Мінтрансзв'язку може купити "Трансбанк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінтрансзв'язку може купити "Трансбанк"

Енергетика
946
Як стало відомо Коммерсант-Украина, для забезпечення безпеки своїх рахунків Міністерство транспорту та зв'язку вирішило купити Трансбанк. Банкіри вважають, що угода може виявитися вигідною для міністерства у зв'язку з падінням цін на фінансові установи, і оцінюють вартість Трансбанку максимум в 190 млн грн.
Про те, що міністерство вирішило купити Трансбанк, розповів міністр транспорту та зв'язку Йосип Вінський. "Ми будемо купувати банк на кошти Мінтрансу. Це буде Трансбанк, про Експрес-Банк мова не йде, співробітництво з ним нас не влаштовує", - сказав він . Раніше пан Вінський заявляв, що міністерство має намір купити контрольний пакет акцій банку (його назву він не повідомляв), щоб убезпечити свої рахунки в умовах фінансової кризи. Мінтранс уже є міноритарним акціонером Експрес-Банку (за даними на 1 січня), через "Укрзалізницю" і її підрозділи він контролює 17,64% акцій установи.
Трансбанк зареєстрований в 1991 році і є правонаступником Київшляхбанку, створеного на пайових правах підприємствами дорожнього будівництва. За даними Асоціації українських банків, на 1 жовтня Трансбанк займав 72-е місце за активами (1,143 млрд грн) і 100-е за капіталом (111,3 млн грн). За даними Нацбанку, на 1 жовтня найбільшим акціонером банку є Володимир Костерін, що володіє 18,57% акцій.
У Трансбанку інформацію про можливу угоду не спростовують. "Ніяких офіційних повідомлень від Мінтрансу або пов'язаних з ним підприємств ми не одержували. Однак чутки про те, що міністерство збирається нас купити, ходять. Нам відомо, що недавно Мінтранс детально аналізував звітну інформацію Трансбанку, - повідомив голова правління Трансбанку Олександр Адлер. - Ми цю ініціативу Мінтрансу повністю підтримуємо. Зараз працюємо з Укравтодором і цим співробітництвом задоволені. Безумовно, націоналізація банку полегшить його існування. Та й за назвою ми їм підходимо".
Банкіри вважають, що купувати банк для виплати зарплат невигідно. "Його варто купувати, якщо є якась конкретна стратегія розвитку", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. При цьому він відзначає, що час для покупки зараз вдалий: "Під час кризи за нього дадуть максимум 2,25 капітали (192,9 млн грн), якщо там гарна ситуація".
Нагадаємо, акціонери Трансбанку давно хотіли його продати. Торік на нього претендував найбільший банк Південної Кореї Kookmin Bank. Однак угода не відбулася. Тоді однією з причин відмови корейської компанії від покупки називалися великі кредити, які Трансбанк видавав акціонерам для розвитку бізнесу. У Трансбанку відзначають, що відповідають всім вимогам регулятора за часткою кредитів пов'язаним особам. "Ми видали кредити пов'язаним особам у розмірі, що не перевищує вимоги Нацбанку", - сказав Адлер.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас