Огляд фондового ринку (02.12.08) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд фондового ринку (02.12.08)

Фондовий ринок
219
У вівторок, 2 грудня, індекс широкого ринку CTimes, розрахований за котируваннями 77 найбільш ліквідних емітентів, впав на 0,95% і становив 679,49 пунктів. Інвестори й надалі на невеликих обсягах (4,9 млн. грн.) продовжують перечікувати чергову хвилю негативу, джерелом якої є США.
А там дані свідчать про зниження активності споживачів у передсвяткові дні в порівнянні з минулим роком. Економіка США повільно сповзає в рецесію, тобто йде до другого поспіль кварталу з негативним приростом ВВП. Говорити про поновлення зростання ВВП у США найближчим часом ще занадто рано. До кінця цього року настрої інвесторів, швидше за все, сформують ще одну хвилю ралі, схожу на ту, яку ми бачили минулого тижня. Проте, позитива в торговців не так вже і багато, а макроекономіка пропонує все нові і нові негативні дані.
Щодо України, стан справ в економіці не поліпшується. Попит на продукцію чорної металургії на світовому ринку показує хибку стабілізацію. Внутрішні ціни ж продовжують стрімко падати. Що стосується виробництва в металургії, то воно становило в листопаді лише 50% у порівнянні з листопадом минулого року. На грудень прогнози випуску приблизно на рівні листопада.
Для країни на даний момент є важливіше проблема розрахунку за зобов'язаннями Укравтодору перед банком Morgan Stanley (930 млн. дол.) і Нафтогаза перед Газпромом (2,4 млрд. дол.) Ці фактори разом з надлишковим попитом населення і негативним сальдо поточного рахунку платіжного балансу роблять девальвацію гривні різкіше, ніж очікувалося. Разом зі знеціненням гривні стають дорожче кредити, взяті в іноземній валюті, а боржники все більше ризикують збанкрутувати. У такій ситуації дорожче стає обслуговування іноземного боргу України. Поки не стабілізується ситуаціями з іноземними запозиченнями, доти ми не очікуємо зростання на фондовому ринку України.
Після двох днів падіння фондового ринку частина акцій у структурі інвестиційного індексу ICTimes знизилася до 16%. Однак небажання інвесторів рухатися ведмежим трендом все більше переконує нас у досягненні ринком дна й очікуванні слушної миті для поновлення позицій (хоча б у район 400 пунктів). Для розгортання ведмежого тренда ми не бачимо підстав на даний момент. Швидше за все, ринок почне рухатися довготерміново вгору не раніше весни в 2009 р.
Індекс ПФТС у вівторок впав на 1,32% (до 278,32 пунктів). Обсяг торгів, за винятком продажу майже 10%-ого пакета акцій Харцизького трубного заводу (65,05%), був мізерним (4,9 млн. грн.).
Серед галузей, як і в понеділок, важко виділити адекватні тенденції, оскільки активність на ринку була низькою. Змішана динаміка простежується зокрема в металургії (0,6%).Так, Азовсталь і Алчевський меткомбінат впали на 6,7% й 3,13% відповідно, у той час як Єнакіївський метзавод виріс на 0,48%.
Окремо згадаємо ще й таких зазвичай високо ліквідних емітентів, як Укрнафта (-2,2%) і Центренерго (-1,89%).
*Процентні зміни галузевих індексів пораховані за середнім значенням між bid та ask. Процентні зміни по емітентах - за цінами закриття.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас