Газпром постарається не відключати газ Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром постарається не відключати газ Україні

Енергетика
365
Газпром обіцяє "докласти всі зусилля", щоб не допустити відключення газу Україні, що розглядається як надзвичайний захід боротьби з неплатежами. При цьому газотранспортна монополія назвала погашення боргу єдиним шансом уникнути збільшення цін вище $400 за 1 тис. кубометрів з 2009 року.
Про це заявив офіційний представник концерну Сергій Купріянов під час телефонної конференції.
Президент Росії Дмитро Медведєв доручив Газпрому стягнути з України $2,4 млрд. боргу за газ. Погашення боргів було однією з умов меморандуму про перехід на прямі постачання газу і поступовий, протягом трьох років, перехід на ринкове ціноутворення для України. При цьому Нафтогаз України офіційно визнає заборгованість тільки в розмірі $2 млрд.
За словами Купріянова, український борг складається із приблизно $430 млн. за поставки у вересні, близько $800 млн. - у жовтні, штрафу за несвоєчасну оплату порядку $340 млн. і поточної заборгованості за поставки в листопаді - близько $840 млн.
Напередодні Газпром і Нафтогаз домовилися, що до 1 грудня Нафтогаз сплатить борг за газ, поставлений у вересні, і частину боргу за жовтень, після чого сторони зможуть продовжити переговори про реалізацію жовтневого меморандуму.
Купріянов нагадав, що однією з умов меморандуму є погашення боргу, інакше вже з 1 січня 2009 року Україна почне одержувати газ за ринковими цінами. "У випадку, якщо ми переходимо на ринкові ціни... уже з 1 січня, то ціна може скласти вище $400, про що ми попереджали. Ринкову ціну визначає виконання меморандуму або невиконня", - сказав Купріянов. В 2008 році Україна купує газ по $179,5 за 1 тис. кубометрів.
За словами Купріянова, сторони постараються врахувати досвід попередніх років і "докласти всі зусилля", щоб відключення газу не відбулося. Два роки тому через неузгоджену ціну постачання на наступний рік Газпром обмежив подачу газу Україні, що добирала відсутній обсяг з газу, що йде транзитом через країну в Європу.
Купріянов сказав, що "автоматичного" переходу на $400 з 2009 року не вийде, тому що "цінові параметри підлягають переговорам щороку", однак Газпром "мріє" укласти з Україною договір про довгострокові постачання газу, щоб не вирішувати болюче питання щороку.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас