Долар перетворюється в гривню: НБУ зглянувся над клієнтами банків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар перетворюється в гривню: НБУ зглянувся над клієнтами банків?

Валюта
9427
Нацбанк розродився обіцянками. Цього разу він вирішив подбати про клієнтів банків - позичальників і вкладників. Незабаром відсоток по валютному кредиту вони зможуть гасити національною валютою, а гроші на зберігання довіряти безпосередньо НБУ. Які зміни на валютному ринку спричинять подібні кроки, дізнавалася інтернет-газета "СЕЙЧАС".
Ситуація на банківському ринку України настільки непередбачена, що навіть головний банк останнім часом не балував заявами і прогнозами, обмежуючись сухими коментарями постанов і телеграм. Тепер керівництво НБУ масово "вийшло в люди". Заступник голови Нацбанку Олександр Савченко заявив, що вже в найближчі тижні можна буде платити відсоток по валютному кредиту в гривні, а глава НБУ Володимир Стельмах пообіцяв випустити депозитні сертифікати для тих, хто побоюється зберігати свої кровні в комерційних банках.
Вдаримо гривнею по кредиту
У листопаді банки вкрай неохоче торгують валютою. У самих фінансових установ підійшов термін сплати по кредитах іноземним банкам, НБУ виходить на міжбанк з доларом нерегулярно - і все це не сприяє достатку на валютному ринку. Але стабільна відсутність долара в касах здатна зіграти з банками злий жарт і привести до масового неповернення кредитів. За даними на 1 листопада, 66% позичальників - фізичних осіб мають боргові зобов'язання у валюті. А відсутність у продажі валюти як такої заводить боржників у глухий кут. Навіть якщо в касі знайдеться пачка доларів, заплатити за неї доведеться втридорога. Комісії на продаж валюти в банках коливаються в межах 5-20%, роблячи і без того недешеві вітчизняні кредити золотими.
Але позичальникові купити валюту в банку все-таки простіше, ніж всім іншим, впевнена заступник директора роздрібної фінансової мережі "КредитМаркет" Катерина Чорняєва. "При погашенні кредитів в 90% випадків банки не стягують комісій. Їм самим невигідне збільшення рівня простроченої заборгованості у своєму кредитному портфелі, у тому числі через введення будь-яких додаткових комісій", - розповіла вона.
Решті 10% клієнтів нічого не залишається, як іти до вуличних мінял. Таку практику підтвердив фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих: "Деякі банки зазнають таких труднощів з валютою, що навіть не в змозі продати її своїм клієнтам для погашення кредиту. У людини є гроші в гривні, але погасити кредит вона не може. Банк нараховує їй пеню".
Якщо задум НБУ все-таки реалізується і хоча б відсотки по валютному кредиту будуть виплачуватися в національній валюті, попит на долар трохи впаде. Але позбавить фінансові установи певної частини валютного виторгу.
Надзвичайні заходи в умовах кризи
Тим часом струмок валюти, що витікає з банківських депозитів, перетворюється в повноводну ріку. Станом на листопад наші співвітчизники зняли з рахунків більше 26 млрд. грн. Проте, основними кредиторами банків були й залишаються фізичні особи. І щоб затягти їх назад до банку, фінансисти підуть на деякі надзвичайні заходи. Один з них вже активно практикується - продаж валюти тільки вкладникам.
Напередодні Нового року більшість банків проведуть акції для залучення клієнтських грошей на депозити під високі ставки - до 20%. Це будуть короткострокові програми, тому що витримати подібну ставку для банку вкрай складно, думає керівник інформаційно-аналітичного центра "Форекс-Клуб" Микола Івченко. "Сильного підвищення ставок не буде, за винятком разових новорічних акцій", - спрогнозував він.
На короткі терміни вкладів орієнтовані і клієнти банків. Відсотки по річному депозиту набагато вище, але ризикувати в умовах фінансової нестабільності ніхто не хоче. Відповідно, у кредитній політиці банки переорієнтувалися на короткострокові позики, щоб не створювати розрив ліквідності по термінах. А оскільки видавати житло або автомобілі на кілька місяців у кредит нереально, то виживають фінансові установи за рахунок споживчих позик - грошових і на придбання побутової техніки. Вони рідко перевищують півроку, але ставки там дуже високі і можуть досягати 60%.
За прогнозами Івченка, ситуація вирівняється наприкінці весни наступного року. І клієнти і банки почнуть орієнтуватися на більше тривалі відносини.
Вкласти в Нацбанк
НБУ на тлі масового відтоку депозитів зробив заспокійливий жест. Тим, хто боїться зберігати заощадження в комерційних банках, регулятор обіцяє депозитні сертифікати. У такого сертифіката, якщо він з'явиться, будуть свої переваги - гарантії НБУ і можливість забрати свої кошти достроково. Цей захід скоріше психологічний – вклад забезпечують золотовалютні запаси Нацбанку, що вже саме по собі викликає довіру. Але альтернативою депозитам у комерційних банках цей захід не стане, вважають фахівці.
Український ринок вже має досвід залучення грошей від населення за рахунок державних цінних паперів - казначейські зобов'язання НБУ. Особливою популярністю в населення ці папери не користувалися. Така ж доля чекає й сертифікати, думає радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охрименко. "Найголовніша проблема - це прибутковість депозитних сертифікатів НБУ. Населення не буде поспішати віддавати гроші, якщо доход по цих сертифікатах не буде перекривати рівень інфляції. А при поточному очікуванні рівня інфляції 21-22% за підсумками року сертифікати Нацбанку треба розміщати не менше ніж під 24% річних. Але це зробить ці гроші дуже дорогими для НБУ і явно непотрібними", - пояснив він. Крім того, існують і технічні труднощі - печатка цих сертифікатів або оплата послуг за їхнє зберігання комерційним банкам. Тому ініціатива глави Нацбанку, імовірно, залишиться лише побажанням.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас