Споживачі БРІК врятують світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживачі БРІК врятують світову економіку

Казна та Політика
1816
Світовий економічний спад, що вразив країни від США до Японії, привів до зниження споживчої активності в багатьох лідируючих економіках світу. Нове зростання цієї активності, а значить і поліпшення ситуації в глобальній економіці, можуть забезпечити країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія та Китай), де проживає 2,8 млрд. людей, повідомляє Bloomberg.
Економіст із Goldman Sachs Group Джим О'ніл (Jim O'Neill), що в 2001 році придумав назву БРІК, відштовхуючись від початкових букв чотирьох найбільших економічних систем, що динамічно розвиваються, говорить, що інвестори очікують від цих держав допомоги в подоланні кризи. Саме жителі цих країн готові витрачати свої гроші і підтримувати світове виробництво, упевнений О'ніл.
Значний стимул для розвитку економіки у розмірі 4 трлн. юанів (більше $586 млрд.) планує виділити уряд Китаю на пожвавлення внутрішнього попиту, оскільки падає обсяг китайського експорту. Зустріч міністрів фінансів БРІК у Сан-Паулу, що відбулася кілька днів тому, також покликана допомогти розвитку економік цих країн, чия роль у глобальному світі тільки зростає.
Ще 10 років тому світ не усвідомлював, що саме Бразилія, Росія, Індія і Китай стануть локомотивом глобальної економіки. Ця роль покладалась винятково на США. Тепер же стимулюючий пакет Китаю, направлений на збільшення витрат на житло, дороги та аеропорти, а також податкові послаблення для компаній-інвесторів, затьмарює плани США щодо підтримки своєї економіки.
Китайські споживачі поки ще не обігнали своїх американських партнерів, проте, їхні витрати продовжують рости. Роздрібні продажі в Китаї в жовтні підскочили на 22%. На відміну від цього покупці в США знижують свої витрати.
"З жовтня 2007 року кожен китайський покупець сприяв глобальному зростанню ВВП більше, ніж американський споживач", - говорить О'ніл, що відзначає: показники економічного зростанню країн БРІК, кращі, ніж того могли очікувати аналітики. Економісти з Merrill Lynch & Co. згодні з О'нілом і розділяють його ентузіазм, пророкуючи, що порятунок світової економіки прийде із країн БРІК.
Такі твердження зовсім не означають, що економічна криза пройде мимо Бразилії, Росії, Індії або Китаю. Фондові ринки цих країн відчули сильні коливання курсів акцій. Шанхайський індекс втратив близько 70% своєї вартості, російський - 75%, бразильський упав на 60%.
Глобальний спад у світовій економіці означає більш низький попит на китайські товари в Європі, Азії і США, менший обсяг закупівель російської сировини або ж послуг індійських компаній, що неминуче вплине на зростання ВВП країн БРІК.
З огляду на падіння цін на нафту, зростання ВВП Росії в наступному році може впасти до 3%, коли торік його зростання перевищило 8%. Уряд змушений був підняти процентні ставки і витратити запаси в іноземній валюті для того, щоб спробувати підтримати купівельну спроможність рубля. І все-таки тільки минулого тижня рубель втратив 3% своєї вартості відносно євро. Що стосується вивозу капіталу із країни, то, за оцінками аналітиків із французького банку BNP Paribas SA, із серпня поточного року інвестори вивели за кордон близько $190 млрд.
Проте, потужні економіки БРІК набагато краще підготовлені до нинішніх потрясінь, ніж це було 10 років тому. Їхні банківські системи сильні, а частка в обсязі світової торгівлі росте. Дуже важливий і той факт, що країни нагромадили великі золотовалютні резерви, сумарна кількість яких становить 41% від загальносвітових, відзначає О'ніл. Російські фонди посідають третє місце у світі після Китаю і Японії за обсягами накопичених коштів і саме це дозволяє урядам підтримувати національні економіки і допомагати решті світу в боротьбі з кризою.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас