Машинобудування переросло кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Машинобудування переросло кризу

Енергетика
2203
Підприємства енергетичного та нафтогазового машинобудування - єдині в галузі, на які поки не вплинула економічна криза. За 10 місяців року виробництво в цих сегментах виросло на 25,1% і 27% відповідно. Учасники ринку пояснюють збереження темпів зростання тим, що основними замовниками їхньої продукції є держмонополії Росії і країн Середньої Азії. А експерти прогнозують, що нинішні темпи зростання збережуться й у наступному році.
Незважаючи на кризу в машинобудуванні в цілому, зростання енергетичного та нафтогазового секторів у вересні і жовтні продовжилося, повідомили в Держкомітеті статистики. Так, обсяг виробництва всієї машинобудівної продукції в країні за підсумками 10 місяців знизився на 11,2% (з них тільки автомобілів - на 17,9%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У той же час виробництво продукції енергетичного машинобудування виросло на 25,1%, а нафтогазового - на 27%.
Енергетичне машинобудування містить у собі виробництво обладнання для електростанцій і підстанцій: турбін, казанів, трансформаторів. За даними Мінпромполітики, на рік цієї продукції в Україні виробляється більш ніж на $1,8 млрд, у тому числі на експорт - на $1,5 млрд. Продукції нафтогазового машинобудування (включаючи насоси, турбіни, газоперекачувальні агрегати і компресори) на рік випускається на $900 млн, у тому числі на експорт - на $760 млн. Найбільші імпортери продукції українського машинобудування - Росія, Казахстан, Туркменія, Узбекистан, Азербайджан та ОАЕ.
Дані комітету підтверджують і виробники. Так, "Електротяжмаш" збільшив обсяг виробництва за цей період на 5%, ДП "Заря-машпроект" - на 12%. Зростання продажів на "Запоріжтрансформаторі" (ЗТР) за підсумками 10 місяців склало 27%, на НПО ім. Фрунзе - 38,5%. "Минулого місяця ми навіть підвищили заробітну плату з 2,9 тис. грн до 3,1 тис. грн на місяць", - розповіли в прес-службі ЗТР.
Віце-президент групи "Енергетичний стандарт" ("Запоріжтрансформатор", НПО ім. Фрунзе) Віктор Чобан відзначив, що зберегти темпи зростання підприємствам групи дозволила структура замовлень: більшість замовників продукції - російські та середньоазіатські енергетичні монополії. "У нашому секторі дуже багато інфраструктурних проектів з будівництва газопроводів, нафтопроводів і реконструкції електростанцій. Їх ніхто не скасовував", - сказав пан Чобан. Зростання продажів продовжиться й у листопаді-грудні, очікує гендиректор "Заря-машпроекта" Андрій Хоменко: "Поки кількість замовлень не знизилася, а на кінець року саме припадає пік відвантаження обладнання".
Ще одна причина, чому енергетичне і нафтогазове машинобудування залишаються підгалузями, що динамічно розвиваються, - зниження собівартості виробленої продукції, говорить незалежний аналітик Кирило Чуйко. Він нагадує, що з початку вересня вартість металу для машинобудівників знизилася більш ніж у два рази, а ціни на їхню продукцію залишилися колишніми.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн упевнений, що в наступному році ні Росія, ні Середня Азія не відмовляться від інфраструктурних проектів у нафтогазовій галузі та енергетиці. "У зв'язку з підвищенням інтересу європейських виробників до туркменського газу варто очікувати тільки зростання замовлень", - вважає він. Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала створити Caspian Development Corporation для закупівлі газу в Середній і Центральній Азії, координації інвестицій у розвиток видобутку нафти та газу в регіоні і транспортування енергоносіїв. Не мають наміру відмовлятися в 2009 році від реалізації інфраструктурних проектів і в "Газпромі". "Пріоритетні проекти, такі як Бованенково-Ухта і Північно-Європейський газопровід, ніхто скасовувати не стане", - повідомили в монополії. Пан Чуйко оцінює вартість цих проектів у наступному році в $2,1 млрд, що дозволить українським підприємствам зберегти темпи зростання 15-17% на місяць.
Динаміка виробництва продукції машинобудування в Україні
Джерело: Держкомстат
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас