Ціни на квартири в Одесі знизились, досягнувши 1374 дол./кв.м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на квартири в Одесі знизились, досягнувши 1374 дол./кв.м

Нерухомість
845
За даними інформаційно-аналітичного порталу Канзас за минулий тиждень із 24 листопада по 1 грудня 2008 року індекс вартості вторинного житла Одеси знизився на 23$/кв.м. Поточне значення індексу вартості становить 1374$/кв.м.
Таким чином, ціни на вторинні "квадрати" продовжують падати. Однак зниження цін не вплинуло на збільшення угод купівлі-продажу. Готівки просто нема, зняти заощадження з депозиту іноді проблематично, а одержати кредит майже неможливо. Більшість покупців і продавців зайняли вичікувальну позицію.
За підсумками місяця індекс вартості в листопаді склав 1406 $/кв.м. Індекс очікування, у порівнянні з жовтнем знизився на 3,6% й у цей час перебуває в негативній області.
Аналітики компанії "Канзас" вважають, що зниження вартості вторинного житла буде тривати, поки не буде врегульована фінансова ситуація в країні. Очікувати якихось змін на ринку нерухомості не варто, через те, що наприкінці року ділова активність традиційно зменшується.
Індекс вартості є індикатором поточного рівня цін на житло. Він не відображає ціну якоїсь конкретної квартири, а є загальноринковим показником. Зростання або зниження цього показника слугує індикатором підвищення або зниження загального рівня цін на житло в місті. А зміна ціни кожної окремої квартири є приблизно пропорційна зміні індексу вартості.
Другим показником, що розраховується для аналізу динаміки цін на ринку житла, є індекс цінового очікування. Цей показник має подвійний логічний зміст. З одного боку, це індикатор темпів зміни цін на ринку нерухомості (% на місяць), а з іншого боку - значення похідної індексу вартості.
Індекс цінового очікування вторинної житлової нерухомості Одеси за минулий тиждень підвищився на 1,1%. Поточне значення індексу перебуває в негативній області і становить -1,6%. Таким чином, можна прогнозувати подальше зниження цін на житлову нерухомість Одеси.
Індекс очікування є єдиним на сьогоднішній день обґрунтованим математичним інструментом аналізу динаміки цін на ринку житла. Він допомагає відслідковувати приховані внутрішні процеси ринку нерухомості. Значення індексу дозволяють уявити темпи приросту цін на найближчі тижні, і навіть місяці, слугує інструментом оцінки дій з вкладення коштів, допомагає стежити за прихованими тенденціями, знаходити важливі закономірності ринку нерухомості. Зниження індексу до нуля означає стабілізацію ринку, а негативне значення означає очікування можливого зниження цін.
Компанія "Канзас" уже 3 роки проводить розрахунки індексів нерухомості м. Одеси та аналізує їхню динаміку. Головним інформаційним партнером компанії по місту Одеса є агентство нерухомості "Атланта".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас