Фондові ринки Азії ростуть на очікуваннях скорочення витрат компаній завдяки дешевій нафті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки Азії ростуть на очікуваннях скорочення витрат компаній завдяки дешевій нафті

Фондовий ринок
82
Компанії з виробництва електроніки очолили зростання на фондових майданчиках Азії в п'ятницю на очікуваннях, що падіння цін на нафту нижче $44 за барель приведе до скорочення виробничих витрат і підстьобне споживчі витрати, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках, піднявся на 0,3%, ростуть 7 з 10 галузевих підіндексів. Японський Nikkei 225 додав 0,3%, південнокорейський Kospi - 1,6%.
З початку року індекс втратив 49% вартості в результаті краху іпотечних ринків у США і світової кризи. Відношення котирувань цінних паперів, що входять в індекс MSCI Asia Pacific, до прогнозованого чистого прибутку на акцію становить у п'ятницю 11,6, тобто майже на третину менше, ніж на 1 січня 2008 року.
"Зниження цін на нафту збільшить кількість грошей, які споживачі можуть витратити. З погляду корпорацій, це приведе до відчутного зниження витрат, - стверджує аналітик AMP Capital Investors Надер Наеймі. - Видобувні і продуктивні компанії будуть тягти інший ринок назад доти, поки не зміняться тенденції цін на сировину".
Вартість січневих ф'ючерсів на WTI знизилася в ході торгів на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) у четвер на 6,7% - до $43,67 за барель. Останній раз такі ціни спостерігалися в січні 2005 року. Нафта може коштувати дешевше $25 за барель в 2009 році, якщо рецесія захлисне Китай, заявив у четвер аналітик Merrill Lynch Франсиско Бланч.
Зниження цін на нафту та інші сировинні товари приведе до ослаблення інфляції в АТР, відзначають аналітики, і це дозволить центробанкам продовжити зменшення вартості грошей, щоб підвищити темпи економічного зростання.
"Нафта, що дорожчає, була основною причиною інфляції, так що зниження нафтових цін є позитивним чинником, що забезпечує центробанкам свободу маневрування", - думає Наотеру Тераока з Chuo Mitsui Asset Management Co.
Акції BHP Billiton Ltd., найбільшої австралійської нафтової компанії, подешевіли на 5,2%. Ціна акцій Woodside Petroleum Ltd., другої за величиною австралійської нафтогазової компанії, знизилася на 1,4%. Santos Ltd. втратила на торгах в Австралії 9,7% вартості своїх паперів.
Ціна паперів австралійського виробника вугілля Felix Resources Ltd. злетіла в п'ятницю на 35% на очікуваннях її поглинання. Компанія заявила про те, що до неї надходять пропозиції про поглинання, перед початком торгів австралійські ЗМІ опублікували повідомлення про переговори між Felix Resources і китайською Yanzhou Coal Mining Co.
Котирування акцій Nintendo Co. виросли на 3,5%, папери другого за величиною світового виробника побутової електроніки Sony Corp. подорожчали на 0,9% після опублікування прогнозу Merrill Lynch про зниження вартості нафти.
Курс акцій другого за величиною виробника комп'ютерної пам'яті у світі Hynix Semiconductor Inc. виріс на 4,1% на новинах про те, що мажоритарні акціонери компанії розглядають можливість додаткової фінансової підтримки.
Вартість паперів південнокорейської енергетичної компанії Korea Electric Power Corp. збільшилася більш ніж на 3%.
Котирування паперів однієї з провідних фармацевтичних компаній Японії Chugai Pharmaceutial Co. обвалилися на 9,2%, оскільки регулятори США вже другий раз відкладають винесення рішення про новий препарат компанії для лікування артриту Actemra.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас