ОПЕК знизить до кінця року квоти на видобуток нафти на 1 млн б/д — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК знизить до кінця року квоти на видобуток нафти на 1 млн б/д

Енергетика
187
Більшість експертів очікують, що до кінця поточного року ОПЕК скоротить квоти на видобуток нафти на 1 млн барелів на добу (б/д).
Країни, які входять в організацію, проведуть засідання 29 грудня в Каїрі (Єгипет) і 17 грудня в Орані (Алжир). Зниження квот до кінця поточного року очікують 18 з 21 опитаних Bloomberg аналітиків, при цьому 12 респондентів прогнозують скорочення принаймні на 1 млн б/д.
Рецесія в США та Європі викликала падіння вартості нафти нижче оцінки $50 за барель. Паливо подешевіло на 67% з рекордного рівня в $147,27 за барель, зафіксованого 11 липня.
"Тиск залишається. Для того, щоб привернути увагу ринку, їм необхідне зниження принаймні на 1 млн б/д", - відзначає старший нафтовий аналітик BNP Paribas у Лондоні Гарі Чилингуйрян. У той же час через те, що "попереднє скорочення квот поки ще триває", є побоювання, що ОПЕК може й не ухвалити рішення щодо подальшого зниження видобутку нафти, додав він.
За підсумками засідання 24 жовтня, що проходило у Відні, організація вирішила скоротити з 1 листопада квоти на видобуток на 1,5 млн б/д - до 30,5 млн б/д нафти.
У понеділок глава державної нафтової компанії Лівії National Oil Corp. (NOC) Шокрі Ганем заявляв, що ОПЕК може ухвалити рішення щодо скорочення видобутку на майбутньому на цьому тижні засіданні країн-учасниць організації в Каїрі.
"Зараз рано казати про те, наскільки значним буде скорочення, - сказав він. - Я не хотів би кидатися цифрами до початку консультацій з моїми колегами - ми хочемо прийти до консенсусу".
За словами Ш.Ганема, у ході зустрічі 29 листопада члени ОПЕК планують обговорити, чи відповідають реальні обсяги видобутку рішенню про їхнє скорочення, прийнятому раніше. "Поки в нас не буде даних про обсяги виробництва, але, принаймні, ми зможемо обговорити це один з одним. Це не означає, що ми не зможемо прийняти якесь рішення", - заявив він.
Основною метою ОПЕК є стабілізація ринку, відзначив він. "Ми стурбовані рухом ціни нафти, нам необхідно зрозуміти, чи обумовлено це відтоком ліквідності з ринку або надлишком нафти на ринку", - сказав Ш.Ганем.
Міністр нафтової галузі Венесуели Рафаель Рамірез у неділю говорив про те, що ослаблення попиту привело до надлишку поставок нафти, що становить 1 млн б/д, який необхідно ліквідувати до кінця року.
На частку 13 країн, що входять в організацію, доводиться близько 40% світових поставок нафти. В ОПЕК входять Алжир, Ангола, Еквадор, Індонезія, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ та Венесуела.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас