Україна і Білорусія залишаються двома країнами, в яких найважче платити податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Білорусія залишаються двома країнами, в яких найважче платити податки

Казна та Політика
1054
Україна і Білорусія залишаються двома країнами, у яких найскладніше платити податки. Про це говориться в повідомленні прес-служби компанії PricewaterhouseCoopers. "Платити податки стало легше в усім світі, а легкість сплати податків майже завжди приводить до збільшення державних надходжень і залучає іноземні інвестиції. Хоча Україна і значно спростила процес сплати податків, проте, час, що витрачається на дотримання законодавства (часто це - "чорна" робота), у багатьох випадках означає, що Україна (як і сусідня Білорусія) займають у рейтингу 181 країни найнижчі місця.
Значення має не тільки ставка оподатковування, але й легкість дотримання вимог законодавства", - говорить Рон Барден (Ron Barden), партнер компанії PricewaterhouseCoopers в Україні, коментуючи новий звіт "Сплата податків в 2009 році", випущений Світовим банком, МФК і PricewaterhouseCoopers.
Цього року в першу десятку країн, у яких легко платити податки, потрапили наступні держави: Мальдіви (№1), Катар, Гонконг (Китай), Об'єднані Арабські Емірати, Сінгапур, Ірландія, Саудівська Аравія, Оман, Кувейт і Кірібаті. А в десятку країн, де податки платити найскладніше, з 171 місця по 181 увійшли Панама, Ямайка, Мавританія, Гамбія, Болівія, Венесуела, Центрально-Африканська Республіка, Республіка Конго, Україна і Білорусія.
"Незважаючи на те, що ставка податку на прибуток підприємств у розмірі 25% не вважається високою, "приховані" податки і час, що витрачається на дотримання норм українського законодавства, стали причиною того, що Україна знаходиться наприкінці таблиці. Хоча рейтинг України значно погіршився, ситуацію можна було б легко виправити, увівши в систему кілька змін", - прокоментував Р.Барден. Дотримання адміністративних вимог щодо сплати податків залишається справжнім тягарем для підприємств, і це істотно впливає на загальний рейтинг.
Р.Барден вважає, що Україні було б досить нескладно поліпшити свій рейтинг. Наприклад, об'єднати всі відрахування із заробітної плати у фонди соціального страхування в один щомісячний платіж, що дозволило б зменшити щоденне адміністративне навантаження. Після цього розподілом коштів займалася б держава. Це не тільки полегшило б тягар сплати податків, але й зменшило плату за банківські послуги.
Висновки свідчать про те, що під час реформ уряди повинні розглядати всі податки, які платять організації. Податок на прибуток юридичних осіб становить лише частину всіх витрат, у середньому на нього припадає 37% від загальної ставки оподаткування, 26% припадає на кількість годин, що витрачаються на дотримання норм податкового законодавства, а 12% - на кількість податкових платежів. Податки і внески з фонду заробітної плати в деяких країнах значно підвищують податкові витрати, а також ускладнюють сплату податків.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас