Фінансова влада дала надію інвесторам, але ненадовго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова влада дала надію інвесторам, але ненадовго

Фондовий ринок
1000
Безпрецедентне збільшення вартості акцій на фондових ринках світу на початку минулого тижня могло наштовхнути на думку, що фінансова криза закінчилася.
Так, американський Dow Jones IA за понеділок-середу виріс на 8,4%. Якщо до цього показника додати 6,5%-ве зростання фондового ринку США в позаминулу п'ятницю, то зліт Dow Jones з 21 по 26 жовтня буде рекордним, починаючи з 1933 року (рік закінчення Великої депресії).
Добре йшли справи у фондовиків та в інших частинах світу. На Лондонській фондовій біржі за минулий тиждень акції подорожчали в середньому на 13,4%. При цьому тільки за торговельну сесію понеділка індекс FTSE 100 збільшився на 9,84%, що є рекордним зростанням даного індикатора за всю його історію. Намагалися не відставати від своїх колег й азіатські індекси. Японський NIKKEI 225 за минулі п'ять робочих днів виріс на 7,6%. Причому основна частка зростання припала знову ж на початок тижня - у вівторок NIKKEI 225 показав плюс 5,2% (у понеділок був вихідний).
Проте, до кінця тижня оптимізм інвесторів практично вичерпався. Більшість європейських індексів за підсумками п'ятниці закрилося в невеликому плюсі - FTSE 100 виріс на 1,05%, французький Cac 40 - на 0,34%, німецький Dax 30 - на 0,1%. Початок торгів в Америці також ознаменувалося слабким зростанням - Dow Jones показав плюс 0,37% (на 19.00 за київським часом).
Порятунок Citigroup підштовхнув ринки до зростання
Але про все по черзі. Найбільш сильний приплив оптимізму спостерігався в понеділок, цьому сприяло відразу кілька гарних новин. "Позитив на світових торговельних майданчиках був викликаний рішенням уряду США надати фінансову допомогу найбільшому роздрібному банку США Citigroup (включає "пакет гарантій" з проблемних активів банку на 306 мільярдів доларів і 20-мільярдні інвестиції в капітал), а також заявою ФРС про нові заходи щодо підтримки ринків кредитування обсягом 200 мільярдів доларів", - говорить аналітик групи компаній "ТЕКТ" Тамара Манук”ян.
У той же час прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун повідомив, що уряд має намір прийняти пакет додаткових економічних стимулів на загальну суму 38,8 мільярда доларів.
На тлі такої щедрості влади інвестори не звернули уваги на негативну статистику, що вийшла в понеділок, з ринку житла в США - продажі будинків на вторинному ринку впали в жовтні ще на 4,1% (на 200 тисяч). У результаті більшість фондових індексів у понеділок стрімко зросли: Dow Jones IA - на 4,9%, зведений європейський індекс Stoxx 600 - на 8,4%. Український ринок акцій на світовий позитив відреагував стримано і підріс на 2%.
У вівторок гарну новину для фінансистів повідомив голова ФРС США Бен Бернанке. Він заявив, що влада планує додатково виділити 600 мільярдів доларів на покупку зобов'язань іпотечних агентств Fannie Mae та Freddie Mac. У цей же день стало відомо про зрив найбільшої угоди року: BHP Billiton остаточно відмовилася від поглинання британсько-австралійської Rio Tinto.
На думку аналітиків, це підтверджує прогнозовані на 2009 рік проблеми ресурсного сектора - падіння цін і прибутків компаній.
У підсумку європейський та американський індекси показали відносно скромне зростання - 0,5-2%. А от український ринок за вівторок виріс на рекордні для листопада 6,4%. "ПФТС у вівторок надолужив втрачене. Потенціал цього зростання був закладений у понеділок завдяки потужному зростанню світових фондових майданчиків. Подібний лаг рухів українського фондового ринку щодо світових ринків в останні місяці вже став традицією", - пояснює голова департаменту аналітики компанії "Astrum Інвестиційний менеджмент" Юрій Бєлінський.
У середу, навіть незважаючи на вихід великої кількості негативної макростатистики як у США, так й у Європі, фондовим ринкам удалося зберегти позитивну динаміку. Імовірною причиною зростання індексів експерти називають прийняття єдиних для 27 країн єврозони економічних заходів, направлених на боротьбу з рецесією в 2009 році. У наступному році ЄС виділить ще 200 мільярдів євро на підтримку економіки. У четвер американські фондовики відпочивали - у США відзначали День подяки. Європейські ринки зросли на 1-2%, продовжуючи відігравати новину про виділення 200 мільярдів на стимулювання бізнесу в ЄС.
За підсумками минулого тижня українському ринку акцій удалося зрости на 8,2%. Віртуальні інвестиції редакції також потішили і показали найкращий результат за всі осінні місяці - 36 тисяч гривень (4,4%).
"Консервативний" заробив на гривні, що слабшає
Найбільший внесок у добробут редакції минулого тижня (з 21 по 27 листопада) зробив портфель із консервативною стратегією інвестування. Вартість його активів за тиждень збільшилася на 7,8% (38,5 тисячі гривень).
Драйвером зростання "Консервативного" став долар, що стрімко дорожчає в Україні, - з 21 по 27 листопада американська валюта до гривні зросла в ціні на 12,5%, що призвело до аналогічного подорожчання нашого доларового депозиту. Ще більший внесок у скарбничку "Консервативного" зробило золото - за тиждень офіційний курс жовтого металу в Україні виріс на 24%. Нацбанк установлює офіційну вартість золота, виходячи з курсу гривня/долар і вартості металу на Лондонській біржі. Так що частково подорожчання золота в Україні зобов'язано зростанню курсу долара. З іншого боку, у листопаді світові ціни на жовтий метал зросли на 18%, що є рекордним показником з 1999 року.
Облігації, що входять до складу "Консервативного" за минулий тиждень, як і протягом усього листопада, у ціні не змінилися. Такий штиль викликаний відсутністю ринкових угод на вторинному ринку облігацій.
"Блакитні фішки" дружно пішли в зростання
"Збалансований" зумів скористатися сприятливою ринковою кон'юнктурою і заробив для редакції 6,5 тисячі гривень (+3,4%). Причому в ціні зросли практично всі акції, що входять до складу портфеля. Єдиним папером, що у ціні не змінився, стали акції "Арселорміттал Кривий Ріг".
Найбільш вдалим минулий тиждень став для металургів. Акції "Азовсталі" та Єнакієвського метзаводу зросли на 13,2 і 8% відповідно. "Металургійні підприємства залишаються локомотивами зростання вітчизняної економіки. Відповідно і папери цих компаній є одними з найбільш затребуваних на ринку. До того ж невелике зростання світових цін на метал, що намітилося в листопаді, допомогло піднятися котируванням металургійних компаній", - говорить керівник департаменту з роботи з корпоративними клієнтами інвесткомпанії "АРТ-Капітал" Олексій Домашенко.
Звернули свою увагу інвестори і на акції електрогенеруючих компаній. Капіталізація "Західенерго" і "Центренерго" з 21 по 27 листопада зросла на 9,2 та 7,55% відповідно. Змогли показати позитивний результат і папери вітчизняних фінустанов. Укрсоцбанк подорожчав на 6%, Райффайзен Банк Аваль - на 1%. "Вартість акцій українських банків росла на початку тижня на тлі зростання паперів закордонних банків на світових ринках", - відзначає аналітик групи компаній "ТЕКТ" Ірина Васильєва.
"Агресивний" підвела низька ліквідність
Результат портфеля з агресивною стратегією інвестування ніяк не в'яжеться із загальноринковою тенденцією. У той час як індекс ПФТС виріс, активи цього портфеля за минулий тиждень "схудли" на 5,4%, або 11 тисяч гривень.
Трейдери пояснюють такий дисонанс низькою ліквідністю паперів, що входять до складу "Агресивного", а також тим, що з багатьох із цих акцій пройшло кілька технічних угод, присвячених до закінчення місяця. "27 листопада в систему була заведена угода з акціями "Мостобуду" за 100 гривень - це чистої води технічна трансакція. Угода проводилася до відкриття торгів. А ціна покупки за результатами торгів склала 220 гривень", - пояснює аналітик групи компаній "ТЕКТ" Станіслав Голишев.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас