S&P знизило суверенний рейтинг РФ з BBB+ до BBB, прогноз - "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило суверенний рейтинг РФ з BBB+ до BBB, прогноз - "негативний"

Казна та Політика
505
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's (S&P) знизило суверенний рейтинг Російської Федерації з BBB+ до BBB. Прогноз по рейтингу - "негативний", повідомляється в прес-релізі агентства.
Крім того, був знижений довгостроковий суверенний кредитний рейтинг по зобов'язаннях у національній валюті - з А- до ВВВ+. Разом з тим короткостроковий рейтинг по зобов'язаннях у національній валюті підтверджений на рівні А-2. Знижена також оцінка ризику переказу і конвертації валюти для російських несуверенних позичальників - із ВВВ+ до ВВВ. Прогноз по рейтингах - "негативний".
Як відзначають аналітики агентства, "зниження рейтингу обумовлене ризиками, пов'язаними з різким скороченням міжнародних резервів та інвестиційних потоків, що привело до збільшення витрат і проблем із залученням коштів, необхідних для задоволення потреб у зовнішньому фінансуванні".
Із серпня 2008 р. міжнародні резерви Росії скоротилися з 583 млрд дол. до 455 млрд дол. (74% потреб у зовнішньому фінансуванні в 2009 р.). Тиск на фінансовий рахунок викликаний передоплатою або хеджуванням російськими компаніями запозичень в іноземній валюті, рефінансуванням банками їхніх зобов'язань в іноземній валюті усередині країни - за допомогою державних банків, відтоком капіталу, здійснюваним резидентами, у той час як ЦБ РФ намагається зменшити тиск, що підсилюється, на курс рубля відносно інших валют. Крім того, погіршуються показники платіжного балансу і по рахунку поточних операцій. S&P вважає, що після 5-процентного профіциту в 2008 р. рахунок поточних операцій стане дефіцитним в 2009р.: дефіцит, за оцінками, складе 2,6% ВВП, що обумовлено різким погіршенням умов зовнішньої торгівлі.
Незважаючи на те, що десятиліття розумного використання експортного виторгу дає Росії більше простору для маневру в умовах ринкової турбулентності, швидке скорочення резервів, що перешкоджає більш істотному ослабленню курсу рубля, збільшує можливість стрибків обмінного курсу пізніше, коли обсяг міжнародних резервів зменшиться, що приведе до набагато більш серйозних наслідків для приватного сектора.
Агентство вважає, що в 2009 р. ВВП буде рости істотно повільніше, а перерахований у доларах США він взагалі, імовірно, зменшиться. Протягом 2009 р. бюджет розширеного уряду, імовірно, стане дефіцитним, що обумовлено зниженням податкових ставок, запропонованих урядом, зниженням цін на сировинні товари і менші податкові доходи внаслідок ослаблення економіки. З погляду рейтингової перспективи, бюджетний дефіцит може зменшитися після пікового значення на 4% ВВП в 2010 р. S&P вважає, що без урахування можливого стрибка цін на нафту обсяг фінансування, необхідного Росії в 2009 р. і 2010 р. для покриття бюджетного дефіциту та рекапіталізації банків, складе 14% ВВП - за рахунок бюджетних резервів, які в цей час перебувають у Резервному фонді і Фонді національного добробуту.
Прогноз "негативний" по суверенних кредитних рейтингах Російської Федерації відображає ймовірність зниження рейтингів, якщо банківська криза і зовнішній тиск продовжать впливати на бюджетні показники і якщо усе ще значний арсенал ліквідних активів суверенного уряду буде як і раніше скорочуватися в умовах погіршення базових економічних характеристик. Здатність уряду залучати капітал як і раніше ослаблена непередбачуваністю бізнес-середовища.
З іншого боку, як відзначають аналітики агентства, вживання заходів, направлених на поліпшення законодавчих та інституціональних основ, з метою залучення прямих іноземних інвестицій, підвищення конкурентноздатності економіки в цілому, а також проведення монетарної політики, направленої на збереження усе ще значних ліквідних активів, можуть закласти підстави для більшої стабільності платіжного балансу до зовнішніх потрясінь і привести до стабілізації суверенного рейтингу Російської Федерації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас