Європейські фондові індекси виросли у вівторок другий день поспіль - на 0,1-1,2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські фондові індекси виросли у вівторок другий день поспіль - на 0,1-1,2%

Фондовий ринок
78
Європейські фондові індекси зросли у вівторок другий день поспіль слідом за акціями банків і будівельних компаній, повідомило агентство Bloomberg. Підйом індексів склав 0,1-1,2%.
Підтримку ринку надало оголошення Федеральної резервної системи (ФРС) про нову програму підтримки економіки обсягом $800 млрд, спрямованої на розморожування кредитування для домовласників, споживачів і малого бізнесу.
Центральний банк спрямує $600 млрд на покупку боргових зобов'язань, випущених або гарантованих урядовими фінкомпаніями. ФРС купить до $100 млрд прямих зобов'язань Fannie Mae, Freddie Mac і Federal Home Loan Banks і до $500 млрд цінних паперів, забезпечених гарантіями Fannie Mae, Freddie Mac й Ginnie Mae.
Також американський ЦБ реалізує програму обсягом $200 млрд для підтримки кредитування споживачів і малого бізнесу.
"Це дуже гарні новини і, можливо, найдійовіший спосіб виправити ситуацію на ринку житла США, - відзначив менеджер з інвестицій Storebrand Asset Эспен Фюрнес. - Ці заходи повинні допомогти потенційним покупцям зберегти свої гроші і повернути покупців на ринок".
На цьому повідомленні котирування акцій Credit Suisse зросли на 11%, Societe Generale - на 9%, Barclays Plc, що отримали схвалення акціонерів на залучення додаткового капіталу в розмірі 7 млрд фунтів ($10,5 млрд), - на 14%.
"Певна річ, ми бачимо дуже поступове збільшення апетиту до ризикованих активів, - відзначає глава підрозділу європейських акцій MFC Global Investment Management у Лондоні Девід Хассі. - Фінансовий сектор очолить відновлення ринку".
Також новини зі США вплинули на котирування паперів будівельних компаній. Акції Lafarge SA, найбільшого у світі виробника цементу, подорожчали на 12%.
Ціна паперів BHP Billiton, підскочила на 15% після того, як найбільша гірничодобувна компанія світу відкликала свою пропозицію обсягом $66 млрд на покупку Rio Tinto Group. Акції Rio впали в ціні на 30%.
"Керівництво компанії більше не впевнене в тому, що поглинання Rio Tinto відповідає інтересам акціонерів BHP, - говориться в повідомленні голови ради директорів BHP Billiton Дона Аргуса, спрямованому на австралійську фондову біржу. - У нас є побоювання, що стосуються триваючого погіршення глобальної економічної ситуації, недостачі визначеності відносно часу, який буде потрібний для поліпшення умов, а також ризиків для вартості акцій, пов'язаних із цими проблемами".
Потужна фінансова криза "заморозила" кредитні ринки, що призвело до скорочення попиту на сировинні товари та падіння їх цін. Покупка Rio збільшила б борг BHP, при цьому продати активи було б дуже важко, відзначає головний виконавчий директор BHP Маріус Клопперс.
Вартість акцій Axa знизилася на 5,8%. Компанія, що є найбільшим страховиком Європи з ринкової капіталізації, урізала прогнози прибутку на 2008 і довгочасний період до 2012 року, заявивши, що попередні дані є "надзвичайно застарілими".
Страхова компанія очікує, що її базовий прибуток за 2008 рік складе від 3,6 млрд до 4 млрд євро. Розкид пов'язаний зі зміною вартості ануітетів і скороченням розмірів комісій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас