Erste Bank: На швидке пожвавлення фондового ринку не варто розраховувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Erste Bank: На швидке пожвавлення фондового ринку не варто розраховувати

Фондовий ринок
732
Фондовий ринок
Український фондовий ринок трохи пожвавився в листопаді й виріс на 14,8%. При цьому середній оборот ПФТС збільшився до 1,85 млн. дол. США/день. Ринок тимчасово активізувався під впливом зростання світових фондових ринків, однак низька активність і малі обсяги залишаються основною тенденцією на ринку. Аналітики Ерсте Банку підтверджують прогнози поновлення українського фондового ринку не раніше 2012 року за сценарієм РТС 1998 року.
Металургія
Ринок металургії починаючи з жовтня 2008 року значно погіршив свої показники в результаті падіння цін на сталь. Металургійні підприємства, серед яких ІСД, Ferrexpo, Arselor Mittal (Кривій Ріг), ММК Ілліча скоротили обсяги виробництва.
"Низькі ціни на сталь зберігатимуться в 2009 році, що спровокує активізацію злиттів і поглинань на ринку в 2009-2010 роках. Більше сильними з кризи вийдуть компанії, що консолідували свій бізнес, що обновили виробничі потужності, а також підсилили свою експансію на нові ринки, наприклад, західноафриканські", - прогнозує Віктор Стефанішин, керівник групи аналітиків ВАТ "Ерсте Банк".
Банківський сектор
Після періоду активного розвитку, банківський сектор України під впливом світової фінансової кризи значно остудився. У жовтні погіршення фінансової ситуації, а також зміни складу акціонерів Промінвестбанку і банка Надра спровокували паніку серед вкладників і масовий відтік депозитів з банківської системи.
За прогнозами аналітиків Ерсте Банку, найскладнішим для банківської системи буде перший квартал 2009 року, що пов'язане зі зростанням неповернень по кредитах. В 2009-2010 роках на ринку відбудеться низка угод зі злиттів і поглинань, можливими покупцями є російські, туркменські і грецькі банки.
Машинобудування
Сектор машинобудування є сильно залежним від кредитних ресурсів - 60% покупок всіх нових автомобілів в Україні фінансувалося за рахунок банківських кредитів.
У результаті, за прогнозами експертів, продажі автомобілів в 2009 році скоротяться на 37%, і тільки 10% покупок автомобілів буде фінансуватися за рахунок банківських кредитів. Криза в меншому ступені вплине на область вагонобудування, а машинобудування, що забезпечує промисловий транспорт для енергетики і нафтової промисловості, буде продовжувати розвиток 2009 року.
Нерухомість
Сектор нерухомості сьогодні перебуває в складній ситуації, що продовжиться в 2009 році. За словами Віктора Стефанішина, через відсутність попиту і збільшення обсягів реалізації заставного майна ціни на нерухомість в 2009 році впадуть ще на 40%.
Більшість будівельних проектів будуть заморожені. Деяке поліпшення ситуації почнеться ближче до кінця 2009 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас