Світові ЦБ різко скорочують ставки, але їх "сили" вже закінчуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ЦБ різко скорочують ставки, але їх "сили" вже закінчуються

Валюта
321
Світові центральні банки різко скорочують базові процентні ставки в надії стримати поглиблення глобального економічного спаду. У четвер ставки понизили Банк Англії, Європейський центральний банк (ЄЦБ), а також центробанки Швеції, Данії, Нової Зеландії та Індонезії. При цьому регулятори звертають увагу на те, що масштаби кризи настільки серйозні, що одними ставками - а вони в багатьох країнах вже близькі до нуля - економіку не врятувати.
Зниження ставки ЄЦБ - максимальне за всю історію банку
ЄЦБ скоротив базову процентну ставку відразу на 0,75 процентного пункту - до 2,5% з 3,25% річних, тоді як аналітики очікували менш значного зменшення - до 2,75% річних. Це скорочення є максимальним за всю десятилітню історію банку.
Останній раз ЄЦБ міняв ставку 6 листопада - тоді вона була знижена до 3,25% з 3,75% річних, до цього банк змінив вартість грошей 8 жовтня, зменшивши її також на 0,5 процентного пункту. До цього дня керівництво ЄЦБ обмежувалося зниженням ставки не більше ніж на 0,5 процентного пункту.
"Це краще, ніж скорочення на 0,5 процентного пункту, але ЄЦБ занадто пізно вступив у гру, - вважає економіст Nomura International у Лондоні Лоран Більке. - Економіка єврозони зараз знаходиться в глибокій рецесії, тому ставка повинна знижуватися настільки швидко, наскільки це можливо".
Зниження ділової активності у виробничій сфері і секторі послуг єврозони в листопаді було рекордним, а зведений індекс ділової і споживчої довіри до економіки впав до мінімуму за 15 років. Темпи вповільнення інфляції в регіоні минулого місяця були максимальними майже за двадцять років на тлі падіння вартості нафти. Рівень інфляції в річному вирахуванні скоротився до 2,1% з 3,2% у жовтні.
Згідно з прогнозом Міжнародного валютного фонду (МВФ), зниження ВВП єврозони в 2009 році складе 0,5%.
"Ми бачили значне погіршення ділового середовища в єврозоні в останні кілька тижнів, і це вимагатиме серйозного грошового стимулювання", - відзначає представник конфедерації європейського бізнесу BusinessEurope у Брюсселі Марк Стокер.
Банк Англії і ЦБ Швеції більш рішуче знизили ставки в четвер - відповідно на 1 і на 1,75 процентного пункту, датський ЦБ - на 0,75 п.п. Новозеландський центробанк скоротив ставку на 1,5 п.п 4 грудня, крім того, вперше за рік зменшив ставку індонезійський ЦБ.
"ЄЦБ проводить більше консервативну політику, - говорить головний економіст з європейських ринків "Fortis Bank в Амстердамі Нік Куніс. - З огляду на те, що ВВП регіону різко падає, необхідно нарощувати темпи скорочення ставки".
Тріше очікує скорочення ВВП єврозони в 2009 році
Економіка єврозони буде скорочуватися в наступному році, заявив глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше, виступаючи за підсумками засідання по ставці.
"Головним чином через поглиблення фінансової кризи попит як у єврозоні, так і в усьому світові, імовірно, буде стриманим протягом досить тривалого періоду часу", - сказав Ж.-К.Тріше.
"У цілому з моменту нашої останньої зустрічі стало більш очевидно, що інфляційний тиск скорочується, і інфляція, імовірно, прийде до рівня, що погодиться з визначенням цінової стабільності в доступному для огляду майбутньому, - відзначив глава ЄЦБ. - Уповільнення інфляції обумовлене, головним чином, падінням цін на сировинні товари і значним ослабленням економічної активності".
Темпи скорочення інфляції в регіоні минулого місяця були максимальними майже за двадцять років, рівень інфляції в річному вирахуванні скоротився до 2,1% з 3,2% у жовтні.
"Криза на фінансових ринках загострилася у вересні, і проблеми перекинулися з фінансової сфери на реальний сектор економіки, при цьому світова економіка в цілому почуває на собі цей негативний вплив. Ризики, що матеріалізувалися в єврозоні, для економічної активності привели до скорочення ВВП регіону на 0,2% у третьому кварталі, - заявив Ж.-К.Тріше. - Доступна нам інформація та економічні індикатори за жовтень і листопад вказують на те, що ділова активність продовжує погіршуватися в четвертому кварталі цього року".
"На думку керівництва ЄЦБ, прогноз для економіки оточений винятково високим ступенем невизначеності", - відзначив він.
Ставка Банку Англії - мінімальна з 1951 року
Банк Англії в четвер знизив базову процентну ставку на 1 процентний пункт - до 2% річних - мінімального рівня з 1951 року, що збіглося з прогнозом аналітиків, повідомило агентство Bloomberg.
Останній раз Банк Англії міняв процентну ставку 6 листопада цього року, знизивши її на 1,5 процентного пункту.
"Умови на грошових і кредитних ринках залишаються дуже складними, - відзначається в повідомленні Банку Англії. - Комітет грошово-кредитної політики думає, що нормальні обсяги кредитування навряд чи відновляться без вживання необхідних заходів".
За словами глави британського ЦБ Мервіна Кінга, основною проблемою зараз є відновлення кредитного ринку. Ділова активність у сфері послуг, будівельному та виробничому секторі Великобританії знижувалася в листопаді рекордними темпами, а вартість житла опустилася на 2,6%, що є максимальним падінням з 1992 року.
ФРС може понизити ставку на 0,75 п.п.
Виходячи з котирувань ф'ючерсів на рівень базової процентної ставки ФРС США, імовірність її зниження на засіданні 16 грудня на 0,75 процентного пункту оцінюється ринком в 64%.
Глава ФРС Бен Бернанке закликав у четвер владу США вживати більш рішучих заходів для запобігання позбавлень прав власності, наданої у заставу при іпотечному кредитуванні. За його словами, Центробанк один не зможе відновити економіку за рахунок зниження процентної ставки і введення екстрених програм фінансування.
Федеральна резервна система (ФРС) США останній раз зменшувала ставку минулого місяця, у цей час її розмір становить 1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас