"Ъ": Долар надав підтримку інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Долар надав підтримку інфляції

Казна та Політика
3027
У суботу Держкомстат повідомив, що в листопаді темпи зростання споживчих цін в Україні склали 1,5%, що на 0,2 процентних пункти нижче від темпів зростання інфляції жовтня. При цьому за 11 місяців інфляція збільшилася з 18% до 19,8%, тоді як середньорічна інфляція (за останні 12 місяців) у листопаді навіть сповільнилася - на 0,9 п. п., до 22,3%. Це викликано тим, що інфляція в листопада минулого року була вищою - 2,2%.
Найбільше зростання цін Держкомстат зафіксував у секторі житлово-комунальних послуг (+6,2%), зокрема різко підскочили тарифи на гарячу воду та опалення (+23,9%). Також подорожчали послуги автомобільного пасажирського транспорту (+13,3%) на тлі здешевлення палива (-3,3%).
"Зростання цін на транспортні послуги забезпечило збільшення цін на проїзд у Києві (у громадському транспорті в чотири рази.- ред.), у той час як подорожчання комунальних тарифів зараз відбувається по всій країні", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Значніше, ніж у будь-який інший місяць 2008 року, у листопаді, подорожчали взуття (+0,9%), одяг (+1,4%), автомобілі (+2,3%), побутова техніка (+3,5%), аудіо- і фотоапаратура (+4%).
Аналітик ІК Concorde Capital Андрій Пархоменко впевнений, що зростання цін на промислові товари було викликано девальвацією гривні до долара в листопаді на 17%. "Навіть дивно, що збільшення цін на ці товари виявилося таким незначним, адже в цих групах ураховується великий відсоток імпортних товарів, які подорожчали набагато сильніше, - говорить експерт. - Можливо, частина зростання цін знайде відображення в статистиці за грудень. Тим більше, що протягом першого тижня грудня долар продовжував зміцнюватись відносно гривні".
Продукти харчування втратили першість за темпами зростання цін, подорожчавши всього на 0,2% (у жовтні - на 1,1%). На тлі підвищення вартості хліба (+1,1%), молока (+4,7%), риби (+2%) і яєць (+9%) відбулося зниження цін на м'ясо (-0,9%), цукор (-1,7%), овочі (-3,5%) і соняшникову олію (-7,8%). За словами директора консалтингової компанії AAA Сергія Наливки, гальмування зростання цін на продукти харчування - перший результат зниження споживчого попиту внаслідок кризи.
"Зниження доходів привело до того, що люди стали менше купувати дорогих продуктів - за підсумками листопада товарообіг торговельних мереж знизився на 14%, - відзначив він. - Тому, незважаючи на зростання курсу долара, підвищення цін на продукти не відбулося, а вартість найбільш дорогих продуктів навіть знизилася". Аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан уточнила, що падіння цін на м'ясо було викликано ще й високими обсягами імпорту: "Дані зовнішньої торгівлі показали, що в листопаді дві групи товарів - м'ясо та автомобілі, - незважаючи на кризу, не показали зниження обсягів імпорту".
За оцінками експертів, подальше зниження споживчого попиту буде гальмувати зростання цін в I кварталі наступного року, адже в грудні вартість продуктів харчування традиційно росте - з 1995-го по 2007 рік середні темпи становили 1,93%. "Зниження попиту на продукти харчування - це тільки початок. Уже через кілька місяців така ж динаміка буде й у продажах побутової техніки та інших товарів", - говорить пан Наливка.
"Після Нового року і пов'язаних з ним стрибків попиту і цін потреба в багатьох товарах почне знижуватися, - погоджується пані Білан. - У такому випадку вже через два-три місяці можна чекати зниження цін на низку товарів, у тому числі одяг і побутову техніку".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас