Експерти: Інвестбанки уріжуть бонуси сировинних трейдерів більше, ніж інших співробітників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Інвестбанки уріжуть бонуси сировинних трейдерів більше, ніж інших співробітників

Казна та Політика
405
Інвестиційні банки можуть скоротити розміри бонусів своїх сировинних трейдерів на 75% і навіть більше на тлі падіння вартості нафти та міді найбільш стрімкими темпами за два десятиліття, повідомило агентство Bloomberg.
Найбільш високооплачувані трейдери в сфері торгівлі металами та енергоресурсами цього року зароблять від $1 млн до $1,5 млн у порівнянні з $5-8 млн, отриманими в 2007 році, прогнозує лондонське кадрове агентство Kennedy Associates. Бонуси в банках Goldman Sachs і Morgan Stanley, які є найбільшими нафтовими трейдерами на Уолл-стріт, будуть урізані на 60%, повідомила рекрутингова фірма Armstrong International.
Банки і хеджеві фонди збільшували обсяги вкладень у сировину протягом 7 років, поки сировинні ціни бурхливо росли. Однак після того як індекс Reuters/Jeffries CRB, що відслідковує вартість 19 сировинних матеріалів, продемонстрував чи не найрізкіше падіння з початку року, фінансові компанії почали виводити кошти із сировинних ринків, скорочувати кількість трейдерів і зменшувати їхню зарплату. Найбільший банк Швейцарії UBS AG оголосив у жовтні про припинення торгівлі енергоресурсами і металами (крім дорогоцінних).
Кількість співробітників, що займаються енергоресурсами та іншою сировиною в найбільших банках, брокерських і трейдерських фірмах, оцінюється в 5 тис. осіб, згідно з даними Kennedy Associates. До липня 2008 року, поки ринки активно росли, це були, можливо, одні із найбажаніших посад у фінсекторі, відзначається в дослідженні кадрового агентства. Але тепер криза дійшла і до них. Банки по усім світі скоротили кількість робочих місць із червня 2007 року на 190 тис., до кінця 2009 року число може вирости до 300 тис., і сировинні трейдери зараз можуть опинитися в перших рядах співробітників, яких звільняють, стверджує Armstrong International.
Представники Goldman Sachs і Morgan Stanley відмовилися обговорювати зарплати та бонуси, а також кадрову політику банків. Представник Barclays Capital у Лондоні Уілл Боуен відзначив, що рішення про виплату бонусів "завжди приймалися виходячи з конкретних заслуг кожного, це свого роду меритократія, і справи в нашій фірмі як і раніше йдуть саме так".
Частина співробітників інвестбанків може знайти роботу в сировинних та енергетичних компаніях, які раніше здавалися їм менш привабливими, оскільки зарплати там були меншими, ніж у фінсекторі, на 18-20%. Зараз цей розрив звузився до 7%, при цьому сировинні компанії менш схильні звільняти співробітників, відзначають експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас