Європа готується до газового конфлікту України з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа готується до газового конфлікту України з Росією

Енергетика
2778
Німецький енергетичний концерн Eon у найближчі тижні готується до загострення суперечки щодо боргу за газ між Росією та Україною.
Про це голова концерну Вульф Бернотат заявив у надрукованому в п'ятницю інтерв'ю в газеті Süddeutsche Zeitung.
"В України немає грошей, але є борг перед Росією понад 2,5 мільярдів доларів. Країна просто не може платити за старі і нові поставки газу", - сказав голова правління концерну Вульф Бернотат. За його словами, у такому випадку російському концерну "Газпром", можливо, доведеться скоротити постачання (газу в Україну) "не з політичних, а з суто економічних причин". Наслідки цього можуть бути відчутні й у Західній Європі, сказав Бернотат.
У зв'язку із цим Бернотат указав на важливість для Німеччини будівництва Північноєвропейского газопроводу по дну Балтійського моря в обхід України.
Німецький концерн Eon через компанію Eon Ruhrgas є найбільшим імпортером газу в Європі. У Росії концерн тримає незначний пакет акцій "Газпрому". Недавно Eon та "Газпром" домовилися про спільний видобуток газу з родовища "Південно-Російське".
Нагадаємо, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін у четвер заявив про можливе скорочення постачання газу в Україну, якщо вона не розрахується з боргами до кінця року. У той же день український президент Віктор Ющенко сказав, що "гарантує" транзитні поставки російського блакитного палива в Європу. На початку 2006 року "Газпром" уперше зупинив постачання газу Україні. Тоді це також відчули на собі споживачі газу на Заході.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас