Гроші так і не повернуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші так і не повернуть

Кредит&Депозит
5995
Нацбанк минулого тижня знову виступив у ролі того, хто наздоганяє фінансову кризу. У п'ятницю ввечері регулятор скасував епохальну постанову №319, яка не пропрацювала й двох місяців (яке встановило мораторій на дочасне зняття депозитів) і прийняв нове - №413. Опитані фінансисти стверджують, що грудневий документ знову бореться не з причинами, а з наслідками кризи. Що, за їх прогнозами, може вилитися не тільки в нові обмеження для покупців валюти і вкладників банків, але й у націоналізацію українських фінустанов, до яких новою постановою висуваються тверді вимоги.
Постановою НБУ №413, яка набрала чинності 4 грудня, скасовується попередній антикризовий документ центробанку - постанова №319, яка діяла з 13 жовтня. Однак при цьому не скасовується одна з найбільш резонансних норм старого документа: мораторій на дочасне вилучення банківських депозитів. "Поставити за обов'язок банкам вживати всіх необхідних заходів щодо забезпечення позитивної динаміки зростання депозитів (насамперед у національній валюті) з метою недопущення дочасного повернення коштів, розміщених вкладниками", - говориться в тексті постанови НБУ №413.
Чиновники визнають, що навмисно вдалися до ухильного формулювання, відмовившись від твердих вказівок.
"Думаю, ми незабаром дамо банкам роз'яснення на цей рахунок. Його суть: якщо фінустанова достатньо капіталізована і, продовжуючи залучати вклади в нормальному режимі, не відчуває ресурсних проблем, то вона може дочасно видавати депозити. У противному випадку повинна видавати кошти з рахунків лише у встановлені договором терміни", - прояснив ситуацію перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.
За даними НБУ, відтік гривневих коштів фізосіб у листопаді склав майже 5%, у жовтні - 10%. Не так активно свої кошти вилучали юридичні особи, обсяг депозитів у нацвалюті яких за листопад упав на 4,6%, за жовтень - на 7,8%.
Не менш важлива новація, передбачена постановою НБУ №413, - це обмеження на покупку іноземних грошей. З доручення пересічних громадян на міжбанку дозволено придбавати ВКВ не більше ніж на 75 тис. грн. Одночасно банкірів зобов'язали продавати надлишки, не використані для оплати іноземних товарів і послуг. А також заборонили придбавати ВКВ для оплати товарів і послуг, які не надходять на територію України: виключення становить тільки оплата полісів автострахування "Зелена карта". "Покупка валюти для цієї мети - один з інструментів для виведення грошей за кордон, тому ми й ввели заборону", - пояснив новацію Шаповалов.
Новий документ також ставить за обов'язок банкам зробити переоцінку застав і переглянути розміри резервів під кредитні операції. "Думаю, у першу чергу мова йде про перерахування фінустановами вартості нерухомості, що забезпечує іпотечні кредити. Поки в середньому в країні вона подешевшала на 15-20%, до кінця року може просісти ще на 25-30%. І в цих обсягах банкам доведеться наростити свої резерви", - розповів "ДС" директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв. Одночасно новою постановою фінустанови зобов'язують сформувати резервні фонди на покриття непередбачених збитків: у них повинне бути спрямоване не менш 50% прибутку, отриманого в 2008 р. За даними НБУ, до 1 листопада прибуток банківської системи становив 9,4 млрд грн.
"Кошти з таких фондів витрачаються дійсно в пікових випадках: на покриття збитків банків за курсовою різницею при роботі на валютному ринку, від зростання неповернень та ін. Щоправда, за різними оцінками, їх немає в 28-30% українських фінустанов. Ті, хто мав резервні фонди, як правило, у стабільний період відправляли на них близько 10-25% свого чистого прибутку. Думаю, зовсім логічно підняти планку в кризовий час", - відзначив Козирєв. Крім всього іншого, банки зобов'язали на 10% зменшити адміністративні витрати, а також обмежити виплати премій, бонусів і матеріальних заохочень своїм керівникам.
Справжню ж революцію в банківській системі спровокують капіталізаційні вимоги Нацбанку. Відповідно до постанови №413 фінустанови повинні забезпечити суворий контроль над станом пасивної бази та активів і привести у відповідність терміни залучення коштів та їх розміщення. До 12 грудня їх зобов'язали надати до НБУ щоденний платіжний календар до кінця поточного року і на перший квартал 2009 р.
Також фінансисти повинні в десятиденний термін надати до центробанку плани заходів з підвищення капіталізації своїх структур. "Ми вже два роки працюємо над приведенням у відповідність термінів залучення і розміщення ресурсів. Кожен банк надавав нам графіки на цей рахунок і брав на себе зобов'язання з вирівнювання активної і пасивної бази: при виявленні невідповідності щодо термінів вони повинні були нарощувати капітали. Тепер ми будемо ретельніше відслідковувати нарощування ними своїх капіталів", - пояснив політику регулятора Анатолій Шаповалов.
"Від цієї проблеми сьогодні страждають всі банки. Загострилася вона після того, як у травні-червні фінустанови почали особливо активно пропонувати трьох- та шестимісячні депозити, якими продовжували фінансувати іпотечні кредити на 10-20 років", - доповнив його голова правління Терра Банку Сергій Щербина.
Відповідно до постанови НБУ №413, якщо акціонери банків не зможуть вчасно наростити капітали своїх структур, то до них повинні застосовуватися суворіі санкції: "введення тимчасової адміністрації, примусова реорганізація, відкликання ліцензій або ініціювання процедури ліквідації".
"За нашою інформацією, НБУ вже відпрацьовує два стандартних сценарії. Перший - для невеликих банків: якщо тимчасова адміністрація не зможе стабілізувати роботу в короткий термін (3-6 місяців), то їх почнуть оперативно закривати. Другий розрахований на великі фінустанови: як тільки їх акціонери відмовляться від капіталізації, відразу буде задіяний порядок націоналізації: акції примусово викупить Кабмін за номінальною ціною. Ми очікуємо першу націоналізацію вже на початку 2009 р.", - розповів заступник голови одного з банків.
До кінця грудня експерти прогнозують появу ще декількох постанов, які регулюватимуть капіталізацію фінустанов.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас