МВФ: Курсова ситуація в Україні близька до рівня стабілізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Курсова ситуація в Україні близька до рівня стабілізації

Валюта
3246
Курсова ситуація в Україні близька до рівня стабілізації, як на міжбанківському, так і на готівковому валютному ринку, вважає голова української місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джейла Пазарбашиоглу.
"Ситуація наближається до рівня стабілізації як на міжбанківському і на готівковому валютному ринку... Позитивні тенденції є, але їх потрібно закріпити", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у Національному банку України (НБУ) з посиланням на тези виступу Пазарбашиоглу під час зустрічі з дипломатичним корпусом і представниками міжнародних фінансових організацій, акредитованих в Україні.
Зустріч відбулася в понеділок у центральному офісі НБУ.
Як повідомлялося, місія МВФ на чолі з Д.Пазарбашиоглу прибула в Київ у понеділок, 1 грудня: місія буде працювати в Україні до 9 грудня.
Голова місії Фонду також нагадала, що кризові явища в глобальній економіці привели до девальвації національних валют у різних країнах світу на рівні 20-40%: Україна не стала винятком.
Як повідомив співрозмовник агентства, Пазарбашиоглу відзначила, що поточний візит місії МВФ в Україну є проміжним і направлений на вивчення ступеня виконання Україною погодженої з Фондом програми дій.
У зв'язку із цим, голова місії МВФ відзначила, що широке публічне обговорення монетарної і валютно-курсової політики на різних рівнях в Україні може ускладнити виконання Нацбанком відповідної програми.
"Деякі питання повинні обговорюватися тільки в Нацбанку, інакше виконання програми може бути ускладнено", - процитував Пазарбашиолу представник НБУ.
Крім того, голова місії МВФ підтвердила, що Нацбанк зберігає кошти, залучені від МВФ, використовуючи для проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку власні резерви.
"Гроші МВФ не були витрачені і залишаються на спеціальному рахунку в Нацбанку", - процитував слова Пазарбашиолу представник Нацбанку.
Як повідомлялося, після прийняття антикризового закону і підписання президентом, прем'єром, головою Нацбанку і міністром фінансів меморандуму МВФ затвердив для України кредитну програму stand by у розмірі SDR11 млрд ($16,5 млрд), з яких НБУ вже одержав близько $4,5 млрд.
Передбачається, що місія буде щокварталу перевіряти виконання Україною умов меморандуму. У випадку їх дотримання наступний транш надійде 15 лютого (SDR 1,25 млрд), потім - 15 травня (SDR 2,5 млрд), 15 серпня (SDR0,75 млрд) і 15 листопада (SDR 2 млрд) 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас