Нацбанк не встигає офіційно девальвувати гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не встигає офіційно девальвувати гривню

Валюта
21363
Із сьогоднішнього дня Нацбанк повинен був почати розраховувати офіційний курс гривні в прив'язці до середнього на міжбанку. Але, незважаючи на те, що міжбанківський курс досяг 7,6 грн/$, офіційний поки підвищився лише до 6,88 грн/$ і переступити планку 7 грн/$ може тільки завтра.
Швидше підвищувати курс Нацбанку не дозволяють зобов'язання перед МВФ. Втім, банкіри очікують, що, так як всі банки "під зав'язку забиті валютою", уже на цьому тижні може початися зниження курсу долара.
У п'ятницю набула чинності постанова Нацбанку #351, якою регулятор з 28 листопада прив'язав офіційний курс гривні до середнього міжбанківського. "До долара США - на рівні курсу, установленого на міжбанківському валютному ринку України за результатами функціонування Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ, що склався за попередній день", - говориться в постанові. Дотепер офіційний курс установлювався з урахуванням котирувань долара на міжбанку, інтервенцій НБУ та курсових змін на міжнародних ринках. За новою методикою НБУ повинен був установити офіційний курс уже на 1 грудня, але до її введення почав готуватися ще на початку минулого тижня.
З понеділка до середи НБУ девальвував гривню на 61,06 коп. - до 6,6096 грн/$. Найбільший стрибок відбувся 26 листопада - на 31,45 коп. У той же день НБУ продав валюту на $197,5 млн за середньозваженим курсом 6,77 грн/$, установивши на 27 листопада курс 6,7418 грн/$. Але в четвер, незважаючи на стрибок долара на міжбанку до 7,16/7,5 грн/$, офіційний курс був підвищений лише на 13,22 коп. Банкіри пояснили це тим, що через вихідний день у США угоди проходили по розрахунках "ТОМ" - з поставкою валюти наступного дня.
У п'ятницю, за даними системи UkrDealing.com, торги доларом відкрилися котируваннями 7,164/7,500 грн/$. До полудня ціни піднялися до 7,4/7,6 грн/$, і до кінця дня долар коштував 7,363/7,600 грн. Було мало і вільної гривні, що могла підвищити попит на долар. За словами директора казначейства "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитра Золотька, вранці ставка overnigt у гривні по деяких угодах досягала 100%, увечері - 40-50%.
Але ці дані НБУ не взяв до уваги, знизивши офіційний курс гривні на 1 грудня всього на 13,59 коп. (+2,015%) - до 6,8777 грн/$. Розрив між офіційним і міжбанківським курсами склав понад 7%. Відрізнялися і курси євро: на міжбанку при закритті - 9,43/9,69 грн/євро, офіційний - 8,75 грн/євро. І в четвер, і в п'ятницю НБУ проігнорував торги на міжбанку. Вартість своїх грошей регулятор підняв уперше із квітня - з 15-16% до 17-18%.
Не стримав поки НБУ й обіцянку скасувати вимогу до банків продавати готівкову валюту за курсом не вище 1,5% від офіційного, що повинно було ліквідувати чорний валютний ринок і змусити банки відмовитися від стягнення комісій. "Вони увесь час говорять, що скасують вимоги, але поки документів не було", - розповів учора скарбник одного з банків.
Невідповідність офіційного курсу на 1 грудня міжбанківському за минулий четвер у НБУ пояснили необхідністю додержуватися меморандуму із МВФ, що забороняє змінювати офіційний курс за день більш ніж на 2%. Таким чином, НБУ може встановити курс вище 7 грн/$ тільки не раніше вівторка.
Банкіри відзначають, що надалі курс може рухатися хаотично через паніку на ринку, що НБУ намагається збити. "Якщо люди будуть далі бігати по обмінних пунктах і банках, намагаючись обміняти наявні на руках гривні на долари (за жовтень готівка поза банками виросла на 12,7 млрд грн), то будуть рубати сук, на якому сидять, - стверджує перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. - Коли вони зупиняться хоча б на тиждень, відразу побачать перелом ситуації". Фактором зростання курсу в НБУ називають зниження рейтингів банків, через що нерезиденти вимагають від них дострокового погашення кредитів.
Однак банкіри бачать і передумови для зниження курсу долара. "Усі банки забиті під зав'язку доларами, які купували завжди, коли продавав НБУ, - відзначив скарбник одного з іноземних банків. - Тепер те, що було куплено по 6,3-6,7 грн/$, будуть продавати по 7,4 грн/$, а потім і по 7 грн/$". Скарбник одного із середніх банків підкреслив, що весь останній тиждень на ринку щодня виставлялося на продаж по $500 млн. "Пропозиція долара є поза Нацбанком, тому в багатьох здадуть нерви, і ми можемо різко піти вниз, не помітивши, як пройдемо планку 6 грн/$", - заявив заступник голови правління банку "ТК Кредит" Максим Гриценко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас