Первинну нерухомість віддадуть за номіналом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Первинну нерухомість віддадуть за номіналом

Нерухомість
15171
Це відбудеться у випадку, якщо Нацбанк буде рефінансувати облігації ДІУ на довгий термін, а забудовники погодяться продавати житло по розрахунковій вартості Мінрегіонбуду.
Голова ДІУ Кирило Шевченко нагадав, що держбюджетом-2008 передбачений випуск забезпечених держгарантіями корпоративних облігацій ДІУ на 1 млрд. грн. "Ми плануємо почати розміщення після оформлення Мінфіном гарантії і реєстрації випуску в комісії з цінних паперів. Також у планах ДІУ випуск іпотечних облігацій наприкінці цього - протягом наступного року на суму близько 650 млн. грн., залежно від сприятливості ситуації на фондовому ринку. Із цих коштів і буде здійснюватися фінансування кредитів на покупку житла на первинному ринку", - говорить Шевченко.
За його словами, не виключено, що ціна залучення буде розраховуватися з урахуванням ставок по цільових іпотечних кредитах на будівництво і придбання житла громадянами, і ставки НБУ, якщо той погодиться на середньострокове рефінансування комерційних банків під заставу цих облігацій (учора НБУ опублікував постанову №395, якою ввели можливість рефінансування облігацій ДІУ на 95% їхньої вартості). Рефінансувати кредити на покупку житла на первинці в ДІУ зможуть усі банки, що входять у систему рефінансування ДІУ і є управителями ФФБ. Основними критеріями при відборі об'єктів добудоіування житла будуть ступінь готовності (не менше 75% від кошторисної вартості) і готовність забудовника на реалізацію житла за цінами на базі розрахункової вартості, що визначається Мінрегіонбудом (приміром, для столиці вона становить 4876 грн./1 кв. м).
"Рішення по кожному об'єкті буде прийматися з банком, що видасть кредити для придбання житла безпосередньо в цьому об'єкті, за участю Мінрегіонбуду. Цільове використання коштів буде контролюватися за участю НБУ", - пояснює Кирило Шевченко. За його словами, у цій програмі ДІУ може обмежити маржу банків при видачі ними іпотечних кредитів у рамках даної програми. Точне обмеження такої маржі не визначено.
Голова правління "Терра Банку" Сергій Щербина пояснив, що в першу чергу програма ДІУ торкнеться регіональних проектів. "У Києві, де собівартість будівництва перевищує $1500-1700 за 1 кв. м, забудовникам важко погодитися продавати житло по $700. В обласних центрах, де собівартість $500-700, багато хто буде радий дофінансувати будівництво і продати житло навіть із нульовою рентабельністю", - говорить банкір. Але він не виключає, що й у Києві деякі об'єкти можуть бути продані зі значною знижкою: "Банки можуть забрати застави в будівельних компаній і самостійно домовитися з ДІУ про рефінансування своїх позичальників".
Віце-президент компанії "Київміськбуд" Василь Можар вважає, що в столиці забудовники на продаж житла за цінами Мінрегіонбуду підуть лише, якщо їм дозволять не будувати інженерно-технічні мережі і не відраховувати безкоштовно місту квартири. Із цим згодний гендиректор компанії "Т.М.М." Микола Толмачов. Але, за його словами, є ризик, що після падіння інтересу до валютних спекуляцій банки будуть намагатися відібрати в забудовників застави і продавати їх самостійно. "Це цікаво і вигідно", - говорить Микола Толмачов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас