НБУ вимагає від банків наростити капіталізацію або об'єднуватися у разі нездатності збільшити капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вимагає від банків наростити капіталізацію або об'єднуватися у разі нездатності збільшити капітал

794
Національний банк вимагає від банків наростити капіталізацію або об'єднуватися у разі нездатності власників фінустанов збільшити їхній капітал.
Про це сказано в постанові НБУ №413 від 4 грудня, текст якого мають Українські Новини.
Нацбанк, зокрема, вимагає від фінустанов в 10-денний строк надати дирекції банківського регулювання й нагляду НБУ плани заходів з нарощування капіталізації.
"Поставити за обов'язок банкам в 10-денний строк подати дирекції банківського регулювання й нагляду плани заходів з підвищення капіталізації (програми капіталізації). У разі нездатності банку і його власників підвищити рівень капіталу розглянути питання про реорганізації (об'єднанні або приєднанні) банку й внести відповідні пропозиції Національному банку", - сказано в постанові.
НБУ також поставив за обов'язок своїй дирекції банківського регулювання й нагляду провести діагностичне обстеження банків для визначення їх поточної й перспективної платоспроможності й життєздатності в умовах кризи.
До 12 грудня нинішнього року НБУ поставив за обов'язок банкам розробити й подати в НБУ платіжні календарі на щоденній основі до кінця 2008 року й на перший квартал 2009, у тому числі в іноземній валюті (окремо) і встановити моніторинг за рівнем ліквідності.
Фінустанови також зобов'язані забезпечити контроль за дотриманням розроблених графіків з приведення до прийнятного рівня невідповідностей активів і пасивів за строками погашення.
Постановою №413 регулятор також поставив за обов'язок банкам здійснити перегляд вартості отриманого в заставу майна з метою врахування його при розрахунку резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями за ринковою вартістю.
Не менше ніж 50% отриманого в 2008 році чистого прибутку НБУ поставив за обов'язок банкам перерахувати до резервного фонду на покриття непередбачених витрат.
Крім того, банки зобов'язані вжити заходів щодо скорочення адміністративних витрат не менш, ніж на 10%, а також обмежити виплати бонусів, премій й інших додаткових матеріальних винагород своїм керівникам.
Дирекції банківського регулювання й нагляду НБУ також доручив установити контроль за виконанням банками вищенаведених вимог, а у разі їхнього невиконання вносити на розгляд НБУ пропозиції щодо застосування до таких банок адекватних заходів впливу, серед яких - введення тимчасових адміністрацій, примусова реорганізація банків, відкликання ліцензій, ініціювання процедур ліквідації фінустанов.
Як повідомляло агентство, 4 грудня НБУ прийняв постанову №413, якою скасував уведені з 13 жовтня постановою №319 обмеження на дострокове зняття депозитів, однак при цьому поставив за обов'язок банкам забезпечити позитивну динаміку росту депозитів з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас