Зерно зустріне свята на батьківщині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно зустріне свята на батьківщині

Аграрний ринок
958
Низка експортних рекордів завершилася - показники зовнішньої торгівлі зерном, за підсумками листопада, обвалилися майже наполовину. Зниження обсягів експорту потягнуло за собою ще більше зниження ціни на внутрішньому ринку.
За попередніми даними статистики, експорт зернових за підсумками листопада склав менше 1 млн. т, у той час як у попередні осінні місяці обсяги були вдвічі більшими. У вересні експорт зерна збільшився в 166,3 рази, або на 2 561,43 тис. т у порівнянні з вереснем 2007 р.- до 2 576,93 тис. т. У жовтні обсяги експорту збільшилися до 2 280,92 тис. т. Однак листопадові показники, як і побоювалися чиновники, виявилися неспівмірно меншими. Активізації експорту в грудні також немає підстав очікувати, оскільки в цей час трейдери практично не проводять закупівель зернових. Попит знизився через низькі ціни на світових ринках і через неможливість залучити позикові кошти для формування партій.
Хоча ціни на зернові за останні місяці і так значно знизилися (по деяких культурах - до рівня собівартості), однак негативна динаміка продовжує зберігатися. За минулий тиждень ціновий рівень на ринку продовольчого жита знизився на 20 грн./т (тижнем раніше скоротився також на 20 грн./т). На 10 грн./т подешевшало жито. За останній тиждень вартість пшениці знизилася на 50 грн./т , фуражних класів - на 10 грн./т. Аграрії знижують ціни в першу чергу через попит, що впав, а також через відсутність коштів для зберігання врожаю.
Активізації експорту учасники ринку очікують не раніше кінця січня наступного року, що означає активізацію попиту на зерно на внутрішньому ринку наприкінці грудня. "Світовий ринок - це ринок покупця, що завдяки високій пропозиції зернових може дозволити собі фільтрувати постачальників", - говорить експерт галузі Володимир Лапа.
Україна до кінця маркетингового року втратила доступ на ринок Єгипту, а також через введення імпортних мит не може експортувати зерно на ринок ЄС. Трейдерські компанії активно шукають альтернативні ринки збуту, а діалог про поставки зерна з України ведеться і на рівні чиновників. Так, минулого тижня відбулася зустріч керівників Харківської облдержадміністрації з начальником відділу з питань аграрної політики адміністрації президента Азербайджану Азером Амірослановим для обговорення питань закупівлі українського зерна.
Експерти відзначають, що позитивна динаміка збільшення виробництва в АПК, що зберігалася останні декілька років, була, зокрема, обумовлена високими цінами на світових ринках. "Однак експортні обмеження на зернові культури та олійне насіння протягом двох останніх років обмежували експорт продукції українським виробникам саме тоді, коли світові ціни були найбільш сприятливі, - відзначає керівник проекту "Німецько-український аграрний діалог" Хайнц Штрубенхофф. - Світовий банк оцінив тоді втрати аграріїв на рівні $2 млрд.". Сьогодні за відсутності обмежень експорту і навіть спроб стимулювати його з боку держави світова кон'юнктура не дозволяє розраховувати на його активізацію в середньостроковій перспективі.
Сільгосппідприємства всіх форм власності на 25 листопада зібрали 54,24 млн. т зернових і зернобобових культур, збирання цих культур завершені на 98% площ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас