Кредитна нескінченність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитна нескінченність

Кредит&Депозит
3094
Нацбанк минулого тижня нарешті звернув увагу на ситуацію на ресурсному ринку. Коли ціни на міжбанківські кредити досягли 80% річних, регулятор знизив резервні вимоги із залучуваних вкладів, а в деяких випадках і зовсім їх скасував. Хоча в НБУ вважають, що вивільнені за рахунок пом'якшення вимог з резервування 4-5 млрд грн. дозволять вирішити ресурсні проблеми фінустанов, банкіри впевнені, що ціни на міжбанку однаково залишаться на високому рівні.
Відповідно до постанови НБУ №396 починаючи з 5 грудня скасовується резервування з коштів, залучених у гривні: раніше із строкових вкладів доводилося заморожувати 0,5% ресурсів, а із залучення до запитання - 1%. Одночасно з 4 до 3% знижується норматив резервування із строкових депозитів в інвалюті, але незмінною залишається вимога з вкладеннях у ВКВ до запитання - 5% залучень. Крім всього іншого, фінустановам дозволено на кінець дня формувати не 100% всіх резервів, як раніше, а 90%.
"Головна мета НБУ - визволити заморожені кошти", - прокоментував новацію заступник голови правління БТА Банку Антон Тютюн. За підрахунками нацбанківців, у банківську систему надійдуть додаткові 4-5 млрд грн.
Цією ж постановою регулятор відбив бажання купувати держоблігації, яких у портфелях фінустанов на 24 листопада було на 5,5 млрд грн., і тримати багато готівки в касах. В обох випадках ці активи більше не будуть враховуватися в резерви, як це було раніше.
"Багато банків з розгалуженими мережами в останні пару місяців украй неактивно вивозили готівку зі своїх кас і в'яло поповнювали коррахунки, роблячи ставку на формування резервів саме за рахунок залишків у касах", - розповів директор казначейства банку з іноземним капіталом.
"Змушуючи фінустанови створювати резерви за рахунок гривневих залишків на коррахунку, а не каси і ОВДП, НБУ пов'язує частину безготівкової грошової маси і в такий спосіб знижує тиск на валютний ринок. До того ж він стимулює фінустанови активніше працювати з вивезення готівки з кас, прискорюючи оборот готівкової гривні в країні", - доповнив його директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Останньою новацією НБУ на минулому цьому тижні стало підвищення вартості його рефінансування: з 27 листопада ставки з кредитів overnight під заставу держоблігацій зросли з 15 до 17% річних, з позик без застави - з 16 до 18%.
"Думаю, це ми маємо справу з технічним заходом, пов'язаним із загальним підвищенням цін на ресурси в країні, а не з прагненням регулятора серйозно скоротити обсяги свого рефінансування", - розповів скарбник великої столичної фінустанови.
Втім, навіть після підвищення нацбанківських ставок його умови кредитування виглядали більш заманливо, ніж на міжбанку. Минулого тижня вартість короткочасних міжбанківських кредитів підскочила з 20 до 80% річних. Ситуація дещо заспокоїлася лише до п'ятниці: як тільки залишки на коррахунках фінустанов зросли з 12,88 млрд до 17,65 млрд грн., ставки overnight знизилися до 45-50% річних.
"Збільшення обсягів ресурсів на коррахунках пов'язане з двома факторами: Держказначейство почало проводити великі бюджетні платежі, одночасно банки почали активно поповнювати коррахунки, звозячи готівку зі своїх відділень і філій", - пояснив ситуацію Козирєв.
На цьому тижні фінансисти очікують збереження високих ставок на міжбанківські кредити. "Якщо НБУ не стане проводити великі операції з рефінансування фінустанов, а Держказначейство - великі бюджетні платежі, то вартість кредитів у найближчий тиждень-два може знову підрости до 70-80% річних. У випадку збереження нинішньої ситуації вона закріпиться на рівні 25-40% річних. Як би там не було, але юрособам доведеться платити за овердрафтні позики за максимальними розцінками", - сказав перший заступник голови одного з київських банків.
Фінансисти стверджують, що вивільнення 4-5 млрд грн., що забезпечується спрощенням резервних вимог центробанку, в умовах відтоку вкладів громадян, що не припиняється, недостатньо для стабільної роботи. За різними оцінками, для цього необхідно уливання, щонайменше, 10-12 млрд грн.
Авраам Лінько
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас