Нафта за 25 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта за 25 доларів

Енергетика
5669
Компанія Merrill Lynch опублікувала прогноз економічного розвитку у світі в 2009 році. На думку фахівців, у наступному році економічне зростання виявиться найслабшим з 1982 року. І це позначиться на цінах на нафту. 26 листопада Merrill Lynch прогнозувала, що в 2009 році середня ціна на паливо буде становити 50 доларів за барель. Але якщо рецесія наздожене китайську економіку, то вона може впасти і до 25 доларів.
Згідно із прогнозом Merrill Lynch, у наступному році нас чекають досить низькі ціни на нафту. На них буде тиснути зниження попиту практично у всіх енергоспоживальних регіонах. Але все питання в тому, наскільки глибоко вони можуть опуститися.
"Головний ризик зниження виходить від можливого спаду економіки Китаю. На нашу думку, ціни на нафту досягнуть дна в другому кварталі 2009 року", - відзначає голова відділу досліджень світового товарного ринку Франциско Бланш.
Якщо рецесія пошириться і приведе до зниження витрати палива в Китаї, середня ціна на нафту складе 25 доларів за барель. У такій ситуації на скорочення видобутку доведеться піти в тому числі країнам, що не входять в ОПЕК. "Попит на паливо виявиться під загрозою подальшого зниження в міру того, як банки продовжать відмовляти в кредитах споживачам і корпораціям", - говорить Бланш.
До 25 доларів за барель нафта опускалася востаннє на нью-йоркській біржі в листопаді 2002 року. Попит на нафту падає у зв'язку з тим, що розвинені країни - США, Євросоюз і Японія - зіткнулися з найсильнішою рецесією із часів Другої світової війни. Кількість безробітних у США станом на 22 листопада виросла до 4 млн осіб - найвищий показник за останні 26 років.
А тим часом голова Міжнародного енергетичного агентства Нобуо Танака вважає, що вже зараз ціни впали занадто низько. І перспективи також не райдужні.
"У короткостроковому періоді ринок зіткнеться з катастрофічним падінням попиту. Відбувається уповільнення, тому ринок реагує трохи сильніше, ніж варто було б. Ціни опускаються нижче, ніж повинні", - сказав Танака. Але він не назвав ціну, що повинна бути зараз, передає Reuters.
Танака попросив видобувні країни і міжнародні нафтові компанії не згортати свої проекти з розвитку виробництва, щоб після закінчення рецесії не зіткнутися з нестачею пропозиції. За його словами, виробництво нафти, особливо в країнах Близького Сходу, набагато дешевше, ніж навіть нинішня ціна на нафту.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас