Стельмах підписав вирок дрібним банкам і долару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах підписав вирок дрібним банкам і долару

Валюта
34986
Валютні спекулянти будуть квапитися вийти з позиції по валюті - найближчим часом може початися зміцнення гривні, що до нового року стабілізується на рівні 6,9-7 грн./$1.
Сьогодні вступає в дію постанова НБУ №413, що замінить комплекс антикризових заходів, закладений Нацбанком у постанові №319. Головною причиною появи нового нормативного акту джерела в НБУ називають безліч позовів, які одержали банки і Нацбанк відносно мораторію на дострокове розірвання депозитів. "Ми вирішили піти від ризиків винесення судових рішень щодо постанови №319 та оформили всі основні її вимоги в рішення №413", - пояснив співробітник юридичного департаменту НБУ. При цьому НБУ не прописав в 413-му пункті про збереження мораторію на дострокову видачу депозитів, чим викликав паніку в банківському співтоваристві.
Однак у суботу ввечері регулятор направив банкам відповідне роз'яснення, і пристрасті вляглися. "Ми не дозволили банкам видавати депозити достроково, тому що ще бачимо системні ризики для всієї системи", - пояснив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
Збереження мораторію - це, напевно, єдина позитивна новина, що принесла банкам постанова №413. Нацбанк зажадав від своїх підопічних протягом десяти днів провести переоцінку заставного майна і подати програму підвищення рівня капіталізації банку для формування резервів під можливі втрати по кредитних операціях на покриття розривів у строках між активами та пасивами. Якщо акціонери банку не здатні влити в капітал необхідну суму (її розмір підтвердить аудит найбільших банків, що завершиться до 15 грудня, тобто через ті ж 10 днів), вони повинні подати в НБУ пропозицію щодо реорганізації свого банку - тобто погодитися на його продаж або злиття з іншою фінансово-кредитною установою.
Таким чином, виконавча дирекція НБУ з питань банківського нагляду стане головним продавцем українських банків. Не згодним з такими перспективами доведеться попрощатися з банківською ліцензією. Головний наглядач НБУ Олександр Киреєв одержав право вводити тимчасову адміністрацію в банки, акціонери яких не здатні привести діяльність кредитно-фінансових установ у відповідність із вимогами постанови №413. Серед них, до речі, є й заборона на виплату премій і бонусів керівникам банків.
Єдиним послабленням регулятора можна вважати тільки дозвіл банкам пролонгувати кредити, видані товаровиробникам до 1 жовтня, без зниження класу платоспроможності позичальника. "Нацбанк вкотре підтвердив свій намір ліквідувати всі банки, акціонери яких не можуть знайти грошей на підвищення капіталізації. У першу чергу, це провокація проти дрібних і середніх банків, багато з яких є кишеньковими розрахунковими центрами будівельних і торговельних груп. Вони повинні будуть померти", - говорить голова одного з найбільших банків.
Втім, крім підписання вироку кишеньковим і нездоровим банкам, регулятор почав й обіцяну атаку на валютних спекулянтів. По-перше, НБУ заборонив придбання на міжбанку валюти для покупки імпортних товарів, які згодом повинні бути продані нерезидентам. По-друге, центробанк зобов'язав банкірів продавати валюту, що повернулася в Україну після відмови нерезидентів виконати імпортні контракти, за тим же курсом, за яким вона була куплена в НБУ або на міжбанківському ринку.
Це серйозний удар по всіх компаніях, які проводили фіктивні імпортні операції в надії на курсові заробітки. За оцінками голови ради НБУ, тільки в жовтні під фіктивні імпортні контракти було куплено валюти на суму близько $2 млрд. "Компанії брали в банків гривневі кредити з величезними ставками (близько 40% річних), купували валюту і мали намір повернути її на міжбанк наприкінці року, одержавши курсову прибутковість. Тепер спекулянти потраплять на відсотки по кредиту і транзакційні витрати", - сміється голова правління одного з великих банків. За його словами, відкат валютного курсу забезпечать й експортери, які напередодні завершення фінансового року будуть продавати валюту зі своїх ностро-рахунків.
Уже сьогодні Нацбанк закріпить свій успіх на валютному ринку, провівши валютні інтервенції на міжбанку. Анатолій Шаповалов пояснив, що в грудні на проведення інтервенцій у розпорядженні регулятора є близько $3 млрд. Якщо регулятор буде активно використовувати резерви, то, на думку голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, до кінця року курс гривні на міжбанківському і готівковому ринку може зміцнитися до позначки 6,9-7 грн./$1. "Ми сьогодні спостерігаємо різке падіння заявок на покупку валюти з боку імпортерів - вони наїлися. Експортери будуть продавати валюту для закриття річних платежів, крім того, багато металургів при курсі 7 грн./$1 знову почали працювати", - говорить банкір.
Ще одним ударом по курсу долара може стати заборона на валютне кредитування, що підготував Нацбанк. За відомостями "ЭИ", регулятор уже передав у Мін'юст постанову про заборону валютного кредитування всіх позичальників, що не мають валютного виторгу. Вона може бути введена в дію вже з нового року. "Якщо це відбудеться, банки втратять інтерес до валютних депозитів і будуть більше цікавитися гривнею", - прогнозує Тимонькін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас