"Ъ": Тарифам спростили підвищення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Тарифам спростили підвищення

Казна та Політика
1087
Уряд має намір спростити процедуру перегляду тарифів на послуги ЖКГ при зміні ціни на енергоносії і мінімальної заробітної плати. При цьому термін введення їх у силу скоротиться до 10 днів, а громадське обговорення нових тарифів буде проводитися в стислий термін. Учасники ринку говорять, що завдяки новій технології комунальні компанії можуть скоротити свої збитки.
Кабінет міністрів учора зареєстрував у Верховній раді законопроект №3434 "Про внесення змін у деякі закони щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги". Документ спрощує процедуру затвердження нових тарифів на послуги ЖКГ. "Зараз формування тарифів часто стає предметом політичних інтриг, - вважає міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. - Прийняття закону дозволить деполітизувати процес і створити процедурний регулятор тарифоутворення".
За словами прес-секретаря міністра ЖКГ Лариси Федорченко, законопроект пропонує змінити ст. 32 закону "Про житлово-комунальні послуги", скоротивши термін введення нових тарифів у силу із 30 до 10 днів. "На громадське обговорення і процедуру оприлюднення, які раніше займали до трьох місяців, буде виділено не більше 30 днів", - повідомила вона.
Крім того, документ дозволяє збільшення тарифів на комунальні послуги тільки у випадку зміни складових тарифу. "Тарифи на місцях можуть змінюватися тільки за умови збільшення ціни на енергоносії, зокрема на газ, і зміни рівня мінімальної заробітної плати", - повідомила Федорченко. Законопроект був розроблений за дорученням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на нараді 18 листопада. Тоді було вирішено спростити процедуру підвищення тарифів у випадку різкої зміни цін на енергоносії для органів місцевого самоврядування. У МінЖКГ відзначили, що подібна ситуація спостерігалася в 2007 році, коли ціна на газ була визначена тільки до кінця опалювального сезону, і, відповідно, не були змінені тарифи. "Таким чином, у теплокомуненерго утворилися величезні борги перед НАК 'Нафтогаз України', на які потім нараховували штрафи і пеню", - пояснила Федорченко.
Місцева влада підтримує ініціативу. "Раніше при щоквартальному зростанні мінімальної зарплати ми не встигали виконати всі процедури", - сказав мер Вінниці Володимир Гройсман. "Спростити процедуру зміни тарифів на комунальні послуги необхідно, з огляду на безперервне збільшення собівартості енергоносіїв", - відзначив мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.
Учасники ринку документ сприймають насторожено. "Я сумніваюся, що уряду вдасться спростити процедуру затвердження тарифу. Всі бюрократичні інстанції нам доведеться проходити за десять днів, тому головного болю тільки додасться", - вважає директор КП "Одесаоблвода" Богдан Черемшит. "Якщо ми зможемо формувати тарифи на послуги ЖКГ одночасно зі зміною ціни на енергоносії, імовірно, зможемо скоротити збитки, - вважає директор КП 'Полтаватеплокомуненерго' Леонід Братиков. - Це означає, що місцеві бюджети не будуть обтяжені компенсацією цих втрат комунальним підприємствам".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас