Реального зростання не видно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реального зростання не видно

Фондовий ринок
282
За результатами торгів у середу, 03 грудня, українські індикатори фондового ринку продемонстрували різноспрямований рух.
Індекс ПФТС виріс на 1,68%, досягши рівня в 282,99 пункту, широкий UAI-50 (FundMarket) впав на 3,14%, досягши рівня в 24.03 пункту.
По всіх цінних паперах, включаючи корпоративні облігації та ОВДП, укладено 53 угоди. Обсяг торгів склав 44 млн грн, з них 2 млн грн дісталося ринку акцій.
Сильна волатильність на світових ринках вже стала звичною подією, тоді як український ринок, зважаючи на його слабку активність, порадувати цим не може. Початок місяця показав, наскільки затребуваний зараз фондовий ринок України. Торги проходять на мінімальних рівнях багаторічної давнини.
Навіть новини про припинення експорту своєї продукції Концерном "Стирол" (ПФТС: STIR) анітрошки не зачепили ринок, а акції навіть виросли на 2.94%.
За розрахунками начальника аналітичного відділу КУА "ТАСК Інвест" Андрія Шевчишина, позитивна динаміка індексу ПФТС сформована на зростанні індексної ціни акцій Західенерго та Укртелекома, по яких сьогодні угод не зафіксовано. Висновок один: можна констатувати технічне зростання індексу.
Особливості розрахунку індексу такі, що він «не відображає реальні настрої на ринку, які сьогодні більшою мірою були нейтральними», - підсумував експерт.
У той же час, начальник аналітичного відділу КУА "Універсальна" Олег Бариш відзначає, що динаміка відсутності активності на ринку акцій і далі триває. За його словами, активність сьогодні спостерігалася лише на ринку інструментів з фіксованою прибутковістю.
Кращими акціями сьогодні стали наступні: ВАТ "Дніпроспецсталь" (ПФТС: DNSS) (+10.33%), ВАТ "Авдієвський коксохімічний завод" (ПФТС: AVDK) (+6.67%), ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (ПФТС: ALMK) (+3.23%), ВАТ "Ясинівський коксохімічний завод" (ПФТС: YASK) (+2.47 %).
Спадний тиск на ринок чинили такі акції: ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" (ПФТС: BAVL) (-3.28%), ВАТ "Укртелеком" (ПФТС: UTEL) (-5.88%), ВАТ "Запоріжсталь" (ПФТС: ZPST) (-30.29%), ВАТ "Азовзагалмаш" (ПФТС: AZGM) (-17.33%), Луцький автомобільний завод (ЛуАЗ) (ПФТС: LUAZ) (-20.00%).
Аналітик ІГ "АРТ-Капітал" Дар’я Терещук пов'язує сьогоднішній затишок з очікуваннями виходу великого пакета макроекономічних даних, як по Європі, так і по Штатах. У той же час, внутрішні новини також були досить хвилюючі - металурги, коксохіми і ГЗК повідомили про чергове місячне падіння виробництва, а Мінекономіки погіршило прогноз зростання економіки України в 2008 р. з початкового в 6,8% до 3,5-4%.
Проте, індекс ПФТС продемонстрував зростання, хоча реального попиту на "блакитні фішки" практично не було, - сказала Дар’я Терещук.
У ситуації на світових ринках віце-президент КУА Foyil Asset Management Ukraine Дмитро Мошкало відзначає появу якоїсь впевненості в закордонних інвесторах у тому, що ринки вже досягли свого дна. Триваючі зниження процентних ставок провідними Цетробанками підтримають фінансовий сектор. А кінець тижня зможе розв'язати проблему американського автопрому шляхом голосування в конгресі США з даного питання.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас