Огляд ринку облігацій України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд ринку облігацій України

Фондовий ринок
745
Облігація - цінний папір, що свідчить про внесення її власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджуючи обов'язок емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість відповідно до договору в домовлений термін і виплатити доход по облігації.
Останнім часом випуск і розміщення нових облігацій на українському ринку цінних паперів стає дуже складним завданням через малу ліквідність цього сектора. Основна частина інвесторів фондового ринку вкладає свої інвестиції в акції.
За останній тиждень обсяги на ринку короткострокового кредитування на міжбанку знизилася майже в 3.5 рази, але навіть при цьому склала 4.8 млрд грн. Ставка "овернайт" досягла 54.3%, що свідчить про збільшення валютного дефіциту та обмеження спекулятивних операцій.
Доходи по ОВДП (облігації внутрішньої державної позики з погашенням у жовтні 2013 року) при розміщенні на первинному ринку становлять 15.6%. Через збільшення активності на вторинному ринку доходи по них зросли до 18-19%. Нерезиденти України навіть збільшили обсяг вкладень з 559.7 млн грн до 562.4 млн грн.
Емітенти підвищують купонну прибутковість по своїх облігаціях, незважаючи на відсутність реальних покупців. Наприклад, компанія "Сітіком" збільшила купонну ставку по облігаціях серії 1-А з 14.75% відразу до 25%. Що свідчить про великі проблеми в цьому секторі, тому що ризик по цих облігаціях росте.
Середня купонна ставка по корпоративних облігаціях зараз призупинилася на рівні 30%. Деякі облігації торгуються вже з прибутковістю в 55-60%.
Ефективна прибутковість по банківських облігаціях також росте й при сформованій ситуації, потрібно ретельно обирати, в які облігації вкладати кошти. Тому що банківський сектор піддається ризику дефолта не менше, ніж фінансовий.
Євгеній Мурзак
За матеріалами:
xDirect
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас