НБУ заборонив купівлю валюти для розрахунків за імпорт без ввезення в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив купівлю валюти для розрахунків за імпорт без ввезення в Україну

Валюта
3081
Національний банк України (НБУ) тимчасово заборонив покупку валюти для розрахунків за імпорт без ввезення в Україну.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №413 від 4 грудня, що набуло чинності з моменту підписання.
"Встановити, що тимчасово забороняється покупка, обмін іноземної валюти для розрахунків за імпорт продукції і послуг, що здійснюється без ввезення на територію України і призначений для наступного перепродажу нерезидентам", - відзначається в документі, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".
Відповідно до нього виконання зобов'язань за договорами міжнародного страхування, які діють на території країн - членів міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена карта", не вважається імпортом без ввезення на територію України.
Відповідно до документа, тимчасово встановлюється нульова ставка резервування коштів по договорах про залучення банками іноземної валюти від нерезидентів на термін, що дорівнює або менший 183 календарних днів.
Відповідно до постанови, банки зможуть здійснювати власні операції купівлі інвалюти за гривню в межах установлених лімітів валютної позиції лише за наявності зобов'язань у цій валюті, термін по яких настав.
У документі також відзначається, що повернуті в інтересах резидентів авансові платежі в інвалюті за імпорт (при невиконанні нерезидентами зобов'язань) банки зобов'язані будуть продати лише за певними курсами.
"За курсом покупки цієї інвалюти - якщо інвалюта для здійснення такого авансового платежу була куплена на міжбанківському валютному ринку України; за офіційним курсом НБУ на день перерахування коштів за межі України - якщо авансовий платіж було здійснено за рахунок кредитних коштів", - конкретизується в постанові.
НБУ також тимчасово обмежив банкам суму покупки інвалюти на міжбанку за дорученням фізичних осіб - резидентів і нерезидентів з метою переведення за межі України по поточних валютних неторгових операціях 75 тис. грн на місяць.
Відзначені обмеження не поширюються на: оплату витрат на лікування в медичних установах іншої держави (на транспортування хворого); оплату витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном (транспортні витрати і витрати на поховання); перекази, які здійснюються на підставі судових рішень; перекази коштів, отриманих нерезидентами як оплату праці в Україні і перекази, які здійснюються громадянами у випадку виїзду за кордон на постійне місце проживання.
НБУ також обмежив використання банками лоро-рахунків.
"Дозволити банкам здійснювати операції в гривнях через відкриті в них кореспондентські рахунки банків-нерезидентів (рахунки лоро) лише для: обслуговування експортно-імпортних операцій; оплати обслуговування коррахунку, якщо це передбачено угодою з уповноваженим банком; покупки інвалюти лише тієї країни, у якій зареєстрований цей банк-нерезидент; виконання рішень судових органів відповідно до законодавства України", - відзначається в документі.
Крім того, використання банками лоро-рахунків дозволяється для зарахування на власний коррахунок раніше розміщених депозитів по договорах, які були укладені до вступу в силу жовтневої постанови НБУ (№319), за умови закінчення терміну дії відповідного депозитного договору.
НБУ також обмежив можливість конвертації валют різних груп за класифікацією НБУ.
"Дозволити вповноваженим банкам здійснювати операції з обміну (конвертації) інвалюти лише в межах однієї групи класифікатора. Зазначене обмеження не поширюється на операції, які здійснюються для забезпечення виконання договорів з імпорту і на операції, які здійснюються банками на міжнародних валютних ринках з купівлі інвалюти 1-ї групи класифікатора за інвалюту інших груп класифікатора", - указується в документі.
Як тимчасовий захід постановою також передбачено, що резиденти України можуть використовувати безготівкову інвалюту, що куплена за гривні або обміняна (на виконання зобов'язань в інвалюті) на іншу інвалюту на потреби, зазначені в заяві про її придбання, протягом п'яти робочих днів з дня її зарахування на їхній поточний рахунок. "Така інвалюта не підлягає списанню з поточного рахунку клієнта протягом п'ятиденного терміну з метою використання її на інші цілі", - підкреслюється в документі.
У постанові відзначається, що порушники валютного законодавства нормативно-правових актів НБУ в сфері валютного регулювання будуть невідкладно притягуватися до відповідальності, включаючи й обмеження ліцензії в частині здійснення операцій в інвалюті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас