Валютний прогноз-2009. Курс є, валюти немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний прогноз-2009. Курс є, валюти немає

Валюта
16781
Саме так виглядає зараз валютна стабільність, яку гарантує Національний банк. Незважаючи на нерухомість курсів долара, євро та рубля в обмінних пунктах, експерти прогнозують, що вже наступного року гривня продовжить свою планову девальвацію щодо долара.
Перспективи євро, фунта та рубля - туманні.
Схоже, долар знову почав займати лідируючі позиції у світовій торгівлі, розумах фінансистів і гаманцях простих громадян. Глобальна криза, що розгортається, показує, що саме цій валюті віддають перевагу інвестори, а виходить, всі інші регіональні грошові одиниці втрачають у вазі проти долара. У найближчому майбутньому ця тенденція збережеться, тому американський долар, швидше за все, залишиться найбільш підходящою валютою для інвестицій.
Щоб відповісти на запитання, чому зміцнюється "зелений", повернемося всього на два місяці назад - 15 вересня найбільший американський інвестбанк Lehman Brothers звернувся до суду із заявою про банкрутство та з проханням про захист від кредиторів. Банкрутство Lehman Brothers стало шоком, що обвалив всі ринки, що розвиваються. Справа в тому, що цей американський банк був найважливішим гравцем на ринку своєрідних цінних паперів - кредитних дефолтних свопів (CDS/CDX) - страховок від банкрутства емітентів єврооблігацій і позичальників синдикованих кредитів. Приміром, якщо інвестор "А" позичає компанії "Б" гроші, але не впевнений у її платоспроможності, він міг піти в Lehman і купити страховку, що коштувала трохи дешевше, ніж процентна ставка з позики. Якщо компанія "Б" оголошувала дефолт, "брати" виплачували всю суму її боргу власникові страховки.
Фактично, зі смертю Lehman Brothers інвестори втратили страховку всіх позицій, відкритих на ринках, що розвиваються. Це й стало початком глобального виходу капіталів. Більшість країн Східної Європи, Африки та Азії утримують свої валюти в прив'язці до долара, тому нескладно здогадатися, куди поверталися кошти - гроші бігли в економіку США. Хедж-фонди намагалися погасити свою заборгованість перед американськими інвестбанками, в яких позичали гроші на інвестиційні проекти. Точно так само діяли й найбільші банки Євросоюзу та Британії, що позичали долари у своїх американських колег для інвестицій у ринки, що розвиваються. Тепер, коли долар треба віддавати, ціни на євро і фунт падають.
А з гривнею що?!
Вітчизняний валютний ринок у жовтні пережив спочатку девальвацію гривні на 45%, а потім - і її ревальвацію на 25%: якщо на 28 жовтня курс гривні до долара зашкалював за позначку 7,25 грн./$1, то вже на 1 листопада Нацбанк підняв гривню до 5,88 грн./$1. Глава Національного банку Володимир Стельмах дотепер так і не дав відповіді на питання, яка цікавить усіх, - "А що, власне, це був за фортель?". З Інститутської пролунали якісь невиразні натяки на нестачу валюти на погашення зовнішніх позик наступного року і на необхідність зупинити імпорт, що перевищив всякі розумні межі. У відповідь Центробанк одержав паніку населення, стрімкий відтік гривневих і валютних вкладів з банківської системи і наступний дефіцит валюти в обмінних пунктах.
Купити сьогодні валюту в банках непросто. Для оплати кредитів банки продають її з комісією 2-2,5% суми обміну. На "чорному" ринку курс долара вже піднявся до рівня 6,1-6,2 грн./$1. За таким же курсом перераховують американську валюту й інтернет-магазини.
Причини валютного дефіциту лежать на поверхні: банкам не вистачає грошей на проведення платежів. Для того, щоб збити ажіотажний попит на американську валюту, Нацбанк повторює практику початку року, коли банки були посаджені на голодний пайок і не могли купувати валюту. Зараз ми можемо спостерігати рімейк весняних подій: на кореспондентських рахунках банків перебуває близько 15 млрд. грн., тоді як обсяг обов'язкових резервів на 1 листопада становив 12,7 млрд. грн.
Таким чином, банкам не вистачає гривні для здійснення масштабних платежів, тому вони не можуть закуповувати велику кількість валюти на міжбанку. Крім того, Нацбанк зараз не продає своїм підопічним долари та євро з резервів. "Політика грошового дефіциту, з одного боку, стримує кредитування, а з іншого боку - зменшує попит банків і клієнтів на валюту", - пояснює голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. Банкір відзначає, що Нацбанк не може активно використовувати $4,5 млрд. кредитних коштів МВФ для підтримки курсу гривні. Продаючи долари з резервів, Нацбанк вимиває із системи гривню, що і так швидко залишає банки через відтік вкладів.
Тому, щоб не допустити проблем з виконанням банками платежів, Нацбанк повинен усіляко мінімізувати витрату коштів МВФ: гроші одержують переважно ті банки та суб'єкти господарювання, яким підходить термін розплачуватися за зовнішніми позиками. "Це політика керованого дефіциту", - говорить директор ФГ "Консалтинг та інвестиції" Олексій Вегера.
Банкіри очікують, що ситуація млявопоточного гривневого дефіциту збережеться на валютному ринку до кінця 2008 року. "Думаю, курс долара в обмінних пунктах буде залишатися близько позначки 5,8 грн./$1 з незначними відхиленнями вгору або вниз", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. З ним погоджуються й інші фінансисти, однак не беруться привселюдно прогнозувати ситуацію на "чорному" ринку валютообмінних операцій. "Справа в тому, що долари під матрацом Нацбанк не вітає - тому Стельмаха не цікавить, за скільки там міняли продають долари", - говорить один з банкірів. Також він нагадує, що підприємства та приватні клієнти погашення валютних кредитів можуть здійснювати через гривню (на вимогу НБУ, банки не мають права відмовляти в цьому), а для тих, хто виїжджає за кордон, придумані платіжні картки.
"Поповнюєш картку на будь-яку суму в гривнях, а за кордоном - або переводиш в готівку валюту, або, власне, платиш карткою", - говорить банкір (але забуває сказати про те, за якими курсами ідуть списання з валютних платежів з картки). Дрібні ж суми валюти завжди можна купити в "обмінниках" (якщо мова йде про 100-200 євро або доларів).
Як пояснив перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов, для більшості українців набагато важливіша психологічна стабільність курсу гривні. "Люди бачать, що курс стабільний, і живуть спокійно", - говорить чиновник.
А 2009-й?
На жаль, наступного року перспективи курсу гривні вже не викликають оптимізму у фінансистів. Негативне торговельне сальдо платіжного балансу за дев'ять місяців 2008 року склало $11,5 млрд. - саме на стільки обсяг імпорту перевищує обсяг експорту. Якщо раніше Україні вдавалося закрити цю діру за рахунок іноземних валютних інвестицій і позик, то зараз такої можливості вже не буде.
За оцінками швейцарського банку Credit Swiss, зі $103 млрд. зовнішнього боргу українських банків, підприємств і держави в 2009 році доведеться повернути близько $38 млрд. Ця сума більша від резервів НБУ - золотовалютні резерви України не перевищують $35 млрд. навіть з урахування першого траншу кредитних коштів МВФ. А нам же ще необхідно закуповувати російський газ, ціна якого, як нас лякають, повинна збільшитися з 2009 року до $260 за 1000 м3. Навіть перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак погоджується з тим, що "в 2009 році курс гривні може незначно девальвувати вище 6 грн./$1". Щоправда, нафтові котирування, що падають, вселяють надію на скорочення платежів за імпортні енергоносії.
Причиною для подальшої девальвації національної валюти стане падіння обсягів експорту товарів металургії, хімії і машинобудування, виражене в грошах. Ціни на метал на світових ринках впали на 30-40% та обіцяють знижуватися далі. Це веде до скорочення валютного виторгу, що надходить на рахунки українських компаній-експортерів. Одночасно скорочується і приплив у нашу країну прямих іноземних інвестицій. Ринок валютних позик також завмер - інвестори не хочуть ризикувати своїми грішми, розуміючи, що нестача валюти на українському ринку може призвести до банкрутства підприємств і банків, що набрали велику кількість зовнішніх боргів.
В результаті Україні нема чим покривати дефіцит валюти, що росте разом з припливом на ринок імпортних товарів. І для підтримки стабільності гривні залишаються тільки валютні резерви НБУ. Втім, чиновники стверджують, що Національний банк не буде витрачати всі резерви на стабільність курсу. "НБУ не буде йти проти тренда", - заявляє глава ради Нацбанку Петро Порошенко. Тому подальше ослаблення курсу гривні - це лише справа часу.
Власне, експерти сперечаються лише з приводу темпів девальвації. Міжнародний валютний фонд вимагає від українського уряду, щоб середній обмінний курс гривні до долара наступного року досяг позначки 7,4 грн./$1. Голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков впевнений, що курс 7 грн./$1 банківська система просто не переживе, тому що збанкрутує більша частина позичальників, які виплачують валютні кредити. "Коли курс на міжбанківському валютному ринку перевалив за позначку 7,2 грн./$1, ми одержали безліч дзвінків від схвильованих клієнтів, які стверджували, що не зможуть погасити валютні позики", - скаржиться Дмитро Зінков. Банкіри сподіваються, що НБУ зможе в 2009 році утримувати долар у межах 6-6,3 грн./$1. "Думаю, для цього є всі підстави", - говорить Борис Тимонькін.
Виходячи з таких прогнозів, фінансисти радять населенню зберігати заощадження у валюті. "Поки об'єктивних причин для довіри гривні немає", - підкреслює Олексій Вегера. За його словами, не варто конвертувати гривню у валюту через мінял на "чорному" ринку. Експерт вважає, що зробити це можна як через банківські обмінні пункти, так і за допомогою різних хитрощів.
Найбільш зручним механізмом фахівець вважає банківські валютні вклади з правом поповнення. "Багато банків зараз пропонують відкрити валютний вклад із зарахуванням на нього валюти через гривню (коли можна принести в банк національну валюту і зарахувати її на валютний депозитний рахунок за банківським курсом продажу)", - розповідає Вегера. Він радить відкрити короткочасний депозит з правом поповнення (на 1-6 міс.) в одному зі стабільних банків - зараз до таких можна віднести банки з іноземним капіталом та українські банки, що не мають значних валютних боргів перед нерезидентами. "Потім ви просто несете в банк свої гривні і зараховуєте їх на рахунок у валюті. Після закінчення терміну дії депозитного договору банк поверне вам готівкову валюту", - пояснює експерт.
Іншим способом конвертації гривні у валюту може стати пластикова картка. Деякі банки пропонують своїм клієнтам можливість зняття коштів з гривневого карткового рахунку у валюті через банкомати або каси (приміром, в "ОТП Банку" така операція коштує 1,5%).
Консенсус-прогноз курсу гривня/долар*:
До кінця 2008 року: 5,8-6 грн./$1.
В 2009 році: 6-6,5 грн./$1.
Прогноз МВФ: 7,4 грн./$1.
*- Панель "Денег", представники найбільших банків
Яким буде курс
* - Прогнозований середньоквартальний курс гривні до долара США
** - Виплати поквартально за короткочасними зовнішніми зобов'язаннями(крім заборгованості з товарних кредитів)
Що буде з валютами
Євро буде падати
На думку аналітиків ринку Forex, у найближчі місяці котирування пари долар/євро будуть коливатися в межах $1,23-1,33/€1. Але вже в наступному році ми зможемо спостерігати подальше зміцнення американської валюти. Європейська економіка сповільнюється і входить у рецесію (у першу чергу "гальмує" Німеччина, основний експортний потенціал якої полягає в автопромі). У той же час основний маховик американської економіки - споживання - збільшується, у зв'язку зі зміцненням долара проти валют в усьому світі. До того ж вихід з фінансової кризи буде супроводжуватися ще більшим припливом валюти в економіку США: інвестори будуть прагнути скупити активи високої якості, що подешевшали, які продаються за долари.
Рубель не втримається
Поки курс рубля знаходиться в коридорі, верхня межа якого встановлена на рівні 30,4 руб./$1. Однак подальша девальвація російської валюти неминуча. Представники російського центробанку офіційно кажуть про можливу девальвацію, і обіцяють, що вона не буде "дуже різкою". Підтримувати стабільність курсу валюти просто неможливо в умовах відтоку капіталу, що підсилився, і необхідності витрачати резерви на підживлення ключових банків і компаній. "Я не виключаю підвищення гнучкості валютного курсу рубля - у нинішніх умовах, можливо, з деякою тенденцією до ослаблення рубля відносно іноземних валют", - заявив голова центробанку Сергій Ігнатьєв на брифінгу в уряді. Це означає, що центробанк може припинити утримувати вартість бівалютного кошика - складається на 55% з американських доларів і на 45% з євро - на рівні не нижче 30,4 рубля. Однак, за його словами, і ЦБ Росії, і уряд не зацікавлені в тому, щоб відбулася різка девальвація рубля. Він додав, що держава має можливість не допустити цього, гарантом є великі золотовалютні резерви. До речі, у жовтні на підтримку курсу рубля ЦБ РФ витратив більше $60 млрд. Втім, проти гривні російський рубель може і зміцнюватись, якщо Газпром оголосить про своє бажання продавати Україні газ за рублі.
Фунт розчарування
Напевно, фунт стерлінгів - найбільш ненадійна валюта на найближчу перспективу. За останні 12 місяців "кабель", як називають британську грошову одиницю професійні гравці ринку Forex, втратив проти долара 25% своєї ваги. Зараз фунт можна придбати за $1,49 або €1,16. Аналітики вважають, що в найближчому майбутньому курс британської валюти буде знижуватися і далі: економіка Великобританії в 2009 році може почати зниження, що потягне вниз курс національної валюти. Цільовий орієнтир гравців ринку Forex на середньотермінову перспективу - 1,1-1,05 EUR/GBP. У зв'язку з цим ринок розбурхують чутки, що можливі дочасні вибори в британський парламент призведуть до знищення фунта і переходу Великобританії на євро. Добре, що курс цих валют найближчим часом може дійти до паритету. У зв'язку з цим аналітики не радять інвестувати кошти в готівковий фунт, тому що у випадку його зникнення спреди на українському ринку будуть занадто високими.
Франк злегка "просяде"
Швейцарія - мабуть, єдина економіка, що продовжує боротися з глобальною фінансовою кризою, зберігаючи позитивний платіжний баланс. Швейцарці зберігають стабільність завдяки потужній банківській системі і високій частці досягнень науково-технологічного прогресу в структурі експорту. Інвестори позитивно оцінюють перспективи цієї країни, тому вливання капіталів в економіку триває. Це дозволяє місцевому центробанку підтримувати курс швейцарського франка на дуже високому рівні - 1,50 EUR/CHF. Втім, подальше підвищення ціни франка знижує ефективність швейцарського експорту, тому ЦБ Швейцарії знизив процентні ставки на 0,5%, щоб досягти легкої девальвації валюти. Цільовий орієнтир гравців ринку Forex на середньострокову перспективу - 1,4-1,45 EUR/CHF.
Отже: У наступному році гривня продовжить девальвувати. Експерти радять тримати гроші у валюті, у тому числі - на короткотермінових вкладах. Однак купувати валюту на "чорному" ринку за завищеними цінами не рекомендують.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас