташування торгового центра, але й від орендованої площі. "Якщо це ювелірний магазин, то, як правило, площа, яку він орендує, - мінімальна, а орендна ставка при цьому максимальна, - пояснює Степенко. - Якщо оператор є якірним (займає велику площу і пропонує різноманітні асортименти товарів. - "ДЕЛО") у торговому центрі (наприклад, продуктовий супермаркет), то орендна плата може бути мінімальною - 20-30 доларів".
Іншими словами: для досить великих магазинів переїзд у торговий центр може означати відчутну економію на оренді за рахунок більш низьких ставок, а в магазинчиків, які можуть сильно стиснутися за площею, - за рахунок зменшення метражу (навіть при більш високих ставках оренди за квадратний метр).
Так, в "Аладіні" орендну ставку для магазина одягу нам запропонували від 100 до 300 доларів за метр квадратний залежно від метражу, поверху й розташування. В "Комоді" ставки були озвучені в межах 100-400 умовних одиниць за курсом Нацбанку. Отут попередили, що вільних площ немає, а якщо з'являться - ставку можна обговорювати, тобто знижувати.
Ріелтори також звертають увагу на привабливість невеликих приміщень у безпосередній близькості до великих торгових центрів. "Бізнесове місце, де багато магазинів і торгових центрів, наприклад, біля "Аладіна" на Позняках або "Комода" на Лівобережці, може бути гарним варіантом", - розповідає Читая.
Ставки знижують і прив'язують до гривні
За інформацією ріелторів, криза змусила багатьох власників торговельних площ знизити ставки в доларах на 10-20%, а в центрі міста - на 30%. "Приміщення на вулицях Льва Толстого, Саксаганського, Червоноармійської, Хрещатик зараз виставляють за 200 доларів за квадрат", - говорить Красноленська. Раніше, за її словами, за такі площі просили 300 доларів і більше. На вулицях Тарасівській, Паньковській і неподалік станції метро "Либідська" торговельні площі можна орендувати по 70-120 доларів за квадратний метр.
У середньому ті площі в центрі столиці, які на початок року здавалися по 250 доларів за квадратний метр, зараз здаються по 180. Однак орендарям поки рано радуватися. Оплата орендованих площ провадиться в нацвалюті. З урахуванням девальвації гривні та зростання курсу долара витрати орендарів навіть при 30-процентному зниженні доларової ставки виросли.
Орендарі це розуміють і наполягають на тому, щоб ставки в договорах оренди вказувалися в нацвалюті. "Орендарі зараз просять піти від долара", - говорить Красноленська. Деякі хазяї, за її словами, за умови підписання орендарем довгострокового договору готові поступитися в ціні і зафіксувати курс долара.
У багатьох орендарів договори оренди минають взимку. До того ж в експлуатацію вводяться нові торговельні приміщення. До лютого, як очікують ріелтори, пропозиція вільних площ може збільшитися вдвічі. Виходить, орендодавцям доведеться стати ще більш поступливими - до весни ставки на торговельні площі в центрі столиці знизяться суттєво.
Ганна Дурава
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас