На банки нацькували ревізорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На банки нацькували ревізорів

3958
Щоб виконати вимоги Міжнародного валютного фонду з надання Україні кредиту stand by у розмірі $16,4 млрд, Нацбанк минулого тижня почав глобальну ревізію в 34 вітчизняних фінустановах. Перевіряти їх роботу будуть вісім уповноважених регулятором аудиторських компаній, які повинні надати свої висновки в найближчі три місяці. Вже зараз чиновники не приховують: якщо банки не зможуть розв’язати виявлені аудиторами проблеми, то уряд з подачі НБУ піде на їх націоналізацію.
Відповідно до постанови Нацбанку №389 "Про проведення діагностичної перевірки банків" обстеження фінустанов буде здійснюватися у два етапи. На першому (до 14 грудня) перевірять всі 17 банків групи найбільших, а на другому етапі (до 24 лютого 2009 р.) - всі 17 з великих. Вони повинні за власні кошти найняти одну з восьми визначених НБУ аудиторських компаній: PricewaterhouseCoopers, KPMG, Delloite, Ernst&Young, "БДО Баланс-Аудит", "РСМ АПіК", Grand Thorton і Baker Tilly Ukraine.
"Проведення такого дослідження було однією з умов надання кредиту МВФ", - пояснив в інтерв'ю "ДС" ситуацію перший заступник голови центробанку Анатолій Шаповалов.
Постановою НБУ ревізорам запропоновано перевірити стан кредитного портфеля фінустанов. У першу чергу перевірки торкнуться позик, наданих металургам, будівельникам і підприємствам хімічної промисловості - вибіркове дослідження 30% портфеля. У другу - перевірять кредити, надані населенню. Крім того, ревізорів зобов'язали досліджувати 100% кредитного портфеля, пов'язаних з банком осіб. Досліджуватися будуть як методика надання кредитів і стан позичальників, так і надані застави.
При цьому в групу "неліквідне забезпечення" зарахують цінні папери (крім держоблігацій), рухоме майно, майнові права на незведену нерухомість, а також застави, за якими ведуться судові позови. Фінансовий стан позичальників оцінять, не виходячи з колишніх економічних показників або поточних результатів діяльності, а беручи до уваги економічні прогнози МВФ на 2009 р. А це: падіння реального ВВП на 9%, зниження курсу гривні на 30% і цін на нерухомість на 25%, а також подорожчання кредитів на 30%. Крім всього іншого, перевірці піддасться ресурсна база фінустанови: ревізори з'ясують, чи відповідають терміни залучуваних пасивів термінам розміщення активів. Якщо ті не будуть збігатися, то ревізори перерахують нормативи миттєвої, короткострокової та поточної ліквідності.
"Невиконання вимог за ними спричиняє санкції з боку регулятора. У банків виникнуть проблеми з одержанням рефінансування НБУ, видачею нових кредитів, одночасно їм погіршать рейтинги", - пояснив наслідки директор казначейства однієї з фінустанов.
Фінансисти хоча й називають вимоги інспекцій жорсткими, однак не сумніваються в їх своєчасності. "В українських банках може діятися все що завгодно, наприклад, не секрет, що в багатьох не дуже якісний кредитний портфель. Тому незалежна перевірка повинна показати реальний стан справ", - розповів віце-президент інвестиційно-банківського департаменту компанії Dragon Capital Максим Нефедов.
"Регулятор діє правильно: оцінює реальний стан справ у системі, приймаючи за основу найгірший варіант розвитку подій", - доповнила колегу заступник голови правління Ерсте Банку Катерина Рожкова.
Експерти не сумніваються, що ревізія кредитних портфелів виллється в зниження їх категорій за досить великою кількістю позик: якщо ті забезпечені неліквідними, на думку МВФ, заставами, то вони автоматично перекочують у групу сумнівних. Так що за результатами обстеження відомство Володимира Стельмаха напевно вимагатиме від недбайливих підопічних сформувати за ними більші, ніж зараз, резерви.
"Найбільше банкіри бояться одержати негативні капітали. Тобто може виявитися так, що додаткових відрахувань у резерви буде настільки багато, що на них не вистачить наявних капіталів", - відзначив Нефедов. Очікується, що в першу чергу від аудиторів постраждають фінустанови, які в першому півріччі проводили агресивну політику на кредитному ринку.
"Думаю, негативні звіти будуть у банках, у портфелях яких сконцентровані ризикові кредити. Якщо ж фінустанова працювала з класичними продуктами, то в неї проблем бути не повинно", - підкреслив у бесіді з "ДС" голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Експерти не сумніваються, що після одержання результатів перевірок регулятор посилить вимоги щодо всіх основних економічних нормативів. Напевно мова зайде не про підвищення самих нормативів, а про методику їх розрахунку: фінансисти припускають впровадження технологій МВФ.
"Перехід на нові стандарти не буде раптовим, швидше за все, Нацбанк дасть фінустановам три-шість місяців. Адже мова йтиме не тільки про перехід на нові стандарти, але й про додаткову капіталізацію, для якої необхідний час", - сказав заступник голови одного з банків. Після цього фінансисти прогнозують два сценарії розвитку подій.
"Думаю, це може бути персональний нагляд за конкретними фінустановами і контроль їх операцій. Можливо, у них будуть виникати проблеми з одержанням рефінансування", - розповів Дмитро Гриджук. Відповідно ж до песимістичних прогнозів до банків стануть застосовувати конкретні санкції: починаючи зі штрафів і закінчуючи відкликанням деяких пунктів ліцензій. Не виключають сьогодні і надзвичайного заходу - націоналізації.
"У випадку якщо в банку виявлять серйозні фінансові проблеми і той не зможе вирішити їх самостійно, а також наростити капітал, то це зробить держава. Уряд разом з НБУ може ухвалити рішення щодо рекапіталізації, порядок проведення якої недавно був прийнятий Кабміном", - резюмував Анатолій Шаповалов.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас