Життя - не по кишені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя - не по кишені

1568
Прогулюючись містом, важко не помітити гарні авто, які стоять біля "воріт" будинків можновладців. Судячи з машин, рівень добробуту держслужбовців вищий, ніж доходи співробітників багатьох прибуткових фірм. Але ж офіційний дохід пересічних чиновників рідко перевищує $1 тис., і брати в кредит такі авто - значить, "підписуватися" на виплати протягом багатьох років.
Проте, машин стає все більше, ставити їх вже ніде, а апарат керівників невблаганно не бажає скорочуватися, воюючи за роками насиджені "хлібні" місця і вражаючи розмахом своїх витрат (а виходить, і доходів) не тільки співвітчизників-українців, але й приїжджих жителів Європи. Справа в тому, що у західних чиновників мати дорогу машину - скоріше ознака поганого тону. А члени парламенту Нідерландів і зовсім у костюмах і з дипломатами крутять педалі велосипедів.
І такий, м'яко кажучи, дисонанс спостерігається в той час, коли у всій Європі менше від українців одержують тільки молдовани. Принаймні, такі дані наведені в щорічній доповіді Gf Purchasing Power Europe 2008/2009 компанії GFK GeoMarketing. Дослідники порівняли статистичні дані національних відомств, і виявилося, що середній дохід європейців на рік становить 12 500 євро, а українці можуть розраховувати тільки на 1 688 євро.
Крихітні, але багаті
Загальна сума грошей, яку жителі Європи (не включаючи Росію) можуть витратити на свої потреби, на рік становить більше 8 трлн. євро. Ця цифра містить у собі державні виплати з безробіття і народження дітей, а також пенсійне забезпечення.
Лідерами дослідження вже не перший раз стають піддані Ліхтенштейну і Люксембургу. Щоправда, незважаючи на те, що країни в рейтингу стоять поряд, жителі князівства (Ліхтенштейн) можуть дозволити собі купити майже на 40% товарів більше, ніж жителі герцогства (Люксембург). Причина проста - мініатюрні держави мають полегшений податковий режим, а тому саме сюди, говорить Фріедлінд Дуєрр - глава департаменту з розвитку партнерських зв'язків Gf GeoMarketing - з усієї Європи приїжджають жити багатії, які не бажають платити надмірно високі в інших країнах податки. Незалежна від всіх і практично від усього Швейцарія, яка замикає другий рік поспіль трійку лідерів, славиться своїм рівнем зарплат і дає можливість своїм громадянам одержувати, а відповідно, і "спускати" майже 27 тис. євро.
Високий рівень доходів, а виходить, і високу купівельну спроможність стабільно показують скандинавські країни. Населення Норвегії, як і Росії, користується "бонусами" за рахунок нафтових багатств своєї держави. Разом з Ірландією, Данією, Ісландією та Австрією, що примкнула до них, вона замикає перелік країн, жителі яких можуть витратити на свої потреби понад 20 тис. євро. Щоправда, Ісландія, в якої ситуація з економікою досить критична через величезний зовнішній борг, за даними укладачів доповіді, у майбутньому свої позиції втратить. Але відбудеться це тільки в наступному звіті, а поки вона в числі лідерів. Інші жителі півночі - Швеція і Фінляндія - посіли в рейтингу 13-е і 14-е місця відповідно, з купівельною спроможністю громадян на рівні трохи більше 17 тис. євро.
А от замикають топ-10 "найприбутковіших" для населення європейських країн політичні та економічні локомотиви Європи - Франція, Німеччина та Великобританія. Вони розташувалися в рейтингу поряд. Але всі три - нижче від жителів півночі. Жителі цих країн мають купівельну спроможність у середньому на рівні 18,5 тис. євро. Щоправда, у цій трійці напрочуд слабкий результат показала Великобританія: ще торік вона була на восьмій позиції, а в нинішньому дослідженні не потрапила навіть у першу десятку.
Нова Європа
Жителі колишнього СРСР мають у ЄС найнижчий дохід на людину, що, втім, не дивно. Щоправда, і в цій підгрупі є свої лідери та аутсайдери. До перших відносяться словенці, які відразу на 3 529 євро обійшли в доходах своїх найближчих центрально-європейських конкурентів - жителів Чехії. Приблизно однаковий з чехами рівень доходів (близько 6 тис. євро) - у Прибалтиці, Словаччині, Угорщині та Польщі. Найбільш багатою з них є Хорватія, де жителі одержують майже 5 тис. євро.
У числі порівняльних аутсайдерів - країни колись єдиної Югославії, а тепер незалежні держави Сербія, Чорногорія, Македонія, Хорватія, Боснія та Герцеговина, а також Шкиперія (так албанці називають свою країну). Всі вони розташувалися наприкінці четвертої десятки країн. До речі, виявилося, що албанці живуть гірше, ніж північні сусіди України - білоруси (Мінськ з доходами населення майже 2 тис. євро посів 38-е місце), але все-таки обігнали аутсайдерів - Молдавію та Україну. Кишинів, де громадяни мають можливість робити покупки лише на 788 євро, замикає рейтинг купівельної спроможності.
Українська стабільність
Цього року українці знову показали "завидну" стабільність. І за рівнем доходів на людину посіли в списку європейських країн передостаннє місце. Наші громадяни одержують всього близько 1,7 тис. євро. Це майже в 27 разів менше, ніж жителі Ліхтенштейну і менше однієї десятої того, що можуть витратити на свої потреби німці.
Щоправда, як й інші країни Центральної і Східної Європи, Україна показує швидкі темпи зростання доходів. У порівнянні з минулим роком показник купівельної спроможності українців підвищився на 13% (найвищі показники зростання в Європі - норвезькі - становлять тільки 7,5%). Але, незважаючи на ці темпи, у реальному вимірі підвищення рівня доходів виявилося незначним - лише 200 євро, і куди менше, ніж зростання вмісту гаманців жителів того ж Ліхтенштейну і Люксембургу.
Втім, кияни могли б заперечити настільки невисоку думку про офіційні доходи в нашій країні. Номінальний дохід жителів української столиці обійшов навіть рівень життя жителів Сербії (33-е місце в рейтингу) і склав 3 110 євро. Недалеко від киян, стверджують укладачі рейтингу, пішли і жителі економічно розвинених східних областей України. Шоправда, передбачити, як на цих українських показниках позначиться фінансова криза, укладачі доповіді не беруться.
З огляду на те, що рейтинг складався на основі офіційних цифр, наданих статистичними відомствами європейських країн, тіньові фінансові потоки не враховувалися. Тому, поки держава не візьме під свій контроль ситуацію в сфері легалізації доходів, не здолає корупцію і хабарництво, люди на ключових посадах зможуть, незважаючи на злидарські зарплати, витрачати непорівнянні зі своїм доходом суми грошей. І ніяка рейтингова компанія не зможе ці гроші врахувати у своїх доповідях.
Дмитро Ходоров
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас