Влада Білорусії відзначає посилення впливу кризи, може переглянути економічний прогноз-2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Білорусії відзначає посилення впливу кризи, може переглянути економічний прогноз-2009

Казна та Політика
487
Прем'єр-міністр Білорусії Сергій Сидорський констатує посилення впливу світової фінансово-економічної кризи на економіку Білорусії і підкреслює необхідність прийняття радикальних антикризових заходів.
"На жаль, криза захоплює усе більше держав, і її вплив на економіку Білорусії підсилюється, з огляду на те, що наша економіка експортно-орієнтована, криза впливає на базові галузі", - сказав С.Сидорський у вівторок на засіданні Ради міністрів, на якому розглядалися перспективи розвитку білоруської економіки в умовах світової економічної кризи.
За словами прем'єра, першочерговими антикризовими заходами повинні стати скорочення витрат у реальному секторі економіки шляхом жорсткої економії ресурсів з одночасною підтримкою конкурентноздатності білоруських експортерів на традиційних ринках і пошук нових ринків збуту білоруської продукції.
"З метою мінімізації наслідків світової кризи розроблений комплекс заходів із забезпечення економічної безпеки", - сказав С.Сидорський.
Зокрема, прем'єр виділив рішення про держпідтримку банківської системи, рішення уряду про можливість формування експортних цін, виходячи з кон'юнктури ринку, і плани уряду прийняти аналогічні рішення при реалізації продукції на внутрішньому ринку.
Глава уряду також підкреслив необхідність вживання термінових заходів з лібералізації економіки. "Земля, власність, лібералізація оформлення документів, роботи з іноземними інвесторами", - позначив С.Сидорський пріоритети для керівників держорганів.
Як повідомив на засіданні міністр економіки Білорусії Микола Зайченко, з урахуванням негативних впливів світової фінансової кризи приріст ВВП країни в першому кварталі 2009 року очікується на рівні 5%, за підсумками першого півріччя - 7%.
За його словами, у першому кварталі очікується зниження експорту товарів і послуг на 9,5% у порівнянні з першим кварталом 2008 року, зниження імпорту оцінюється на рівні 11,5%. При цьому міністр підкреслив, що прогноз зовнішньої торгівлі зроблений з урахуванням збереження фізичних обсягів експорту (за винятком калійних добрив) і імпорту на рівні січня-березня 2008 року і збереження листопадових цін на основні експортовані та імпортовані товари.
За оцінкою Мінекономіки, обсяг інвестицій в основний капітал за підсумками першого кварталу 2009 року може вирости тільки на 4%, за підсумками першого півріччя 2009 року - на 10%.
У зв'язку із цим Мінекономіки Білорусії вносить в уряд пропозицію про коректування прогнозу соціально-економічного розвитку на 2009 рік, що передбачав зростання ВВП на 10-12%.
При цьому пропонується на даному етапі затвердити поквартальні цільові завдання зі зростання економіки тільки на перший і другий квартали. З показниками другого півріччя М.Зайченко пропонує визначитися з урахуванням роботи економіки в першому кварталі. "Рівень невизначеності сьогодні дуже високий, ситуація дуже складна і важко прогнозована", - підкреслив міністр.
У той же час, за його словами, пропонований прогноз зростання ВВП у першому кварталі 2009 року на 5%, а за підсумками першого півріччя на 7% значно вищий від тих параметрів, які формуються, виходячи з бачення ситуації галузевими органами управління. У процесі узгодження прогнозу на 2009 рік органи держуправління категорично наполягають на зниженні параметрів прогнозу в першому і другому кварталах.
"З урахуванням пропозиції міністерств і концернів, максимум того, що ми можемо досягти в першому кварталі 2009 року, - це зростання на 3%. Якщо прийняти їхню пропозицію, то відшкодування наприкінці року темпів зростання економіки до запланованого раніше рівня неможливо навіть теоретично", - сказав М.Зайченко.
Як повідомлялося раніше, за оцінкою Мінекономіки, ВВП Білорусії в 2008 році виросте не менше ніж на 10,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас