5 найдорожчих катастроф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 найдорожчих катастроф

913
Портал WreckedExotics.com склав список десяти найдорожчих* трагедій в історії сучасного світу
Лідирує Чорнобильська аварія 26 квітня 1986 року, що обійшлася людству приблизно в $200 млрд. Вибух реактора на Чорнобильській АЕС вважається найбільшою соціально-економічною катастрофою в мирний час. 200 тис. людей були евакуйовані і переселені, підірване здоров'я 1,7 млн людей. Кількість смертей, пов'язаних із Чорнобильською катастрофою, включаючи померлих від раку роки по тому, оцінюється в 125 тис. людей. Офіційно нещасний випадок пояснюється порушенням операторами виробничої процедури і незнанням вимог техніки безпеки.
На другому місці - катастрофа космічного човника "Колумбія", що трапилася 1 лютого 2003 року. Він зруйнувався в результаті діри в одному із крил, отриманої при старті. За оцінками НАСА, загальна вартість витрат по цьому нещасному випадку досягла $13 млрд (не рахуючи витрат на заміну самого апарата). $500 млн із цієї суми було витрачено на розслідування інциденту - найдорожче в історії розслідування авіаційної катастрофи.
Третю позицію займає аварія танкера Prestige 13 листопада 2002 року біля берегів Іспанії. Під час шторму на судні трапився вибух. Капітан просив дозволу на входження в одну з гаваней Галісії, але іспанська влада, а згодом французька і португальська, наказали судну триматися подалі від їхніх берегів. Зрештою під дією стихії танкер розламався навпіл, і в море потрапило 20 млн галонів нафти. Повне очищення акваторії коштувало $12 млрд, однак повністю оцінити збиток, завданий екосистемі, неможливо.
Четвертий пункт відданий вибуху космічного човника "Челленджер" через 73 секунди після старту 28 січня 1986 року. Аварію викликав дефект ущільнювача, у результаті чого відбувся повний витік рідкого водню з бака, що спричинило вибух. На заміну корабля в 1986-му пішло $2 млрд, розслідування, виправлення недоробок і відновлення втраченого обладнання зажадали $450 млн ($4,5 млрд і $1 млрд відповідно в нинішніх цінах). Таким чином, загальні витрати склали $5,5 млрд.
Замикає сумну п'ятірку вибух на нафтовій платформі Piper Alpha 6 липня 1988 року. Це була найпродуктивніша бурова вишка у світі - 317 тис. барелів на день. Для планової перевірки були зняті 100 однакових клапанів, що перешкоджають нагромадженню зрідженого газу, а на місце встановили лише 99. І коли технік запустив насоси, пролунав потужний вибух. Пожежа знищила платформу за дві години, загинули 167 осіб. Збиток склав $3,4 млрд.
За матеріалами:
Контракт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас