"Ъ": Уряд зможе переглянути держвидатки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд зможе переглянути держвидатки

Казна та Політика
478
Кількість пільг для громадян може бути переглянуто. Учора Конституційний суд (КС) роз'яснив уряду, що обов'язок забезпечувати збалансованість держбюджету не дає Кабміну права ігнорувати соціальні права громадян. При прийнятті закону про бюджет не дозволяється змінювати розмір соціальних гарантій, навіть за відсутності коштів на їх виконання. Втім, це не означає, що Кабмін не може звернутися у Верховну раду із проханням переглянути витрати. На думку народних депутатів, скасування пільг, швидше за все, торкнеться міліції, співробітників прокуратури і парламентаріїв.
Конституційний суд учора розтлумачив Кабінету міністрів значення словосполучення "збалансованість бюджету", використаного в ч. 3 ст. 95 і ч. 2 ст. 95 Конституції, де говориться, що "винятково законом про держбюджет України визначаються будь-які витрати держави на суспільні потреби, розмір і цільове призначення таких витрат". На тлумачення цих норм КС знадобилося вісім місяців.
Уряд намагався з'ясувати, чи передбачає ст. 95 те, що тільки бюджетом установлюються умови надання окремих видів пільг, компенсацій і гарантій для громадян на бюджетний період, їхні розміри і призначення, зокрема шляхом припинення дії або скасування норм інших законів. Це звернення до Конституційного суду стало реакцією Кабміну на позови 101 народного депутата і представників Верховного суду з вимогою визнати неконституційним скасування бюджетом низки пільг, щодо яких тоді суд прийняв рішення не на користь Кабміну .
За словами судді-доповідача КС у справі Анатолія Головіна, суд ухвалив рішення розтлумачити значення всієї фрази "держава прагне до збалансованості бюджету". Він пояснив, що Конституцією передбачене рівномірне співвідношення дохідної і видаткової частин бюджету, але не виключено прийняття бюджету з дефіцитом. Суд вирішив, що метою держави є справедливий розподіл громадського багатства між громадянами і територіальними громадами з урахуванням суспільних потреб і необхідності забезпечення прав і свобод людей і гідних умов їхнього життя. Втім, Конституція забороняє законом про бюджет припиняти або скасовувати дію статей, направлених на скорочення таких витрат. Виходом із ситуації, за словами пана Головіна, може стати перегляд законів Радою.
У Мінфіні вирішили не коментувати висновок КС доти, поки Кабінет міністрів не одержить його офіційно. Однак постійний представник Кабміну в КС Василь Німченко повідомив, що уряд скористається з можливості паралельно з бюджетом внести відповідні законопроекти про урізування програм, на фінансування яких немає коштів: "Буде розрахунок доходів, і те, що зможемо, ми профінансуємо, а в те, що не зможемо, - внесемо зміни".
Слід зазначити, що Кабмін уже почав зменшувати витрати держбюджету. У минулу середу він прийняв постанову №1036, що передбачає підготовку тимчасового бюджетного розкладу на I квартал та економію державних коштів у випадку неприйняття бюджету-2009. У прес-службі Мінфіну послалися на ст. 46 Бюджетного кодексу, відповідно до якої витрати не повинні перевищувати 1/12 обсягу витрат попереднього бюджетного періоду. Тобто із січня по березень витрати загального фонду зможуть скласти по 16 млрд грн. Захищені статті бюджету будуть профінансовані в повному обсязі (наприклад, виплата зарплат, пенсій і стипендій, оплата послуг ЖКГ, енергоносіїв, покупка медикаментів, продуктів харчування, трансферти місцевим бюджетам), повідомили в прес-службі. Скорочення фінансування торкнеться в основному витрат держапарату (на 20%), держзакупівель, виплати премій держслужбовцям "за старанну безперервну роботу", відряджень, підвищення кваліфікації чиновників (-30%), закупівель комп'ютерної техніки і заповнення вакансій.
Депутати Верховної ради вчора оголосили про намір підтримати скасування низки непотрібних пільг для економії бюджетних грошей. За словами голови парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Василя Хари (Партія регіонів), у передвиборний період Рада прийняла багато популістських законів, надавши соціальні преференції 60-70% населення, для фінансування яких необхідно близько 20-30 млрд грн. "Коли в державі розвивається економічна криза, затягувати пояси потрібно тим, хто фінансово забезпечений", - підтримав колегу Володимир В’язівський ("Наша Україна-Народна самооборона"). Серед головних претендентів на скорочення державних трансфертів, на його думку, - співробітники прокуратури і міліції, а також народні депутати. Соціальні гарантії для малозабезпечених громадян необхідно залишити в повному обсязі, особливо в період кризи, вважає Андрій Павловський (БЮТ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас