Зерну знайшли нову батьківщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерну знайшли нову батьківщину

Аграрний ринок
1899
Найближчим часом у Таджикистан відправиться робоча делегація на чолі з міністром агрополітики Юрієм Мельником для обговорення можливості поставок продовольства на тамтешній ринок.
За словами Віктора Ющенка, сторони домовилися про те, що в рамках активізації переговорів будуть підписані конкретні контракти. "Особливо актуалізується співробітництво України з Таджикистаном у сільському господарстві", - відзначив Віктор Ющенко. За його словами, Таджикистан сьогодні має потребу в зерні, цукрі, олії та інших товарах сільського господарства, які може запропонувати Україна.
Міністерство аграрної політики України і Міністерство сільського господарства Таджикистану підписали угоду, якою передбачається, зокрема, співробітництво в таких галузях аграрного сектора, як рослинництво, тваринництво, ветеринарія, біотехнології, сільгоспмашинобудування. Найбільш імовірна сфера співробітництва в цьому переліку - поставки зернових з України. За оцінками експертів, для внутрішнього забезпечення Таджикистану необхідно мінімум 1 млн. т зернових, і нестача традиційно покривається за рахунок імпорту із країн СНД. Звичайно основними постачальниками зерна і борошна були Узбекистан і Казахстан. У нинішньому сезоні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв також підтвердив намір поставляти пшеницю в Таджикистан "у міру можливості" (торік обсяг поставок становив 300 тис. т зерна і борошна). Однак експортний потенціал Казахстану в цьому сезоні невисокий - із країни може бути відправлено всього 2 млн. т, і яка їхня частина припаде на Таджикистан, не визначено.
Відзначимо, що Таджикистан - не єдина із країн СНД, які останнім часом вели переговори з Україною про постачання зерна. 28 листопада відбулася зустріч керівників Харківської області з начальником відділу з питань аграрної політики Адміністрації президента Республіки Азербайджан Азером Амірослановим для обговорення питань закупівлі українського зерна. Незважаючи на те, що ця країна цього року збільшила збір зернових - до 2 млн. 496 тис. т (торік - 2 млн. т), проте, вона має потребу в додаткових поставках.
Нові ринки збуту особливо необхідні Україні після того, як ЄС увів загороджувальні мита на імпорт зернових, а Єгипет наклав мораторій на закупівлі українських злаків у рамках держтендерів. Через низький попит з боку експортерів ціни на внутрішньому ринку впали до рівня собівартості, а по деяких культурах, запевняють аграрії, - ще нижче. За словами віце-губернатора Харківщини Віктора Звєрєва, цього року область зібрала рекордний урожай з 1913 р. "Але реалізація зерна практично зупинилася. Лише третина хліба вивезена за межі області, решта урожаю лежить на хлібоприймальних підприємствах та елеваторах, - говорить він. - Закупівельні ціни на зерно вже знизилися в кілька разів у порівнянні з періодом посівної кампанії, сьогодні фуражне зерно реалізується по 400 грн. за 1 т, хоча його собівартість в 1,5 рази вища".
На думку генерального директора ТОВ СП "Нібулон" Олексія Вадатурського, аграріям і чиновникам необхідно працювати над зниженням собівартості врожаю 2009 р., а також над зниженням вартості послуг, що супроводжують експорт зернових, що дозволить підвищити конкурентність українського зерна. За даними Держкомстату, виробництво валової продукції сільського господарства в Україні в січні-жовтні 2008 р. у порівнянні з відповідним періодом 2007 р. збільшилося на 17,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас