S&Р понизило рейтинг ВАТ "Російська залізниця" з BВВ+ до BBB, прогноз - "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&Р понизило рейтинг ВАТ "Російська залізниця" з BВВ+ до BBB, прогноз - "негативний"

113
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&Р) понизило довгостроковий кредитний рейтинг ВАТ "Російська залізниця" (РЖД) з BВВ+ до BBB. Прогноз з рейтингу - "негативний", повідомляється в прес-релізі агентства. Рейтинг за російською шкалою РЖД і рейтинги випусків облігацій підтверджені на рівні ruAAA. Одночасно S&Р вивело всі рейтинги зі списку Creditwatch з "негативним" прогнозом, куди вони були поміщені 10 жовтня 2008 р.
Перегляд рейтингів і прогнозу послідували за аналогічною рейтинговою дією відносно РФ - єдиного власника РЖД. Пониження рейтингів Російської Федерації відображає ризики, пов'язані з різким скороченням зовнішніх портфельних інвестицій та інших інвестиційних потоків, що призвело до зростання витрат і проблем із залученням коштів, необхідних для задоволення потреб у зовнішньому фінансуванні.
Рейтинг РЖД грунтується на методі "знизу догори" - з додаванням двох додаткових ступенів унаслідок очікування державної підтримки в надзвичайній ситуації. Відповідно до загальних критеріїв S&Р рейтинги компаній, пов'язані з державою, власна кредитоспроможність яких нижча, ніж кредитоспроможність держави, не можуть перевищувати суверенні рейтинги. У разі РЖД рейтинг якраз відображає обмеження, що накладається суверенним рейтингом, на рівні ВВВ, наголошується в повідомленні.
S&Р, як і раніше, оцінює масштаби впливу нещодавнього придбання компанією 45% російського Інвестиційного банку "КІТ Фінанс" (рейтингу немає), що зазнає фінансових труднощів, а також схильність ризикам, пов'язаним з присутністю інших компаній, що брали участь в придбанні цього активу. Проте поєднання характеристик власної кредитоспроможності РЖД і потенційної підтримки з боку Російської Федерації (з додаванням додаткових ступенів), як і раніше, відповідає переглянутому рейтингу на рівні ВВВ. Маловірогідно, що рейтинг опуститься нижче за цей рівень, за винятком ситуації пониження рейтингу Російської Федерації, заявив кредитний аналітик S&Р Олександр де Лестранж.
Прогноз "негативний" відображає прогноз зміни суверенного рейтингу і очікування S&Р щодо того, що РЖД збереже свою стратегічну значущість для уряду Росії і що позитивний вплив на компанію, як і раніше, надаватиме значна державна підтримка. Вона повинна згладити негативний вплив масштабної інвестиційної програми на кредитоспроможність компанії, наголошується в повідомленні.
Прогноз також відображає недавнє придбання 45% російського Інвестиційного банку "КІТ Фінанс". Обсяг підтримки, яка може бути потрібною "КІТ Фінанс", у даний час оцінити складно, і ми вважаємо, що вона може негативно позначитися на рейтингу РЖД, якщо торкнеться інвестиційної політики компанії.
Останнім часом з'явилися свідоцтва того, що уповільнення темпів зростання світової економіки може зробити негативний вплив на поточні і майбутні операційні показники РЖД, а падіння обсягу вантажних перевезень може негативно позначитися на характеристиках кредитоспроможності компанії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас