Піти за всяку ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Піти за всяку ціну

Фондовий ринок
5195
Падіння фондового ринку викликало затяжний відтік коштів з відкритих інвестфондів, який не припинився навіть у листопаді після зростання ринку. Інвестори не ризикують купувати здешеві акції через девальвацію гривні і загрози рецесії економіки України. У перспективі така кризова ситуація на ринку публічних фондів може викликати перерозподіл ринку управління активами. А для повернення інвесторів у фонди буде потрібне стабільне і тривале зростання індексу ПФТС.
Зворотний рух
Затяжний обвал ринку цінних паперів зі свого максимуму, зафіксованого 15 січня, - 1208,61 пункту - на 76,66% не міг не викликати масового виведення інвесторами коштів з пайових інвестиційних фондів (ПІФ) під впливом панічних настроїв. "Вже кілька місяців поспіль ми спостерігаємо відтік коштів з фондів, що перевищує нові залучення. Ринок сильно змінився, і залучати інвестиції стало дуже складно, а іноді просто неможливо. Гроші в людей є, але віддавати їх кому-небудь вони не готові", - говорить директор КУА "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко.
Дійсно, якщо депозити фізичних осіб у банках із січня до вересня росли швидкими темпами - у сумі на 39,839 млрд грн, або 24,2%,- то відтік коштів з відкритих ПіФ з початку року не припинявся ні на місяць, склавши за вісім місяців 229 млн грн. Максимальне виведення грошей з фондів Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) зафіксувала у квітні - 58,18 млн грн, у жовтні воно склало 34,8 млн грн.
Через вихід інвесторів і падіння ринку ПІФ фіксували постійні збитки. Зростання вартості чистих активів (ВЧА) фонди змогли показати лише в лютому - на 4%. В інші місяці індекс ПФТС падав, що супроводжувалося зниженням ВЧА. Виключенням став лише травень, коли індекс ПФТС виріс на 6,67%, однак ВЧА, незважаючи на це, впала на 1,94%. Тоді зростання ринку інвестори використали для продажу інвестиційних сертифікатів і фіксації прибутку.
Фактичне дно ринок намацав у вересні і жовтні, коли індекс ПФТС обвалився на 28,91% й 33,49%, а ВЧА - на 15,14% і 15,66% відповідно. Вже у листопаді ринок, відштовхнувшись від річного мінімуму в 222,26 пункту, досягнутого 27 жовтня, почав невпевнено рости. Позитивний тренд, незважаючи на високу волатильність ринку, додав до індексу 14,79%. Втім, інвестори продовжили виводити гроші з ПІФ, знецінюючи їх активи.
За останніми даними УАІБ, на 26 листопада ВЧА 25 фондів склала 203,6 млн грн, тоді як на початок місяця 28 фондів коштували 315,2 млн грн. Учасники ринку здивовані такою стратегією інвестування, адже найближчим часом різкі коливання, а тим більше падіння ринку, не очікуються - підтримку індексу ПФТС забезпечує низька вартість паперів: облігації торгуються з дисконтом в 50%, а деякі акції можна купити за ціною нижче номіналу. "Папери дійсно коштують дешево. Але казати, що ринок досяг мінімуму, передчасно", - впевнений директор з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент" Володимир Оваденко.
Труднощі залучення
Навіть при низьких цінових рівнях залучити інвестора непросто. За словами Оваденка, відтік коштів підсилює здешевлення гривневих активів щодо долара: "В умовах нестабільного і непрогнозованого валютного курсу потенційні інвестори не довіряють ні Нацбанку, ні Кабміну, ні Верховній раді, ні президентові, ні банкам, ні ПІФ. Більшість тримає заощадження в готівковій валюті до кращих часів". Тільки в жовтні обсяг готівкових коштів поза банківською системою виріс на 12,688 млрд грн (за дев'ять попередніх місяців - на 22,447 млрд грн). За підрахунками торговців, операції з доларом за кілька останніх тижнів принесли до 10-20% прибутку.
"У випадку стабілізації курсу гривні інтенсивність виходу інвесторів з відкритих фондів повинна значно зменшитися", - вважає інвестиційний управляючий відкритих фондів УК "Сократ" Тарас Єлейко. Головною цільовою аудиторією ПІФ будуть саме українські інвестори, тому що практично всі нерезиденти вже пішли. Менеджери КУА стверджують, що понад 50% коштів у їх управлінні сформовані з грошей резидентів. Ще на початку року грошові ресурси нерезидентів оцінювалися в 80% ринку. "В ІСІ має сенс входити невеликими сумами з терміном інвестицій у кілька років", - стверджує Володимир Оваденко.
Поки ж невпевненість інвесторів у завтрашньому дні через політичну та економічну ситуацію в країні, що погіршується, буде й далі провокувати їх забирати свої кошти з ПІФ, впевнений Олександр Панченко. Стримати відтік коштів не може й установлена КУА комісія за дочасний вихід інвесторів - до 5% від суми вкладених коштів. Щоб вижити, КУА скорочують витрати на персонал та оренду приміщень, які становлять більше 60% їх витрат. Однак розмір комісійних винагород за продаж інвестиційних сертифікатів КУА міняти не поспішають. За словами інвестиційного аналітика КУА Foyil Asset Management Ukraine Олега Дрижака, розміри комісійних становлять до 0,9% при продажі/покупці сертифікатів на суму до 100 тис. грн і до 0,5% при угоді на суму понад 100 тис. грн.
Тиха гавань
Щоб утримати інвесторів, які все ще побоюються вкладати в українські акції, багато КУА намагається перевести активи в інструменти з фіксованою прибутковістю - депозити та облігації, які гарантують збереження грошей інвесторів. Втім, частка цих інструментів не повинна перевищувати 60%, а тому ПІФ змушені порушувати правило. Тим більше що не всі банки виконують вимогу Національного банку з видачі термінових депозитів відкритим інвестиційним фондам.
Така заборона діє для інших учасників фінансового ринку (постанова №319). Відмова в одержанні депозитів змушує КУА продавати інші активи - акції та облігації - з істотним дисконтом. Так, КУА Concorde Asset Management звернулася до суду з позовами до банків "Таврика" і "Київ". Тарас Єлейко розповів, що в жовтні збільшився вихід інвесторів з фондів, тому в якийсь момент коштів на поточних рахунках виявилося недостатньо для забезпечення виплат, і ПІФ були змушені продати частину активів.
Постійний відтік коштів з ПІФ надає право регулятору - Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) - призупинити роботу фондів, якщо ВЧА розраховуючи на один сертифікат протягом року падає більше ніж на 30% або ж на 20% від номінальної вартості. "Вони є, і ми будемо зупиняти їх роботу. Все буде зрозумілим після аналізу ситуації", - заявив член ДКЦПФР Сергій Бірюк. Це може викликати перерозподіл ринку ПІФ в 2009 році, вважають його учасники. "КУА, створені на хвилі бурхливого зростання і високих інвестиційних очікувань, швидше за все, не витримають фінансового тиску і будуть змушені закрити свій бізнес", - відзначає в. о. директора КУА "ТЕКТ Ессет Менеджмент" Олег Чудний.
За його словами, у першу чергу це будуть компанії, які створені в 2007-2008 роках і не встигли залучити істотні активи в управління. Щоб уникнути повної ліквідації, КУА будуть передавати фонди в управління іншим компаніям. Не виключений і варіант злиттів великих КУА. КУА Tiger Asset Management вже заявила про згортання роботи своїх інвестфондів.
Вихід є
Учасники ринку впевнені, що багато в чому ситуація на ринку ПІФ буде залежати від розвитку економіки, стагнація якої почалася в жовтні. За словами Володимира Оваденка, важливими факторами будуть тривалість рецесії, рівень інфляції та ефективність антикризових заходів влади. Одним з першочергових рішень, які можуть зупинити відтік коштів з ПІФ, повинне стати прийняття закону про скасування твердих вимог до диверсифікованості активів фондів. Такий законопроект вже прийнятий у першому читанні. Він дозволяє КУА 100% коштів розміщати в інструментах з фіксованою прибутковістю. "Ми працюємо над продуктом, що зможе захистити від зміни валютного курсу. Інвестуючи кошти в гривні, ви одержуєте прив'язку до долара і захистите свої кошти від знецінювання", - говорить Панченко.
Повернути інтерес інвесторів може стабілізація валютного ринку, введення нульової ставки податку на прибуток фізосіб від інвестиційної діяльності (зараз податок становить 15% для громадян України, 30% - для нерезидентів) і поновлення світового попиту на метал. "Якоюсь мірою позитивними можуть стати банкрутства і дефолти, адже, коли пройдуть черги неплатежів, стане очевидним, які компанії й сектори постраждали від кризи більше, а які - менше", - відзначає Володимир Оваденко. Олег Дрижак впевнений, що для початку активних інвестицій необхідне стабільне зростання фондового ринку - мінімум на 30% за місяць-півтора. Але, як правило, більша частина населення активізується з покупками сертифікатів фондів, коли ринок вже переоцінений і потенціал зростання не такий значний. Тому максимальний прибуток зараз одержать ризикові інвестори, які першими ввійдуть у фонди.
Михайло Ройко, Президент інвестиційних фондів КУА "Амадеус"
"Масовий психоз - це страшна зброя"
- Чому майже у всіх фондів знижується вартість чистих активів (ВЧА)?
- У закритих і відкритих фондах падіння ВЧА відбувається в основному через зниження вартості акцій, при цьому у відкритих ПІФах на ВЧА впливає також масовий вихід інвесторів. На мою думку, український фондовий ринок ще не готовий до роботи з відкритими фондами.
- Чи впливають коливання курсу долара на роботу фондів?
- Вони впливають тільки на ринок цінних паперів. Наприклад, у листопаді він виріс на хвилі валютної паніки. Коли люди почали бігти до обмінників і міняти гривні на долари, невелика частина цих коштів дісталися фондовому ринку. Це видно з низької ліквідності минулого місяця - на фондовий ринок впали лише краплі.
- Як довго іноземні інвестори будуть виводити свої кошти?
- Ті, хто зміг зафіксувати хоч якийсь прибуток, вже давно пішли. А ті, хто залишився, будуть чекати, тому що вони дорого заходили. У кожному разі зараз іноземці не виходять. Вони завмерли й чекають, коли все відновиться. І коли говорять, що зараз іде відтік портфельних інвестицій, це дурості. У нас багато портфельних вкладень іноземців, але скільки їх залишилося нікому невідомо. Слід зазначити певну активність з боку внутрішніх інвесторів. Таке відчуття, що дно вже було.
- Інвестори з яких країн найбільше вкладали в український фондовий ринок?
- Були гроші з Москви, які надходили як прямо, так і через офшори. Парадокс у тому, що багато російських грошей зайшло через Європу, а американських та європейських - через Москву. При цьому список інвесторів у всіх той самий. В основному ними є американські, європейські і російські хеджеві фонди. Якби нам пощастило, і в Україну прийшли араби зі своїми багатими фантазіями, було б цікавіше. Не виключено, що китайці почнуть купувати акції в Україні, коли закінчать покупки в Росії.
- Чи варто очікувати закриття фондів через сильне падіння їх ВЧА?
- Не думаю, що в наступному році фонди будуть закриватися. А в нинішньому році це нікому не потрібно.
- Чому зараз, коли папери досягли своїх мінімумів, інвестори їх не скуповують?
- Страх, який вони пережили цього року, не так просто забути. Масовий психоз - це страшна зброя. Для того, щоб повернути довіру фізичних осіб, потрібно як мінімум півроку пристойного зростання. І я не кажу про зростання на 4-5%.
- Хто є вашими типовими інвесторами?
- Основу наших інвестиційних фондів становлять люди середнього класу у віці від 30 до 60 років. Їх інвестиції в середньому - 30-50 тис. грн. Якщо розглядати структурно, то переважна більшість наших інвесторів - це представники фінансово-банківського сектора економіки, наукові співробітники і викладачі вузів. Частка юридичних осіб незначна - не більше 20%.
Григорій Пелех, Директор з розвитку КУА Concorde Asset Management
"Не думаю, що ВЧА буде падати й далі"
- На початку листопада відбулося різке падіння вартості чистих активів (ВЧА) ваших фондів. Чим це було викликано?
- Тоді ми одержали заявок на вихід більше, ніж очікували. Для виконання зобов'язань перед інвесторами ми повинні були реалізовувати активи, які перебували в структурі фонду. Частину коштів розраховували одержати за рахунок розміщених у банках депозитів, але в той момент вийшла заборона на вилучення термінових коштів. У банку, де були розміщені депозити, послалися на постанову НБУ і відмовилися повертати кошти. Крім того, один з контрагентів, якому ми поставили папери і від якого чекали надходження коштів, відмовився від угоди. Це призвело до того, що ВЧА наших фондів за один день впала більш ніж на 30%.
- У чому були проблеми з оцінкою ВЧА?
- Папір оцінюється за останньою проведеною з нею угодою. І коли виходиш на ринок з папером, за яким не було торгів два тижні або більше, його ціна відрізняється від ринкової в десять разів.
- Як інвестори сприймають такі падіння?
- Умовно інвесторів можна поділити на дві категорії: ті, хто розуміє, що таке фондовий ринок, і усвідомлює всі ризики інвестування, пов'язані з вкладеннями, і ті, хто входив у цей фінансовий інструмент у надії на швидкий прибуток. Останні піддаються паніці, що може призвести до негативних наслідків будь-якого суб'єкта ринку. Виходячи з фондів, вони змушують КУА продавати активи й у такий спосіб тягнуть униз всіх інших інвесторів. Для того, щоб цього не допустити, ми пояснюємо інвесторам поточну ситуацію.
- До якого рівня повинна впасти ВЧА, щоб керівництво ухвалило рішення щодо ліквідації фонду?
- Є положення Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, відповідно до якого, якщо ВЧА розраховуючи на один сертифікат протягом року падає більше ніж на 30% або ж на 20% від номінальної вартості, то фонд за рішенням комісії може бути переданий в управління іншій КУА. Зараз сукупна ВЧА наших фондів впала приблизно в чотири рази, а вартість сертифіката в середньому становить 52 грн при номінальній вартості 100 грн. Мені імпонує девіз однієї з КУА - "Ми боремося за ваші гроші". Отож, ми будемо боротися за гроші наших інвесторів до останнього. Не думаю, що, з огляду на ту структуру активів, що у нас є, ВЧА буде й далі падати. Це своєрідне дно наших фондів.
- Хто є вкладниками ваших фондів?
- Основна маса наших інвесторів - резиденти.
- На вашу думку, які продукти можуть мінімізувати втрати?
- Люди, які вийшли з фондів, стали нашими клієнтами в довірчому управлінні і брокеріджі. Вони використовують неефективність ринків і підвищену волатильність для заробітку на інвестиціях у таких умовах. Говорячи про продукти, слід зазначити, що мінімізувати втрати інвесторові допоможуть закриті фонди, які приступають до формування портфеля. Ми проробляємо "конвертацію сертифікатів". У законі про інститути спільного інвестування є цікава норма, що припускає теоретичну можливість конвертації паперу одного фонду в інший. Наприклад, з відкритого в закритий без продажу активів фондів. Але немає чіткої методології проведення такої операції.
Динаміка вартості чистих активів і відтік коштів з фондів в 2008 році
Джерело: Українська асоціація інвестиційного бізнесу
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас