Бернанке і Полсон сигналізують про нові кроки для підтримки економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке і Полсон сигналізують про нові кроки для підтримки економіки

Фондовий ринок
237
Ситуація в економіці США, яка погіршується, змушує влади країни шукати нові інструменти для підтримки ділової активності.
Бернанке запропонував купувати держпапери
Голова Федерального резерву Бен Бернанке заявив, що, з огляду на обмеженість можливостей для подальшого зниження процентних ставок, американський ЦБ може використовувати нетрадиційні інструменти для підтримки економіки, зокрема, почати купувати держпапери.
"Федеральний резерв має можливість купувати довгострокові Treasuries або облігації агентств на відкритому ринку в значних обсягах", - сказав він у ході свого виступу в понеділок, який був присвячений стану економіки США.
Покупка держпаперів може привести до зниження процентних ставок на ринку і тим самим повинна сприяти пожвавленню економічної активності.
Американський ЦБ вже знизив свою базову ставку до 1% і готовий у грудні продовжити пом'якшення політики, однак після цього його можливості використовувати цей інструмент підтримки зростання виявляться практично вичерпаними.
На думку Бернанке, американська економіка буде залишатися слабкою ще протягом якогось часу, незважаючи на деяке ослаблення кредитної кризи.
На заявах Бернанке прибутковість облігацій Мінфіну США впала до нових історичних мінімумів. Процентна ставка десятирічних US Treasury опускалася до 2,66% - рекордного рівня з 1955 року. Прибутковість місячних і тримісячних облігацій близька до нульової.
Дотепер вважалося, що Федеральний резерв обмежиться поки покупкою іпотечних облігацій, а не держпаперів. Фондовий індекс S&P 500 у понеділок впав на 8,9%.
Бернанке заявив, що необхідно використовувати "ефективну комбінацію" різних засобів для підтримки економіки і фінансової системи. Він докладно зупинився на роботі реалізованій Мінфіном "програми порятунку" (Troubled Asset Relief Program, TARP) - зокрема, на нових механізмах підтримки роздрібного кредитного ринку.
Наступне засідання керівництва Федерального резерву пройде 15-16 грудня, економісти, опитані агентством Bloomberg, очікують, що на ньому буде ухвалене рішення про зниження базової процентної ставки на 0,25 процентного пункту - до 0,75%.
Полсон продовжує шукати можливості для підтримки ринків
Глава американського Мінфіну Генрі Полсон заявив, що його відомство продовжує розглядати варіанти надання допомоги ринкам.
"Ми активно залучені в розробку додаткових програм для зміцнення нашої фінансової системи і підтримки кредитування, - заявив Полсон, виступаючи в понеділок у Вашингтоні. - Ми продовжуємо шукати можливості для потенційного скорочення числа позбавлень прав власності на майно, і саме ці цілі здаються нам підходящими для використання наших фондів".
Минулого тижня міністерство фінансів США надало Федеральній резервній системі $20 млрд на реалізацію нових заходів, метою яких є підтримка кредитування домовласників, споживачів, студентів і малого бізнесу.
Ці кошти є останніми з $350 млрд, виділених Мінфіну як перший транш програми TARP, схваленої Конгресом у жовтні. Основна частина коштів першого траншу була витрачена на уливання в капітали банків, включаючи Citigroup. Залишається неясним, чи звернеться Полсон до Конгресу за $350 млрд, що залишилися, до моменту вступу Барака Обами на пост президента США в січні 2009 року.
"Поки ми приймаємо наші рішення, ситуація в економіці продовжує залишатися складною, - відзначив Полсон. - Але я впевнений, що ми реалізуємо вірну стратегію зі стабілізації фінансової системи і підтримки кредитування в нашій економіці".
За словами Полсона, заходи уряду з порятунку деяких американських компаній, вжиті для зміцнення ринків капіталу, були, хоча й неприємними, але необхідними для запобігання більше глибокого спаду у світовій економіці.
"Деякі рішення, що приймалися, були дуже неприємними, але вони не були складними, оскільки альтернатива їм була набагато більше неприємною, - сказав Полсон. - Ці рішення я вважаю життєво необхідними для захисту системи вільного ринку".
Конгрес може прискорити прийняття нового пакета стимулюючих заходів
Значна кількість негативних статданих з економіки США підвищує ймовірність того, що американський Конгрес спробує прийняти новий план з підтримки економіки ще в цьому місяці, а Обама збільшить розмір розроблювальної ним програми стимулювання зростання після вступу на пост президента, пише The Wall Street Journal.
Спікер нижньої палати Конгресу Ненсі Пелосі в листопаді заявляла, що обсяг нового пакета стимулювання економіки в 2008 році повинен становити $60-$100 млрд, а в наступному році на ці цілі повинні бути виділені додаткові кошти.
Статистичні дані з економіки США є дуже похмурими. Безробіття в країні в жовтні досягли рівня 6,5%, що є максимумом з 1994 року. У той же час цей показник поки значно нижче 7,8%, що відзначалися в роки рецесії в 1990-91 роках.
Виробнича активність у США, як стало відомо в понеділок, зараз мінімальна за 26 років. Індекс виробничої активності США (ISM Manufacturing) у листопаді впав до 36,2 пункти - мінімального рівня з 1982 року, з 38,9 пункту місяцем раніше. Споживчий попит у США в третьому кварталі цього року впав на 3,7% - максимальну за 28 років величину.
Уряд як і раніше не має чіткої стратегії
Глава створеної в Конгресі групи з контролю над здійсненням програм стимулювання економіки Елізабет Уоррен вважає, що в уряду як і раніше немає чіткої стратегії боротьби з фінансовою кризою, незважаючи на те, що на ці спроби витрачені вже мільярди доларів.
За її словами, уряд США перемикається з однієї тактики на іншу, не намагаючись прояснити, яким чином дії, які він вживає, уписуються в загальний план.
"Не можна просто сказати, що в нас є проблеми з рухом кредитів у фінансовій системі, - цитує її слова International Herald Tribune. - Необхідно задатися питанням, чому це відбувається".
Якщо відповідь полягає в тому, що в банків немає грошей для того, щоб давати їх у борг, має сенс надавати їм ці кошти, що й робив Мінфін в останні два місяці, говорить Уоррен. Однак якщо це відбувається тому, що потенційні позичальники стають менш кредитоспроможними з кожним днем, то уливання коштів у банківську систему не вирішить цих проблем, відзначає вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас