НБУ: Мораторій на дочасне зняття депозитів зберігається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Мораторій на дочасне зняття депозитів зберігається

Кредит&Депозит
5485
Заборона на дочасне зняття вкладів в комерційних банках України зберігається, проте змінено його формулювання і постанову, якою він введений, повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).
"Постановою правління Національного банку України N413 від 5 грудня 2008 року (абзац 5 пункту 2) банкам заборонено здійснювати дочасне повернення депозитів, оскільки вони вкладені в дочасні кредити та інші активи", - говориться в листі НБУ керівникам комерційних банків, текст якого розміщений на офіційному сайті Нацбанку.
"Національний банк України стурбований, що в результаті дочасних виплат депозитів ліквідність окремих банків залишається під загрозою", - говориться в листі.
Крім того, підкреслюється, що Нацбанк "оцінюватиме діяльність банків з врахуванням того, чи забезпечує банк неухильне виконання цієї вимоги на основі вживання економічних або цивільно-правових заходів".
Як повідомлялося, Нацбанк 5 грудня 2008 року повідомив банки про відміну антикризового постанова N319 від 11 жовтня 2008 року "Про додаткові заходи щодо діяльності банків", яким, зокрема, був введений мораторій на дочасне вилучення депозитів, ввівши замість нього інші обмеження та їх формулювання. "Зобов'язати банки приймати всі необхідні заходи із забезпечення позитивної динаміки зростання депозитів (перш за все в національній валюті України) з метою недопущення дочасного повернення засобів
У постанові НБУ N319 від 11 жовтня 2008 року заборона формулювалася інакше: "Виконувати (банкам) свої зобов'язання з усіх видів договорів із залучення засобів в будь-якій валюті лише в разі настання терміну завершення зобов'язань, незалежно від категорії контрагентів".
Опитані агентством банкіри після ознайомлення з постановою N413 висловлювали побоювання, що воно ослабить їх позицію у переговорах з вкладниками про дочасне повернення засобів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас