Експерт: В Україні "класична" рецесія спостерігається тільки у будівництві, проте є підстави говорити про рецесію в усій економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні "класична" рецесія спостерігається тільки у будівництві, проте є підстави говорити про рецесію в усій економіці

2090
В Україні "класична" рецесія поки спостерігається тільки в будівництві, однак зниження ВВП у жовтні і негативні прогнози дозволяють говорити про початок рецесії в українській економіці. Таку думку висловив начальник відділу аналізу фінансових ринків АБ "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин.
Відповідно до визначення, рецесією є спад ВВП протягом двох або більше кварталів підряд. Однак, говорить експерт, у поточних економічних умовах, у яких перебуває Україна, один місяць падіння ВВП у жовтні (на 2,1% проти вересня) і невтішні прогнози, з якими солідарні більшість аналітиків, щодо його падіння як мінімум протягом найближчих трьох місяців, дозволяють говорити про рецесію у вітчизняній економіці.
За словами О.Печеріцина, в Україні вже є один сектор в економіці, у якому спостерігається рецесія відповідно до класичного визначення, - це будівництво, що демонструє падіння додаткової вартості з початку року.
У промисловості падіння темпів виробництва протягом п'яти місяців (не рахуючи результатів листопада) спостерігається в харчовій промисловості, хімії, виробництві коксу і нафтохімії. На думку О.Печеріцина, не очікується ніяких ознак поліпшення в більшості секторів української економіки як мінімум до середини 2009 р., з огляду на негативні тренди на світових товарних ринках, дефіцит гривні в Україні, а також надзвичайно високу вартість ресурсів для українських позичальників на зовнішніх ринках.
Говорячи про наслідки рецесії, експерт відзначив, що основний негативний вплив рецесії на населення - це, у першу чергу, скорочення числа робочих місць (тобто зростання безробіття), а також зниження доходів населення (зниження зарплат, заморожування підвищень соціальних виплат) і збільшення затримок у виплаті зарплат, пенсій.
Основними інструментами боротьби з рецесією традиційно є зниження податків і зниження облікової ставки (облікова ставка Нацбанку на сьогодні становить 12%, уряд пропонував знизити її до 8%, однак у НБУ заявили, що для її зниження немає економічних передумов - ред.). Однак в українських умовах ці інструменти можуть бути малоефективними або неможливими, відзначив експерт. Так, рівень облікової ставки практично не впливає на грошово-кредитні ставки на вітчизняному банківському ринку, а бюджет є настільки соціально орієнтованим, що уряд не зможе піти на скорочення податків без значного урізування соціальних виплат, вважає О.Печеріцин.
Довідка. Десь до середини поточного року в Україні термін "рецесія" уживався переважно стосовно стану економіки США і країн Європи. Окремі експерти згадували про можливий непрямий вплив рецесії в інших країнах на економіку України.
Уперше про рецесію безпосередньо в Україні, а саме, у будівельній галузі, фахівці заговорили в липні ц.р. Так, 16 липня Рада директорів Будівельної палати України направила Президентові України Віктору Ющенкові, прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко і голові Верховної Ради України Арсенію Яценюку відкритий лист про кризу, що склалася в будівельній галузі України. Будівельна палата пропонувала владі "...розглянути питання фінансової кризи і рецесії будівельної галузі на засіданні Ради національної безпеки та оборони і доручити Кабінету Міністрів України розглянути питання про поліпшення умов діяльності будівельників".
Втім, ще місяці три - десь до жовтня, про рецесію в Україні ні експерти, ні влада масово не згадували. Але вже в середині осені і ті, і інші усе активніше почали говорити про ознаки рецесії в економіці України.
Так, Президент України Віктор Ющенко 12 листопада, під час національної антикризової наради запропонував п'ять принципів запобігання рецесії української економіки.
18 листопада Перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак заявив, що "...буде дуже гарним результатом, якщо Україна закінчить цей рік зі зростанням реального результату ВВП у розмірі 4,5-4,8%. На наступний рік - більш песимістичні прогнози: на жаль, ми будемо мати рецесію у вигляді від нуля до мінус двох відсотків...".
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко на нараді з керівниками підприємств хімічної галузі 17 листопада заявила, що на сьогоднішній день в Україні спостерігаються ознаки рецесії хімічної промисловості: "...ми і в Україні вже зараз бачимо певні ознаки економічної рецесії галузі (хімічної)". Втім, уже 20 листопада прем'єр-міністр заявила, що в Україні рецесія спостерігається поки лише в будівельній галузі. У деяких же інших галузях, таких як машинобудування, харчова промисловість, відзначений лише спад виробництва, говорить прем'єр.
Що стосується оцінок і прогнозів експертів, то 13 листопада в огляді фінансових ринків аналітики "ING Bank Ukraine" відзначили, що в Україні "Зростання промислового виробництва з початку року знизилося до 2.2% (за рік) у порівнянні з 5.1% (за рік) за 9 місяців 2008 р. Такого стрімкого падіння за місяць не спостерігалося із середини 1990-х, коли Україна переживала сильний економічний спад внаслідок розвалу Радянського Союзу. Це стало першою ознакою критичного скорочення виробництва в реальному секторі, що містить у собі високі ризики рецесії всієї економіки вже наприкінці цього року... Ми також очікуємо початок рецесії ВВП цього року, тому що результати чотирьох із семи основних секторів економіки залежать від динаміки зростання сталеливарного сектора... Хоча ми й припускаємо менш значне зниження обсягів промислового виробництва протягом двох останніх місяців цього року, результати жовтня змусили нас знизити свій прогноз промислового зростання до (0.0%) на весь рік з нашого попереднього прогнозу 2.1%. Відповідно до наших оцінок також буде спостерігатися незначна рецесія ВВП в 4 кв. 2008 р. і ми знижуємо наш прогноз зростання ВВП до 4.9% з нашого попереднього прогнозу 5.8% ", - підкреслюється в повідомленні банку.
В останній декаді листопада аналітик " Ерсте Банку " Мар'ян Заблоцький висловив думку, що 2009 рік Україна почне в стані рецесії і рівень падіння ВВП насамперед буде залежати від стану металургійних ринків. І нарешті, в останньому листопадовому номері тижневика " Дзеркало тижня " віце-президент Світового банку по регіоні Європи і Середньої Азії Шигео Катцу висловив думку, що в даний момент Україна вступила у фазу рецесії і повинна розплачуватися за непослідовну макроекономічну політику останніх років.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас