Обвалу іпотеки не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвалу іпотеки не буде

Кредит&Депозит
2156
Середня ставка по іпотечних кредитах на вторинному ринку в гривні за тиждень виросла на 0,73% річних, причому такі кредити сьогодні пропонують усього лише три банки. Експерти при цьому вважають, що ситуація з іпотекою не вплине на вартість нерухомості.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", на початку тижня середня реальна ставка по кредитах на вторинному ринку житла терміном на 20 років склала 24,84% річних. При цьому на початку минулого тижня вона становила 24,11%. Таким чином, підвищення склало 0,73% річних. Такі значні зміни процентної ставки відбулися через те, що два банки із трьох, що пропонують такі кредити (Ощадбанк Росії (Україна), Форум, Правекс-Банк), підняли номінальні ставки на 1 і 3,5 процентних пункти.
"Істотне збільшення ставок по іпотечних кредитах - це серйозна передумова до того, що такі кредити в майбутньому можуть стати проблемними, тому що велика ймовірність того, що позичальник виявиться не в змозі обслуговувати борг. А це означає, що в кредитора може виникнути необхідність реалізації нерухомості, що перебуває в заставі по іпотеці. Що у випадку, якщо явище стане масовим, неминуче відіб'ється на вартості нерухомості убік зниження", - вважає Ольга Онуфрійчук, виконавчий директор компанії.
Незважаючи на очікуване падіння цін на житлову нерухомість, а також підвищення ставок по вже виданих кредитах, експерти вважають, що обвалу ринку іпотеки не відбудеться.
"Банки України не можуть переглянути умови так жорстко і настільки, щоб виникла необхідність змінити власників нерухомості, і не втратити при цьому грошей. Знайти нового платоспроможного власника буде досить проблематично, якщо врахувати за якими цінами купувалася житлова нерухомість, - пояснює Олексій Зеркалов, радник інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital. - Тому якщо кредит погашається вчасно, банк навряд чи піде на надзвичайні заходи (реалізація предмета застави). Можливо, тільки у випадку, якщо будуть проблеми з погашенням кредиту. Банки зацікавлені, щоб на ринку залишалося менше проблемного житла, тоді ціни можна спробувати втримувати на поточному рівні, у протилежному випадку, ціни можуть стрімко піти вниз. У кожному разі, банки вже дали зрозуміти, що вони не будуть наводнювати ринок заставним житлом по проблемних кредитах".
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас