"Ъ": Гроші відпливають через поточні рахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гроші відпливають через поточні рахунки

Валюта
3731
Відповідно до звітності Асоціації українських банків, у жовтні населення зняло левову частку коштів з поточних рахунків у банках - більше 6 млрд грн, тоді як обсяг строкових депозитів через девальвацію гривні навіть збільшився на 864 млн грн. Банкіри сподіваються, що надалі кошти на поточних рахунках будуть тільки рости, тому що населення почало залишати на них частину знятих з депозитів грошей. Втім, зростання усього депозитного портфеля почнеться тільки у випадку стабілізації курсу гривні.
Асоціація українських банків (АУБ) оприлюднила звітність 166 банків за жовтень (усього в країні діє 181 банк, з великих кредитних установ звітність в АУБ не надає тільки Промінвестбанк, у якому з 8 жовтня введений мораторій на дострокове повернення коштів).
За даними АУБ, населення зняло з рахунків 5,893 млрд грн. Однак відтік коштів практично не торкнувся строкових депозитів. В умовах дії з 13 жовтня заборони Нацбанку на дострокове вилучення депозитів обсяг строкових вкладів фізичних осіб у банках виріс на 864,261 млн грн.
Як і пророкували, масовий відтік коштів торкнувся поточних рахунків - вкладники забрали 6,758 млрд грн. Гроші знімалися з рахунків майже у всіх банках - із кредитних установ, що входять у топ-20 за розміром портфеля депозитів населення, зростання на поточних рахунках показали тільки Укрексімбанк і "Форум". У підсумку обсяг коштів до запитання знизився з 39,573 млрд грн до 32,815 млрд грн, а їхня частка в портфелі - з 20,87% до 17,86%. Через масове зняття готівкових коштів у багатьох банків знизилися пасиви (див. таблицю).
Найактивніше фізичні особи забирали гроші з "Райффайзен Банк Аваль" (-1,176 млрд грн), але найболючіше цей процес ударив по Укрсоцбанку, що втратив 12,4% депозитів (-952,068 млн грн). Трійку замикає Ощадбанк (-836,243 млн грн). "Раніше люди тримали зарплати на поточних рахунках, а зараз знімають їх і намагаються купити валюту", - пояснює заступник голови правління Ощадбанку Олександр Гришко.
За словами банкірів, кошти знімалися і зі строкових рахунків, а збільшення їхніх обсягів - згідно зі статистичними даними, до 150,86 млрд грн - відбулося в основному за рахунок девальвації гривні в жовтні на 18,5% (у валюті номіновано 41,6% депозитів фізосіб). Більшість банкірів стверджують, що в листопаді населення почало повертати гроші в банки, але не на строкові депозити, а переводити їх на рахунки до запитання. "По цій статті буде спостерігатися приріст, - упевнений заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко. - Багато клієнтів зняли гроші з депозитів і місяць тримали їх удома або в депозитних комірках, що веде до додаткових витрат. Після цього виникає питання, що з ними робити далі".
Банкіри очікують, що населення буде розміщувати гроші на поточних рахунках, тому що зняття з них коштів не підпадає під дію мораторію на дострокове закриття депозитів. "У нашому банку вже за підсумками листопада був приріст на поточних рахунках приватних осіб, а за результатами грудня ми очікуємо ще більшого приросту", - говорить Тарас Кириченко. Втім, у держбанках відзначають зворотну динаміку.
"Зменшення поточних рахунків триває, тому що пенсіонери забирають всі гроші, - розповідає Олександр Гришко. - Але в нас гарантія держави по 100% вкладів фізосіб, тому клієнти не бояться розміщувати гроші на строкових рахунках".
Збільшення пасивної бази по системі в цілому банкіри очікують не швидко. "Зараз головне питання не в тому, де зберігати гроші, а в чому їх зберігати: в іноземній валюті чи гривні, - відзначає Олександр Гришко. - Доти, поки не з'явиться стабільність у курсовій політиці і не вирішиться проблема із Промінвестбанком, депозити збільшуватися не будуть".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас