Падіння цін на нафту не допомогло нафтовикам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння цін на нафту не допомогло нафтовикам

Енергетика
606
Безпрецедентне падіння цін на нафту не допомогло вітчизняним нафтопереробним заводам. Вони ще більше скорочують виробництво. Деякі - на межі зупинки.
Різке падіння цін на нафту робить вигідною її переробку на місці. При високій вартості російські компанії воліли постачати в Європу сиру нафту. Українські НПЗ могли б скористатися сформованою ситуацією і значно збільшити переробку російської нафти. Однак відбулося навпаки. У жовтні НПЗ переробили у два рази менше, ніж у жовтні 2007 року.
На Лисичанському та Одеському НПЗ (належать російським компаніям) зниження виробництва пояснили зменшенням споживання і кризою неплатежів.
На Кременчуцькому навіть і не думають про збільшення переробки через корпоративний конфлікт. А два західноукраїнські НПЗ - "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття", підконтрольні групі "Приват", і зовсім збираються зупиняти виробництво 12 грудня, якщо Кабмін не продовжить їм ліцензію на випуск низькоякісного дизельного палива.
Українські нафтопереробні заводи (НПЗ) значно скоротили обсяги переробки нафти. Причина - падіння споживання нафтопродуктів у галузях, які постраждали в результаті економічної кризи.
"Скорочення обсягів споживання нафтопродуктів на сьогоднішній день абсолютно очевидно, - повідомили в центрі громадських зв'язків компанії "Лукойл" (їй підконтрольний Одеський НПЗ). - Ми пов'язуємо це як із сезонним падінням споживання, що є традиційним, так і зі зміною системи взаєморозрахунку - у цей час учасники ринку припинили віддавати свою продукцію в борг і вимагають передоплати".
Аналітики пояснюють зниження споживання нафтопродуктів у тому числі й обмеженням імпорту (уряд вдався до цього заходу, щоб знизити показник негативного сальдо зовнішньої торгівлі). "Зниження показників імпорту негативно впливає на транспортну галузь, що є одним з найбільших споживачів нафтопродуктів", - вважає аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Володимир Нестеренко.
Які заводи зупиняться
Так, західноукраїнські НПЗ "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття", які перебувають під контролем групи "Приват" Ігоря Коломойського, у жовтні скоротили обсяги поставок нафти до 53 і 87 тисяч тонн відповідно.
Ще в середині листопада керівництво обох підприємств заявило про нестачу нафти для переробки. Справа в тому, що Міністерство палива та енергетики відмовило заводам Коломойського в продовженні терміну ліцензій на випуск низькоякісного дизельного палива.
"Ми так і не одержали продовження технічних умов, - повідомив голова правління "Галичини" Олександр Лазорко. - Запасів низькосіркової української нафти нам вистачить тільки до 12 грудня, після чого ми просто змушені будемо зупинитися".
За його словами, у цей час у компанії є можливість підписати контракти на поставку нафти з російськими нафтовиками, але переговори на цю тему навіть не ведуться через відсутність дозвільної документації. "Російська нафта перевищує припустиму норму Держспоживстандарту щодо вмісту сірки до 0,5%, тому при всій економічності цього питання ми навіть не ведемо переговори з ними щодо можливості початку постачання", - повідомив Лазорко.
У Кременчуці нарікають на конфлікт
Обсяги переробки скоротилися і на Кременчуцькому НПЗ, що входить в управління компанії "Укртатнафта". За 9 місяців поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2007-го переробка нафти на заводі зменшилася на 55,2%. "Про збільшення переробки нафти поки мова не йде, - повідомили в прес-службі "Укртатнафти". - Багато в чому через невирішений корпоративний конфлікт, що гальмує як розвиток компанії, так і НПЗ у цілому".
Падають обсяги переробки нафти і на Лисичанському НПЗ, підконтрольному компанії "ТНК-ВР". Так, у жовтні 2008 року в порівнянні з вереснем обсяги поставок нафти на підприємство скоротилися майже у два рази. У тому числі тому, що в жовтні завод припиняв переробку нафти через плановий ремонт.
Севгіль Мусаєва
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас