Поки бензин дешевшав, а яйця дорожчали, долар пішов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поки бензин дешевшав, а яйця дорожчали, долар пішов

Аграрний ринок
3185
Добробут населення катастрофічно погіршується. Як наслідок, попит на дорогі продукти харчування помітно впав, а з ним і ціна. Хоча в перший же день грудня "порадував" Віктор Ющенко, повідомивши, що прогнозує інфляцію "з оптових товарів" 27-30%. Це у розумінні, що новий виток цін - не за горами...
Валюти немає. Ні за якою ціною!
За минулий листопад долар неабияк подорожчав. Якщо на початку місяця курс його покупки становив 5,9-6 грн., а продажу - 6,2-6,29 грн., то в перший місяць зими "зелений" купували за 6,8-6,85 грн., а продавали за 6,9-7 грн. Реально наведені цифри нічого не означали відразу з двох причин. По-перше, більшість банків при продажі долара почали брати додаткову комісію 3-10%.
Підсумкова вартість долара виходила помітно більшою. По-друге, як вже було зазначено, готівкового долара в продажу, як правило, просто не було. Євро за листопад також подорожчав. Курс покупки цієї валюти виріс у середньому з 7,6-7,7 грн. до 8,8-8,85 грн. за євро. Курс продажу також збільшився з 7,9-8,05 грн. за євро 1 листопада до 8,85-8,9 грн.
Навіть відносно російського рубля українська гривня подешевшала. Ще місяць тому російський рубель у нас можна було продати за 21 копійку, а купити за 22-23 копійки, то нині ці операції обійдуться в 24,5 і 25 копійок відповідно.
Що стосується перспектив курсу долара на грудень, то тут є дві кардинально протилежні думки. Одні вважають, що банки вже набралися доларів під зав'язку і будуть намагатися їх продавати дорожче, ніж купили. І курс потроху піде вниз. Орієнтовно до 6 грн. за долар. Інші вважають, що пік долара ще зовсім не пройдений і до Нового року ситуація кардинально не зміниться...
Яйця не прості. Яйця - золоті
Ще місяць тому, на початку листопада, ціни на яйця становили 5-8 грн. за десяток залежно від величини. А вже на початку грудня максимальна ціна на них склала вже 9 грн. "Дріб'язок" же виріс в ціні до 6-7 грн. У чому причина такої метаморфози?
Справа в тому, що яйця вважаються доступним продуктом для населення з низькими і середніми доходами. А таких з початку кризи стає все більше. Крім того, навіть ті, кого криза прямо не торкнулася, починають економити. У результаті парадоксальна ситуація - попит на яйця помітно зріс.
У найближчій перспективі курячі яйця як мінімум не подешевшають. Із чого б?
Пальне дешевшає на очах
На відміну від валюти, нафтопродукти за листопад помітно подешевшали. Основна "провина" за це, безумовно, лежить на світовій кризі. Хоча, звичайно, свою лепту внесли і Кабмін з Антимонопольним комітетом України.
Як відомо, у листопаді світові ціни на нафту продовжили своє падіння і стабілізувати їх поки не вдалося. Як наслідок, ціна найбільш ходового бензину А-95 у Донецькій області за останній місяць сповзла з позначки 5,7 грн. до рівня 4,7 грн. за літр. Літр бензину А-92 за той же термін подешевшав з 5,5 грн. до 4,5 грн.
Дизпаливо також не стало відставати від "колег" і помітно подешевшало. Якщо 1 листопада літр ДП коштував 6,2 грн., то 1 грудня - вже 5,2 грн. І, нарешті, автомобільний метан (у народі просто "газ"). Ціна на нього "схудла" з 3,45 до 2,6-2,7 грн. за літр. Незважаючи на таке безпрецедентне здешевлення, пальне в Україні, однак, все ще залишається дорогим.
Втім, очевидно, що й у грудні бензини і дизпаливо будуть відчутно дешевшати. Зокрема, відповідно до меморандуму, підписаного урядом і нафтотрейдерами, з 1 грудня ціни на пальне повинні ще знизитися.
М'ясо майже ніхто не бере...
У листопаді попит на м'ясо впав, як кажуть, практично нижче плінтуса. Можливо, провиною цьому різдвяний піст, можливо, непомірно висока ціна (відносно помітно схудлих кризових зарплат). Словом, сталося те, про що давно мріяв кожен українець - м'ясо почало дешевшати.
Так, ціна на м'якоть яловичини з позначки 50-60 грн. за кг на початку листопада до кінця місяця опустилася до рівня 40-55 грн. Помітно подешевшала і так звана яловичина на кості. Її ціна за минулий місяць опустилася з 35-40 грн. до 30 грн. за кг. Та ж історія і зі свининою. Кілограм м'якоті цього м'яса, який ще місяць тому коштував 65-70 і навіть 80 грн., зараз також "схуд" у ціні приблизно на 10 грн. Сало поки з останніх сил тримається на позначці 20-25 грн.
Тенденцію підтримала і курятина. Так, приміром, ціни на філе сповзли з позначки 30 грн. за кг до 25-26 грн.
Однак на грудень прогнози, на жаль, не втішні. Масові передсвяткові закупівлі м'яса населенням (на це гроші знайдуться завжди) практично повернуть рівень цін на м'ясо на рівень початку листопада вже у середині поточного місяця.
Цукор - у ціні
У листопаді ціни на цукор повернули собі все, що втратили за жовтень. Так, якщо на початку листопада вартість кілограма цукру становила 3,7-3,8 грн., то в перших числах грудня ціни зросли до 4-4,5 грн. У принципі подекуди в роздробі ще можна зустріти цукор по 3,8 грн. за кг.
Однак протягом найближчих декількох днів такі ціни зникнуть.
Що стосується поточного грудня, то цукор буде і далі потихеньку дорожчати. Причини такого розвитку подій очевидні. В умовах, коли все менше людей може регулярно купувати, скажімо, м'ясо та м'ясопродукти, все більше українців переносять основу свого харчування на більш дешеві продукти. А цукор (точніше - глюкоза), як відомо, найдешевше джерело енергії для організму.
Хліб подорожчав
Як це не дивно пролунає в умовах безпрецедентно високого врожаю зернових в Україні, хліб у листопаді... подорожчав. Буханець білого пшеничного хліба (вагою в 600 г), ще місяць тому коштував 2,75-2,85 грн., на початку грудня вже 2,85-3 грн. Причому, що дивно, ціна великої (вагою 1 кг) буханки того ж хліба так і залишилася колишньою - 3,5 грн. Свого білого колегу несподівано підтримав хліб чорний "Бородінський". Тепер ціна на цей хліб коливається в інтервалі 3-3,1 грн. Єдиним острівком стабільності тут залишалася булка "Міська" за ціною 1,4 грн. за штуку.
У грудні, з огляду на листопадові цінові зсуви, що вже відбулися, зміни вартості хліба не очікується.
Такі різні овочі
Що стосується овочів, то сказати однозначно, подешевшали вони в листопаді чи подорожчали - не можна. Овочів стало набагато більше, і ціни на них були різні. Приміром, якщо на початку листопада ціна за кілограм моркви становила 3,5-4 грн., то до кінця листопада цей продукт можна було знайти і за 2 грн. за кг, і за 5 грн. Практично та ж історія і з буряком. Ще місяць тому ціна на нього перебувала в діапазоні 2,5-3,5 грн. за кг. Зараз же цей діапазон розширився до 2-5 грн.
Відносно білокачанної капусти можна сказати однозначно, що ціни на неї трохи опустилися. Якщо на початку листопада кілограм капусти обходився покупцеві в 1,5-2,5 грн., то зараз ціни становлять 1-2 грн. Що стосується іншого, то тут за місяць все залишилося практично без змін. Картопля як коштувала місяць тому 3-3,5 грн., так взагалі коштує і зараз. Цибуля ріпчаста теж залишилася на рівні 2,5-3 грн. за кг, болгарський перець - 6-8 грн. за кг, ну і т.і.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас