Взяти все - і поділити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Взяти все - і поділити

Кредит&Депозит
5475
Джерела "24" повідомляють, що в секретаріаті президента обговорюється ідея примусового переведення всіх доларових вкладів населення в гривню. Заради порятунку економіки влада готова пожертвувати накопиченням громадян.
На останньому засіданні банкірів у Національному банку перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак обговорював з фінансистами питання конвертації всіх доларових вкладів і кредитів у гривню.
Про це повідомив один з банкірів, який приймав участь у засіданні. При цьому чиновник не повідомив, за яким курсом і коли може пройти така примусова експропріація заощаджень і заміна боргів.
Зараз в Україні, згідно з офіційними даними, близько 27 млн. депозитних рахунків громадян. 42% всіх вкладів люди зберігають у валюті, найчастіше - у доларах, рідше - у євро. Від долара залежать і люди, які наймають житло - господарі найчастіше саме в американській валюті приймають орендні платежі. Україна фактично бівалютна країна - це заважає розвитку економіки і не дає можливості зробити гривню конвертованою валютою, вважають супротивники використання доларів в Україні. Однак примусове переведення всіх заощаджень у національну валюту призведе до масових позовів проти банків і проти уряду.
Боляче не буде
Один з прихильників повного виключення долара з фінансової системи країни - голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. На його думку, якщо переведення вкладів і робити, то дуже акуратно, так, щоб це не викликало паніки і враженнь, що держава хоче обікрасти людей. "Є різні варіанти вирішення проблеми доларизації економіки. Перший варіант - поступово відмовитися від валютних вкладів і кредитів. Зафіксувати всі валютні вклади і кредити на певну дату і після цього видавати і приймати тільки гривню. Нехай люди потримають валюту вдома в шкарпетках - місяць, другий, третій, якщо вона не буде приносити прибутку, ніхто не буде її вдома тримати", - вважає банкір. Інший варіант - примусове переведення старих вкладів у національну валюту. Подібний сценарій був здійснений в Аргентині в 2002 р. і привів до вуличних безладь.
Кредити за 5,05 грн.
Поки банкіри думають, за яким курсом можна було б конвертувати вклади або кредити, подібні ідеї вже озвучують чиновники. Міністр фінансів Віктор Пинзеник запропонував змусити банки приймати від клієнтів платежі за кредитами за старим курсом - 5,05 грн. Ідея, на перший погляд, цілком резонна - адже багато клієнтів можуть відмовитися платити за кредитом, після того як національна валюта обвалилася майже на 50%. Однак чи виграють боржники банків від вітчизняної турботи міністра фінансів? Банкіри запевняють, що ні. "Якщо ініціатива Мінфіну втілиться в життя, і банки будуть купувати долар за 7,5 грн. на міжбанку, а продавати позичальникам за 5,05 грн. - це буде означати фактично введення просто величезної комісії за погашення кредиту", - говорить скарбник великого іноземного банку.
Є з кого брати приклад
На початку 2002 уряд Аргентини оголосив про рішення конвертувати всі доларові банківські вклади, майже $45 млрд., у песо. Міністр внутрішніх справ країни Рудольфо Габріеллі пообіцяв, що конвертація буде зроблена за офіційним курсом - 1,4 песо/$, при тому, що змінний курс в обмінних пунктах всередині країни становив приблизно 2 песо/$.
Дві третини аргентинців надали перевагу зберігати свої заощадження в доларах, і тому відреагували вуличними безладдями і погромами.
Долар за дев'ять
Наприкінці жовтня Нацбанк прийняв необдумане рішення заборонити банкірам продавати долари за курсом, що перевищує офіційний більш ніж на 1,5%. Це призвело до зникнення валюти з продажу - торгівля нею перейшла на чорний ринок, якого не було в країні з 90-х років минулого сторіччя. Вже на початку листопада спекулянти продавали долар за 7,5 грн.
Скасування цього одіозного рішення банкіри чекали ще минулого тижня, натомість обіцяючи зняти комісії за обмін, що становили 3-15% суми, і продавати американську валюту без обмежень. Вчора НБУ відпустив готівковий курс долара у вільне плавання, знявши попередні обмеження.
Але не всі банки скасували комісії, та й долара в обмінниках більше не стало. Так, Укрсиббанк просить доплатити 4% за покупку валюти, що збільшує її курс до 7,54 грн. Приватбанк продає долари з 4,8% накруткою на комісії - курс 7,6 грн. З 11% до 2% упала комісія в банку "Хрешатик", але вчора в його відділеннях долара не було, а курс з урахуванням комісії становив 7,34 грн. Ні в чому собі не відмовляє Правексбанк, продаючи валюту тільки своїм клієнтам. Такий блат обходиться в 30% суми, що піднімає курс до небачених ще 9,6 грн.
Банкіри називають це технічними проблемами - щоб розіслати накази з новими правилами обміну, потрібен час. "Треба день, щоб поміняти політику і зняти комісії", - говорить скарбник великого іноземного банку, що вчора після 15:00 ще розсилав у далекі відділення наказ про зняття 5-відсоткової надбавки. За його словами, сьогоднішній аукціон з продажу валюти від НБУ курс не поміняє - попит залишається колишнім, і регулятор всіх не задовольнить. Тому на цьому тижні курс продовжить триматися на позначці 7,3-7,5 грн./$.
Влад Головін, Леся Войтицька
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас